Güncel

Üniversite’nin ARGE destekleri 1455 milyon lirayı buldu

Abone Ol

Bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temele dayalı olarak, yenilik üretmeye yönelik çaba ve bu bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanımı olarak tanımlanan AR-GE’nin, küresel dünyada ülkelerin yüksek rekabet gücüne sahip bir yapıya dönüşmesinde büyük bir rol oynadığının belirtildiği açıklamada, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkelerin AR-GE harcama miktarları ve bu harcamaların gayri safi yurtiçi hasılaya oranının göreceli olarak diğer ülkelerden fazla olduğu dile getirildi.

Türkiye’de de AR-GE harcamaları için ayrılan payın arttırılmasının bir hükümet politikası olarak kabul edildiğinin belirtildiği açıklamada bunun sonucunda yıllar içinde artış göstererek Gayrisafi yurtiçi AR-GE harcamasının 2017 yılında bir önceki yıla göre 5 milyar 214 milyon TL artarak, %21,2 artışla 29 milyar 855 milyon TL’ye yükseldiği ifade edildi.

Gayrisafi yurtiçi AR-GE harcamasının gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki oranının 2016 yılında %0,94 iken, 2017 yılında %0,96ya yükseldiğinin anlatıldığı açıklamada, bilimin üretildiği yerler olan üniversitelerin, teknolojilerin AR-GE faaliyetleri ile sürekli yenilenmesini gerektiren bu rekabet ortamında, en önemli unsur olduğu ifade edildi.

Hitit Üniversitesi’nin eğitim çalışmalarının yanı sıra, desteklediği ve öncülük ettiği AR-GE çalışmaları ile de hem bulunduğu bölgeye hem de ülke kalkınmasına katkı sağladığının ifade edildiği açıklamada Üniversite bünyesindeki Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü aracılığı ile akademisyenlerin özellikle bilime, insan sağlığına, ülke ekonomisine ve kalkınmasına katkı sağlayacak projelerinin desteklendiği anlatıldı.

Üniversitenin, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi aracılığıyla farklı proje türlerine büyük miktarlarda destekler verdiğinin ifade edildiği açıklamada şöyle denildi: Üniversitemizde BAP birimince altyapı projeleri de içinde olmak üzere, toplam 617 projeye destek verilmiştir.

Üniversitemizin sağladığı BAP desteklerinin yanı sıra, akademisyenlerimize TÜBİTAK, Avrupa Birliği, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Çorum İçin Bir Projem Var, Alaca’yı Düşünüyorum, San-Tez ve diğer Kamu kuruluşları ile işbirliği içinde yapılan projelerle birlikte bugüne getirilmiş rakamsal karşılık olarak yaklaşık 100.000.000 TL destekler sağlanmıştır.

2011 yılından 2018 yılı sonuna kadar AR-GE çalışmaları için altyapı yatırımları olarak; akredite laboratuvarları ile bazı referans testler için yetkilendirilen HÜBTUAM; Üniversite-Sektör işbirliği ile AR-GE çalışmalarının gerçekleşmesine ve teknoloji transferine zemin hazırlayan TEKNOKENT; Üniversitemizin farklı birimlerindeki mevcut laboratuvarlar için bina ve cihaz yatırımı; bilimsel çalışmaların alt yapısının oluşturulmasında gerekli olan kütüphane ve bilgi işlem ilişkili harcamalar sayılabilir. AR-GE hedefli bu çalışmalara yapılan destekler, maliyetlerin bugüne getirilmiş haliyle 155 milyon TL’yi bulmuştur.

Doğrudan ve dolaylı olarak AR-GE çalışmalarına verilen bu destek, Üniversitemizin bilimsel çıtasının her geçen gün hızla yükselmesine de önemli katkıda bulunmuştur.2011 yılında kişi başına düşen yayın sayısı 0.34 iken, 2017 yılında bu sayı 0.87’ye ulaşmıştır. Kişi başına düşen yayın sayısı, pek çok kurum/kuruluş tarafından yapılan üniversite sıralamalarında da en önemli faktörlerden biri olarak dikkate alınmaktadır. Bu sıralamalardan URAP’ın, dünyadaki yaklaşık 25.000 yükseköğretim kurumu arasında ilk 2.500’ü bildirdiği sıralamada Üniversitemiz geçen yıla oranla 68 sıra yükselerek 2018 yılında 2.274’üncü sırada yer almak suretiyle büyük bir başarı göstermiştir. Bu yükseliş Üniversitemizin eğitime, bilime, araştırmaya verdiği değerin en somut göstergelerindendir.

Üniversitemiz bir çok alanda gösterdiği başarılı çalışmalar sonucu yakaladığı bu ivmeyi devam ettirmek için araştırma-geliştirme ve bilimsel çalışmalar kapsamında da desteğini sürdürmek amacıyla tüm imkanları seferber etmeye devam edecektir”(Haber Merkezi)