TABANDAN DORUĞA AŞIK RIFAT KURTOĞLU-3

Abone Ol

O’nun 4’üncü şiir kitabı “Gönlüme Sen Düşeli” ise öncekileri de aşmış durumdadır. Ekim 2010 tarihinde okurla buluşan bu kitabında ki şiirlerinde âşıklık, sevda, dağlar, sevgiliye sitem, ayrılık ve yaşamdan şikâyet vb. temaların işlenmesinin yanı sıra; bir bölümünün konuları da güzellemeler, yakınmalar, atışmalar, öğütlemeler ve hicivden oluşmaktadır. Atışmalar bölümündeki şiirleri ise; Çorum’un diğer iki önemli halk ozanı Âşık Cefai (Müslüm Koygun) ve Zorani (Kemal Özgür) rahmetli ile birlikte dört farklı atışmadan oluşmaktadır.

Âşık Rifat Kurtoğlu’nun şiirindeki gelişimini “İstanbul” güzellemesiyle Abdurrahim Karakoç’a yazdığı, benim de ilginç bulduğum bu şiirlerinde açıkça görülmektedir. İstanbul güzellemesinden bir dörtlüğü şöyle:

“Mübarek nöbetine durmuş ulu hisarlar,

Fatih gibi sultanlar, Eyyüp gibi Ensarlar,

Eşiğine kurbandır, Ulubatlı Hasanlar,

Sinan eli değmedik iller aciz İstanbul…

Kitaba adını veren “Gönlüme Sen Düşeli” şiirinde sevdiğine şöyle seslenir:

Kurtoğlu’m biri bine böldüm yine birde sen

Her zerrede sen varsın, gökte sensin, yerde sen

Anlamları anlamsız, bırakan o, sırda sen,

Ben biçare bir benim, gönlüme sen düşeli.

Beşinci, son şiir kitabı ise; "Düş Yaman Oldu" adını taşımaktadır. Bu kitabına ad olan şirinin de son iki dörtlüğünü alıyorum.

Vardım vardım ırak kaldı yüceler,

Ah bu dile düğüm atar heceler,

Hesaplardan hesap sorar geceler,

Hayal can çekişir düş yaman oldu.

KURTOĞLU’M başımdan gitmez gam güman,

Efkâr tabur tabur dert tümen tümen,

Ömrümü tüketti hercai zaman,

Sızlanır seneler yaş yaman oldu

Geçen süre içinde yerel ve ulusal TV’lerde sanatsal programlarıyla; katıldığı şenlik ve yarışmalarda Çorum’u en iyi biçimde temsil etmiş ve ödüllerle dönmüştür Çorum’a. TRT repertuarına kazandırdığı derleme türküleri ve bestelenmiş on şiiriyle de müzik kültürümüzün varsıllaşmasına katkıda bulunmuştur. O aynı zamanda halk ozanlığı kimliğini, çevrecilik kimliğiyle de özdeşleştirerek köyünün çevresini yeşertmeyi sürdüren yaman bir çevrecidir.

Kendisi ve yapıtları lisans ve yüksek lisans tezlerine konu olan Âşık Rifat Kurtoğlu öngörülerimizi hiç boşa çıkarmamıştır. O bugün Çorum’un yetiştirdiği geleneksel aşık edebiyatının-halk ozanlığının doruktaki en güçlü temsilcilerinden birisidir artık.

Onu, özgün yapıtları nedeniyle kutlarken; sazı susmasın, sesi kısılmasın, azmi kırılmasın, kalemi körelmesin, esin perileri hiç eksilmesin diyor; sağlığının ve başarılarının sürekli olmasını diliyoruz.