PEK ÇOK REFORMA İHTİYAÇ VAR, AMA ÖNCE “HOŞGÖRÜ” REFORMU

Abone Ol

Avrupa Birliği’nde işsizlik oranı genelde yüzde 7 iken, 25 yaş altında yüzde 17’ye çıkıyor.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Almanya’da genel işsizlik oranı 4.4, gençlerde ise bu oran yüzde 5.7 olarak belirleniyor. Yani, Almanya gençlerin en fazla istihdam olanağı bulduğu ülke.

Bize gelecek olursak, TÜİK’in Eylül ayında açıkladığı rakamlara göre, genel işsizlik oranı yüzde 13.4, gençlerde ise 26.1.

Pandemi sürecinde Avrupa’da da, Türkiye’de de işsizlik oranlarının arttığı ortada.

Ama, Türkiye’de TÜİK’in verilerine genel bir güvensizlik olduğu da açık bir gerçek. Enflasyon rakamlarına da, işsizlik rakamlarına da ne yazık ki inanılamıyor.

Muhalefet partileri, genel işsizlik oranını 13’lerde değil, 30’ların üzerinde gösteriyor. Gençlerde işsizlik oranı da, herhalde 26’larda değil, çok daha ilerilerde…

*

İşi var gibi görünenlerin çoğu da gerçekte işsiz…

Özellikle esnaf kesiminde, işyerini kapatmak zorunda kaldığı için, cirosu yüzde 10’lara kadar düştüğü için, gerçekte işini kaybetmiş, ayakta durma şansını kaybetmiş o kadar çok insanımız var ki.

*

Cumhuriyet, önceki gün, Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan “Genç İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu”nu duyurdu.

Rapor, gençlerde işsizlik oranı bakımından TÜİK’in rakamını teyit ediyor: % 26.2. Ama, yeni mezun gençlerin yüzde 38’inin de iş arayışında olduğunu kayda geçiriyor.

*

Gençler, neden iş bulamadıkları sorulduğunda, yüzde 37 oranında “Türkiye’nin mevcut ekonomik şartları” cevabını veriyor, yüzde 20’si ise “torpilim yok” diyor

En dikkat çekici ve üzücü nokta ise, gençlerin yüzde 64’ünün, yol parası ve yemek karşılığı çalışmaya hazır olduğunu söylemesi…

İşsizlik yüzünden aile ilişkilerinin yara alması, gençlerin psikolojilerinin bozulması, sosyal ortamlardan uzaklaşmaları, yalnızlaşmaları…daha pek çok olumsuzluk bu rapora yansımış.

İşsiz gençlerin yüzde 45.2’si fırsatını bulursa “girişimci” olmak istiyor. Ancak daha önce denenmiş ve başarısızlıkla sonuçlanmış girişimcilik örnekleri de pek fazla: Yüzde 19.4 yeme-içme sektörü, yüzde 15 tekstil…

*

GYİAD Başkanı Fuat Pamukçu, “Rapor bize, özellikle eğitim ve girişimcilik alanlarında reformist adımlar atılması gerektiğini söylüyor” ifadesini kullanmış.

Bu tablo gerçekten iç karartıcı.

İşsiz bıraktığımız nice gençlerimizi kaybediyoruz.

Hem onların potansiyelinden ülke olarak yararlanamıyoruz, hem de psikolojilerinin bozulmasına neden oluyoruz.

Şöyle bakınca, ülkemizin o kadar çok reforma ihtiyacı var ki…

Hepsinden önce de galiba “hoşgörü” reformu…