Güncel

Şapinuva, sanıldığından çok daha önemli bir Hitit kenti

Ortaköy ilçe merkezinin yakınındaki Şapinuva antik kenti, Kral II. Tuthalia ile eşi Kraliçe Taduhepa’nın M.Ö. 1380-1350 yılları arasında ülkeyi buradan idare etmeleri nedeniyle, azımsanamayacak bir süre ülkenin başkenti olmuş. Kralın Hattuşa’ya dönmesi üzerine bu işlevini yitirmiş. Ama, gerek manevi, gerekse ticari yönden Hitit ülkesinin en önemli yerleşimlerinden biri konumunda.

Abone Ol

Prof.Dr. Aygül Süel’in Kazı Başkanı olduğu ve merhum eşi Mustafa Süel ile birlikte büyük bir heyecanla kazıları yürüttükleri dönemde, Şapinuva’nın “dünyanın ilk ticaret borsası” olduğunu yazmıştık da, arkeoloji dünyasında bomba etkisi yaratmıştı.

Yine, Mahfi Eğilmez ve Mustafa Balbay dostlarımız da, ayrı ayrı zamanlarda burayı ziyaret etmişler, Aygül Hoca’nın konuğu olmuşlardı.

Biz ise, Peter Neve zamanından beri Hattuşa’yı, merhum Prof.Dr. Aykut Çınaroğlu zamanından beri Alacahöyük’ü, Prof. Süel tarafından ilk kazıların başlatıldığı zamandan beri de Şapinuva’yı olabildiğince yakından izlemeye çalışırız.

Çorum’un sahip olduğu bu paha biçilmez tarih hazinelerinin değerini, başta Çorumlulara, sonra da Türkiye’ye ve tüm dünyaya anlatabilmek için çırpınıp dururuz.

*

Müze Müdürü olarak Çorum’un kültürüne ve turizmine büyük katkılar sağlamış olan sevgili kardeşim Dr. Önder İpek, akademisyen kadrosuna geçtikten sonra Şapinuva’nın Kazı Başkanlığı’nı sürdürmeye başladı. Aygül Süel hocamız ise Onursal Kazı Başkanı…

Hiç ayrıntıya girmeden belirtmeliyim ki, Çorum’un çocuğu Önder İpek, memleketseverliğin en muhteşem örneğini sergiliyor.

Kazı Başkanı Önder İpek, Başkan Yardımcıları Dr. Murat Aydın, Dr. Semih Gerçek ve kazı ekibi, geçen yıl ve bu yılki çalışmalarıyla çok önemli “tahıl silosu”nu buldular.

Şapinuva çok geniş alana yayılan büyük bir Hitit kenti…Dolayısıyla, buradaki kazılar daha yüzlerce yıl sürecek ve daha kimbilir ne şaşırtıcı bulgulara ulaşılacak.

*

Kazı Başkanı Dr. Önder İpek,  Çorum İş kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, Başkan Yardımcısı Semra Şahin, Yönetim Kurulu üyeleri Ebru Gül Çömüz ve Pelin Tuğut’u, Şapinuva kazı ekibiyle birlikte karavanaya davet etmiş.

Benim sevgili kardeşlerim de “Mehmet Abisiz olmaz” demişler.

Geziye, Semrin’in kızı Aden, Pelin’in kızı Zeynep Duru ve Ebru’nun kızı Ece de katıldı.

Şapinuva’yı kızgın güneş altında bir kez daha gezdik. Benim için kurban kesim yerleri yeniydi, bir de kuşkusuz tahıl silosu…Burada bulunan mercimeği de gördük. Demek ki baklagiller de depolanıyormuş 3 bin küsur yıl önce…

Nasıl heyecan verici…

*

Ortaköylü kadın görevlilerin pişirdiği patlıcanlı öğle yemeği ise, Hititlerden kalma bir lezzet gibi geldi bize. Çok güzeldi.

Kazı evinde, arkeolog Burcu Çorapçı’dan başlayarak, Hititolog ve arkeolog tüm kazı ekibinden gördüğümüz samimi konukseverlik ise her türlü övgünün üzerinde.

*

Günün sürprizi ise, Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Özer Şenödeyici’nin de orada bulunuşu ve bizimle birlikte tüm örenyerini gezişi idi…

*

Bininci kez tekrarlamak isterim ki, Çorum’un en önemli markası “Hitit uygarlığı”dır.

Çorum’un makûs talihini değiştirebilecek tılsımlı sözcük “Hitit”tir.

Çorumlular sahip oldukları bu değerin farkında olabilirlerse, Çorum, sanayi kenti olmanın yanında, kültür ve turizm kenti de olabilir.

Yine tekrarlayacağım: Bu topraklar, barışın, kadın-erkek eşitliğinin, inançlara saygının anavatanıdır.

Bunlardan daha önemli insanlık değeri var mı?

Veya dünya yüzünde böyle referanslara sahip başka kent var mı?

Ortaköy ilçe merkezindeki kazıevinde öğle yemeği sonrası…

Henüz “kazı alanı” vasfını taşıyan Hattuşa örenyerinden…

İŞKAD Başkanı Semrin Kaleli’nin selfisi…

Kazı Başkanı Dr. Önder İpek, konukları bilgilendirirken…

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Özer Şenödeyici.

30 Ağustos, Semrin Kaleli’nin doğum günü…Arkadaşları, doğum günü pastasını ihmal etmediler ve pasta “nice yıllar” dilekleriyle kazı alanında kesildi.

Kazıevi’nde karavana ikramı…

Prof.Dr. Aygül Süel’in Kazı Başkanlığı’nda bulunan ortostat etrafında bir anı fotoğrafı…