SUÇLULARLA RÖPORTAJLAR YAPILMALI
Ben üstadı İnce Memet isimli ünlü romanını okuyarak tanıdım, ama röportaj üstadı olduğunu yeni öğrendim.
Ölümünden iki yıl önce Sabah gazetesinden Damla Kayayerli’ye verdiği mülakatta;
“Bize insanın yaşamını ve doğanın gerçeğini en güzel biçimde veren bir daldır röportaj. Röportaj bir sanat, bir edebiyat türü, bir yaratma eylemidir. En az romanlarım kadar röportajlarıma emek verdim” demiş.
Özgecen Aslan’ın feci bir şekilde katledilmesinden sonra; katiller, büyük suç işleyenler, bunlardan cezalarını çektikten sonra yaşayanlarla yapılacak olan röportajların önemini vurgulayan bir yazı kaleme almak istiyordum. Üstadın röportajla ilgili görüşlerini hatta, “Röportaj Yaşamımda 60 yıl” diye bir kitabının olduğunu öğrenince, bu yazıyı yazmayı görev edindim.
Özgecen olayı röportaj için çok enteresan bir konu. Katil tek başına minibüsün içinde cinayeti işledikten sonra maktul ile birlikte babasının ve arkadaşlarının yanına dönüyor. Onlar da cinayetle hiçbir şekilde ilgileri olmadığı halde, hayret edilecek vefa örneği gösteriyorlar. Cinayetin örtbas edilmesi için canla başla çalışıyorlar. Hatta katilin arkadaşı; Özgecan’ın tırnaklarında deri kalıntısı olduysa diye ölünün ellerini kesmeyi öneriyor. DNA incelemesinde yakayı ele vermemek için öyle de yapıyorlar.
Bence katilden daha çok, babası ve genç arkadaşı röportajlık insanlar.
Bu olayın psikologlar ve diğer akademisyenler tarafından irdelemesi çok önemli, ama baba ve genç arkadaşın işledikleri şerrin yanında birbirlerine gösterdikleri vefakarlık ve yardım severlik çok ilginç.
Benzer olayları işleyenlerle yapılacak röportajların çözümlere ışık tutacağına ve faydalı olacağını inanıyoruz.
En güzel günler sizlerin olsun.
ÇORUM HABER’İN NOTU:
Sayın İlhan Çenesiz’in yazısı elimize geç ulaştığı için, Cuma yerine bugün verebiliyoruz.