TARİHİ DEĞİŞTİREN BİLGİNLER (2)

Abone Ol

(AHMET ÇİMEN-TİMAŞ YAYINLARI)

BAADDİN

Ben tarihi değiştirmedim, tarih beni bu hale soktu. Bildiklerim yaşadıklarıma yetmediği için, “Baaddin” adıyla uçuk, kaçık sözlerle sizlerle kafa buluyorum.

Kafeden ayrılırken masada kalan yarım su şişesini de alıp çıkan kızla evlenin beyler. Ama sakın ayrılmayın, donunuza kadar alır valla..

*

ARŞİMET (M.Ö.287-212)

Arşimet, hamama girdi; çıktığında tarihe geçmişti. Suyun kaldırma kuvvetini gözler önüne serip geometriyi hallaç pamuğu gibi atan filozoftur Arşimet.

Adını okur okumaz zihninizde canlanan, “Hamamdan dışarıya yarı çıplak fırlamış elinde tasla “Aureka=Buldum, buldum” diye koşturan adam görüntüsü dışında, Arşimet’in tarihin şahit olduğu en büyük matematikçilerinden biri olduğunu düşünün.

Arşimet, astronom bir babanın oğlu bir aristokrattı. Dönemin Yunan sömürgelerinden Sicilya’da doğmuş, Mısır’ın İskenderiye’ sinde yaşamıştır.

Arşimet’in matematik, statik ve hidrostatik alanlarında yaptıklarına 1500 yıldan bu yana hiçbir filozof yeni bir katkıda bulunamamıştır.

Neler mi yaptı? “Çemberin Ölçümü” adlı çalışmasında bir çember ile çapı arasındaki oranı gösteren o meşhur Pi sayısını (3.1415) hesaplayan ilk kişidir. Silindir ve diğer geometrik şekillerin alan ve hacimlerinin nasıl hesaplandığını bulmuş, mancınığı icat etmiş, makara ve kaldıraç sistemlerini geliştirmiştir.

Mezar taşına, belki de öbür âlemde lazım olur düşüncesiyle, içinde bir küre ile bir silindir çizilmesini ve bunların hacimlerinin yazılmasını vasiyet etmiştir.

*

BAADDİN

Beyin, 2.5 milyon GB kapasiteli, 100 milyar hücre, 15 milyar nöronla günde 24 saat, haftada 7 gün, yılda 52 hafta çalışan muhteşem bir organmış, ta ki, sahibi bir tarikata girene kadar…

*

HARİZMİ ( 780-850)

Harizmi cebiri hayatımıza sokan ve sıfırın mucidi büyük bir İslam filozofudur.

Harizmi, “Sekiz diğer sekizden çıkınca geriye bir şey kalmaz, boş kalmaması için bir dairecik koyun.” demiştir. Matematiğin iki önemli dalı olan cebir ve algoritmayı keşfeden ve iki alanın kendi bulduğu isimlerle anılmasını sağlayan Harizmi Abbasi döneminde yaşamış Müslüman bir âlimdi.

Harizmi bugünkü Özbekistan sınırları içinde bulunan Hive bölgesindeki Harezm kentinde doğmuştur. Abbasi halifesi Memun zamanında Bağdat kütüphanesinin yönetimine atandı.

Harizmi El Cebr ve’l Mukabele adlı kitabında birinci ve ikinci derece denklemlerin çözüm yolunu sistemli olarak işlemiştir.

Bugünkü bilgisayar bilimi ve dijital elektroniğin temeli olan 2’lik sayı sistemini ve 0’ı (sıfır) buldu. Analitik geometriye ait ilk bilgileri ortaya koydu. Cebir ilmini metodik ve sistematik olarak ilk defa ortaya koyarak cebir kelimesini matematiğe kazandırdı.

*

BAADDİN

Aslında ben seni olduğun gibi kabul ederim de, “sen olmamışsın”, sıkıntı orada.

*

EL KİNDİ-İSLAM DÜNYASININ EINSTEINI- (800-873)

El Kindi diyor ki,” Yavaş dediğimiz şey, uzun zaman içinde belli bir mesafenin kat edilmesidir. Hızlılık ise kısa zaman içinde yine aynı mesafenin kat edilmesidir.”

El Kindi, Platon ve Aristo gibi felsefenin dev isimlerinin çalışmalarını bir sentez haline getirdi. Bilginin ilk basamağının “Akıl Yürütme” olduğunu savunan El Kindi, felsefenin yöntemini ispat etme, ispatın hedefini maddeyi şekillendiren ve anlamlandıran özleri anlama, felsefenin amacını ise Tanrı’ya ulaşma olarak açıklamıştır.

Kufe’de doğan El Kindi 277 eser yazmış, Einstein’den önce meşhur “İzafiyet Teorisini” açıklamış, açıları ölçmek için pergel kullanmış, görme olayının bilimsel izahını yapmıştır.

*

BAADDİN

Devamsızlık hakkını, müfredatı, sınav sistemlerini, teneffüs dakikalarını, değiştirdiniz ama bi okula gidiş saatini değiştiremediniz. Çocuklarımız şafak operasyonuna mı, okula mı gidiyor belli değil!!!

27 Şubat 2019