YAPAY ZEKÂ KONUSU

Abone Ol

Yapay zekâ konusunda dünya nereye gidiyor? Biz neredeyiz? Yapay zekâda dev adımlar atılıyor. Hergün yeni bir buluş gündeme geliyor. Dünyanın bilinen dev şirketleri bu konuyla ilgileniyor.

Daha önce bahsetmiştim CHİP olayından. Ancak biz CHİP olayının hiçbir aşamasında yokuz. Yapay zekâ ise günümüzün gelişen teknolojisi, fakat biz bu konuda da treni kaçırdık gibi. Güvenilirliğini tam olarak bilmiyorum, bazı kuruluşlar Türkiye’nin yapay zekâdaki yerinin, 160 ülke arasında 47’incilik olduğunu bildiriyor.

Gerek CHİP olayı gerekse yapay zekâda çağı yakalayamamak. Bir zamanlar matbaayı 250 yıl sonra yakalamak gibi bir şey.  Yapay zekâ dünyanın kaderini değiştirmeye aday.

Örneğin; Midjourney’in Şirketinin CEO’su David Holz, 5 Kasım 2024’teki ABD başkanlık seçimlerine giderken “Midjourney ile ilgili herhangi bir skandal oluşmaması için önümüzdeki 12 ay boyunca başkan adaylarını içeren her türlü politik görsel oluşturma işlemini engellemeyi” düşündüğünü belirtiyor. Demek ki en gelişmiş ülkelerin bile siyasi iklimi yapay zekâ ile değiştirilebiliyor.

Avrupa Birliği, dünyanın ilk yapay zekâ yasasını çıkarmak için çalışmalara başladı. Microsoft’un, Avrupa’ya yapay zekâ endüstrilerinin gidişatını etkileyecek derecede büyük yatırımlar yaptığı haberini alıyoruz.

Metin bazlı ve görsel içerikler yaratma kabiliyetiyle büyük etki yaratan ChatGPT’nin ardından OpenAI şirketi, Sora ile üretici yapay zekâ sektörünü tekrar kökten değiştirmeye hazırlanıyor. Google’ın görsel de üretebilen yapay zekâ uygulaması Gemini de gündeme oturdu.

Aralarında OpenAI, Microsoft, Meta, Adobe, TikTok ve X gibi sektörün öncülerinin de yer aldığı 20 teknoloji şirketi, yapay zekâ ile üretilen içeriklerin kolaylıkla tespit edilebilir olmasını sağlamayı planlıyor.

Aralık 2023’te Avrupa Birliği, dünyanın ilk yapay zekâ yasası için ilk adımı atarak üye devletler ve AB kurumları arasında siyasi anlaşma sağladı.  Fransa ve Almanya’nın olumlu görüş belirtmesiyle beraber yapay zekâ yasası, Avrupa Parlamentosu’nun İç Pazar ve Sivil Özgürlükler komitelerinde 13 Şubat’ta onaylandı. Yasa paketinin tamamının 2026 yılı başında yürürlüğe girmesi planlandı.

Yapay zekâ konusunda dünya devlerinden Apple Intellıgence ile dev bir hamle yaparak adeta sınırları zorladı. Apple diyor ki, “Ben farklı bir şey yaptıracağım yapay zekaya, soru sorup yanıt almanın, problem çözmenin  ötesinde, günlük yaşamımıza uygulayıp, hayatı kolaylaştıracağım. Yani bu alanda bir devrim yapıyorum, yeni bir devrimin başlangıcındayız.”

Sayısız gelişmenin yanında en önemli birkaçını sayalım; Örneğin Vision Pro gözlüğü ile birçok şeyi kendi ortamında hissediyorsun. Bilgisayar ekranınızı bütün eviniz yapabiliyorsunuz. Buna özel film çekilebiliyor ve sen kendini bu filmin içinde hissediyorsun ve etkileşim yapıyorsunuz. İşin içinde artık siz de varsınız. Filmin içinde aktifsiniz. Ya da karşında bir insan var ve sen o kişiyle tavla veya satranç oynayabiliyorsun. Artık elini dokunarak bir işlem yapmıyorsun, parmağını oynatman yeterli. Parmağının devinimini algılıyor. Tıp öğrencisi olduğunu düşün, yapılan ameliyatı sadece seyretmiyor bizzat dokunuyor. Hatta değişime açık açık katkıda bulunabiliyorsun.

Fotoğraf albümünü dokunmadan parmağını oynatarak tek tek görebiliyor, çok uzakta yine onun da gözünde Vision Pro varsa o kişiyle duygu paylaşımı yapabiliyorsun… Yaşamı kolaylaştıran benzeri sayısız örnek.

Yapay zekâ konusunda biz neredeyiz? Sorusunu mutlaka düşündünüz. Bunu anlamak için bizim MEB yeni müfredat programını incelemeniz yeterli.