YENİ DÜZENLENEN BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN İŞVERENE GETİRDİKLERİ

Abone Ol

Hemen akla şu geliyor, acaba işletmelere yeni bir bürokratik ve kırtasiye yükümü geliyor. Sistem nasıl çalışacak, işletmeler her ay işçilerden yaptıkları kesintileri bir bildirge ile beyan edip sisteme mi yatıracaklar? 3-5 yıl sonra işçi daha önce çalıştığı işyerine gelip yapılan BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) kesintilerinin dökümünü isteyecek mi? İşletmelere bu işlem için ek bir kayıt saklama gibi bürokratik bir yük mü gelecek? Ayrıca işçilerden yaptığı kesintileri herhangi bir nedenle sisteme dahil edilmemesi gibi bir durumda ceza ile karşı karşıya gelecek mi ?
Tüm bu sorular şimdilik cevapsız ama, hemen hatırlayalım, yıllar önce "tasarruf teşvik fonu" adı altında yapılan uygulamada bir çok sorunlar meydana geldi. Yıllar sonra işletmeler de işçilerde mağdur oldu. İşçilerin kesintileri sağlıklı olarak çıkartılamadı, hesap hataları yapıldı, işletmeler 5-10 geriye dönük kayıtlarından işçilerine ait kesinti tutarlarını tespit edemedi ve tüm bu aksaklıklar bir çok kişiyi mağdur etti.
İşte bu sebepler ile 2017 itibari ile başlatılması düşünülen BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) için, işletmelere ilave bürokratik yük getirmeyecek şekilde bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum, ki zaten son yıllardaki idari düzenlemelerde amaç işletmelerin kırtasiye ve bürokratik yüklerini hafifletici uygulamalar üzerinde çalışmasına da ters düşmemesi gerekir.
Şimdi bakalım bu yeni düzenleme bilinen mevcut durumu ile ne diyor;
Tüm kamu çalışanlarından ve 100 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri bu kapsama dahil edilmesi planlanıyor. İşletmelerin vergi numarası esas alındığından aynı vergi numarası ile kaç işyeri var ise bu işyerlerindeki toplam işçi sayısı dikkate alınarak 100 ve işçi sayısına ulaşılıp ulaşılmadığı hesaplanacaktır. Kapsama dahil olacak işçilerin 45 yaşın altında olması gerekiyor.
İşçilere yapılan tüm ödemelerin (maaş, fazla mesai gibi) toplamı dikkate alınarak BES kesintisi yapılacaktır. Yapılan kesinti işveren tarafından sisteme yatırılacaktır. Birden çok işyerinde çalışan işçiler için her işyerinde ayrı kesinti yapılacaktır.
İşverenler tarafından yapılan BES kesintileri zamanında sisteme iletilmez ise her işçi başına 100 TL ceza ile karşı karşıya kalacaktır.
Bu açıklamaları dikkate aldığımızda beklentimiz şudur; 2017 başında uygulamaya başlanılması düşünülen zorunlu BES kesintilerinin işletmelere ilave bir bürokratik ve kırtasiye anlamında yük getirmeyecek bir zemine oturtulmasıdır. Diğer taraftan yıllar sonra kesintileri yapılan işçilerin gerek haklarının kaybolmaması gerekse işlem aksaklıklarının ortaya çıkmaması için yeterli bir alt yapı ile gerekli elektronik ortamda izlenmesini umuyoruz.
Yıllar önce "Zorunlu Tasarrufu Teşvik Fonu" nda yaşanan sıkıntıların ve işletmelere getirilen zorlukların yaşanmaması için kanun koyucudan gerekli hassasiyeti göstereceğini umuyorum.