SEÇİMLER VE SEÇMENLER

Abone Ol

Ülkemizin yaklaşık 60 milyon civarındaki seçmen profiline göz attığımızda, yaklaşık %65’inin sağ diye tabir edilen partilere oy verdiğini, %35’inin ise solun çeşitli kademelerinde yer alan partilerin sempatizanı olduğu görülür. Yani kabaca bir hesapla her 3 seçmenden ikisi sağ, biri sol düşünce ekseninde yer almaktadır.

Peki ama bu 60 milyon civarındaki seçmenin eğitim durumu ne? Yukarıda verdiğimiz rakamlarla seçmenin eğitim durumu arasında bir paralellik kurulabilir mi? Şimdi de ona bakalım: (KAYNAK: TÜİK-2020)

Okuma yazma bilmeyenlerin nüfusa oranı: %3

5 yıllık ilkokul mezunu olanların nüfusa oranı: %24

Okuma-yazma bilip okul mezunu olmayanların nüfusa oranı: %11

8 yıllık ilköğretim mezunlarının nüfusa oranı: %8

Ortaokul ve dengi meslek okulu mezunu olanların nüfusa oranı: %18

Lise ve dengi meslek okulu mezunu olanların nüfusa oranı: %21

Yüksekokul/Fakülte mezunu olanların nüfusa oranı: %14

Yüksek lisans ve 5/6 yıllık üniversite mezunu olanların nüfusa oranı: %1,5

Doktora yapmış olanların nüfusa oranı: %0,5

Şimdi de bu oranları belirli düzeyde eğitim gören ve görmeyen olarak ikiye ayıralım. Ayırım noktamız ortaokul-lise arasından olsun. Bu durumda ilk 5 grup yeterli eğitim alamamış seçmenlerden oluşur ve toplam oranları da %63-64 olurken, eğitim düzeyi yeterli olanların oranı ise %36-37 olarak ortaya çıkar.

Bunlarla birlikte daha ayrıntılı bilgileri TEAM(Toplumsal Etki Araştırma Merkezi)’nin Aralık-19, Şubat-20, Haziran-20, Eylül-20, Kasım-20 Türkiye Seçmen Araştırmaları, 2020 raporunda da görebiliriz.

Tabloyu incelediğimizde, konumuzla ve diğer bilgilerle ilgili aşağıdaki sonuçlara ulaşabiliriz:

Eğitim düzeyi yükseldikçe AKP’nin oyu büyük oranda azalırken, CHP, İyi Parti ve Deva Partisi’nin oyu artırıyor. Ayrıca eğitim düzeyi arttıkça kararsızların ve protesto oylarının sayısı da artıyor.

Yaş ilerledikçe AKP ile İyi Parti’nin oyları artarken, HDP’nin oylarında azalma görünüyor.

Erkekler daha çok MHP ve HDP gibi daha keskin fikirlere sahip partilere yönelirken, kadınların tercihleri ise daha çok AKP, CHP yönünde.

Erkekler, mevcut duruma kadınlara göre daha fazla tepki gösterip protestocu olmuşlar. Ancak yaş kemale erdikçe protestocu sayısı azalıyor.

SONUÇ: Rakamlar 2020 sonu itibariyle geçerli. “O günlerden günümüze köprülerin altından çok sular aktı, 2020 enflasyon oranı TÜİK’e göre %14.6 idi, şimdi ise gene TÜİK’e göre %80lerde geziyor” diye düşünürseniz size hak veririm.

Ama bir şey var ki her dönemde hiç ama hiç değişmiyor. O da eğitim düzeyinin, bilinçlenme ve toplumsal bakış açısına yaptığı müthiş etki. O nedenle de hepimizin temel hedefi “eğitimli nesiller yetiştirmek” olmalıdır, diye düşünüyorum.

Bilmem katılır mısınız?

DÜŞÜNEN SÖZLER:

Her şey akla muhtaçtır, akıl da eğitime. Hz. Ali

Sürü olmak, sürü içinde gitmek ve öylece yol almak istersen, yaşam boyunca sadece kıç görürsün. ALMAN ATASÖZÜ

Mide beyinden akıllıdır; çünkü mide kusmayı bilir, beyin her pisliği yutar. CENGİZ AYTMATOV

Memleketi olan onu kılıçla almıştır; memleketi tutan onu kalemle tutmuştur. YUSUF HAS HACİP

Eğitimle olabilecek şeyi, kanunla yapmaya çalışmamalıdır. Montesquieu

İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, işleriniz kötü gidiyorsa dört katına. Peters

Eğitimdir ki; bir milleti ya hür, müstakil, şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır, ya da esaret ve sefalete terk eder. Atatürk