ÖMRÜMÜZÜN EVRELERİ (DEVRELERİ), ÖLÜM GERÇEĞİ VE SONRASI - 7 -

Abone Ol

7-Hayrihi ve şerrihi. İnsanların işledikleri hayır ve şerrin, iyilik ve kötülüğün, sevap ve günahın yaratıcısı Allah’tır. Yani hayır ve şer Allah’tandır. Allah cc. hazretleri hayrın işlenmesinden memnun, şerrin, kötülüğün, günahın yapılmasını asla onaylamaz. Hesap, kitap, sorgu cennet ve cehennemin yaratılma sebebi de, hayır ve şerrin sonucudur. Bu da insanın bu dünyadaki amellerinin sınavının sonucudur. “Allah dileseydi tüm insanları mümin yaratır, cehenneme gerek kalmazdı. Lakin insanların imtihan için iradelerinde hür serbest bıraktı.” (Hud, 118, Sh.234) “Allah hiç kimsenin inkarcı olmasını asla istemez. Küfre razı olamaz. Kafirlerin küfürlerini indi ilahide ezelde bildiği için onları şaki, asi yazdı. Yoksa iradelerine ipotek koymuş olurdu ve kimse yaptığından sorumlu olamazdı.” (Enfal 28 sh, 178 Kur’an) buyurulmak suretiyle şerrin sonucu cehennem, hayrın sonucu cennettir. Tabiki iman esastır.

8-Velba’ğsü-Bağdel Mevti: (Öldükten sonra dirilmeye iman): Kainat, fanidir. Canlılar, fanidir. Şuurlu ve sorumlu olan insan da fani, geçicidir. Bunun sebebi, ölümdür. Ölümün sebebi de yeniden dirilmedir. Yeniden diriltilmek için insanın eceli gelip ölmesi gerekir. Yani bu olaylar deneysel bir anlayışla hepsi birbirinin sebep ve sonucudur. Mahşerd ehesap ve kitap için mahkemeyi kübrada toplanıp en adil kıl kadar haksızlığın cezasız, milim hayrın ödülsüz bırakılmadığı bir gerçek ilahi duruşmanın olabilmesi için önce kıyametin kopması, birinci ve ikinci surlarla insanların ölmesi, sonra dirilmesi, sonra arafatta toplanması, sonra mizan terazisinde hayır ve şerrin tartılması, sonra herkesin layık olduğu yere (cennet veya cehenneme) gitmeleri hep bu sebep ve sonuç zincirinin hlkalarıdır. Bu olaylar tam bir matematiksel gerçeklerdir. Demek ki öldükten sonra dirilmenin sebebi, hesap-kitap-mizan-şefaat-cennet ve cehennemdir.

9-Amentünün 9. şartı ve temeli “Hakkun eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abdühu ve resuluh” Yani; Her müslüman ben şahitlik ederim ki, Allahü azimüşşan vardır, birdir, eşi ve benzeri yoktur ve yine tanıklık ederim ki, Hz. Muhammed SAV. Allah’ın has kulu ve onun son resulü, son peygamberi olduğua inanırım, iman ederim. Çünkübunlar haktır ve gerçektir.

10-İman esasları bu 9 maddeden ibaret değildir. Bu amentü imanın özetidir. Tümü ise; Allah’tan peygambere ne bildirildi ise ve Hz. Muhammed SAV.bize neyi bildirir ise ona inanmak imanın tam esasıdır. Bunlara inananlara müslüman, inandığı gibi amel eden, inancı ile yaşayanlara da mümin denir.

Şimdi iman esasları ile bu özet bilgiyi verdikten sonra insan hayatının beşinci evresini sunalım...

5-Diriliş Ve Mahşere Gidiş

“Her canlı mutlaka ölecek, sonra huzura gelecektir.” (Ankebut 57, sh 402)

“İnsanlar sınavdan, sorgudan geçirilmeden, bırakılabileceklerini mi zannediyorlar. Hiç kimsenin yaptığı kötülük cezasız, hiç kimsenin yaptığı iyilik ödülsüz asla değildir.” (Ankebut 1-2 ayet) Demek ki insan ömrünün bitmez ve tükenmez ölümsüz döneminin yaşanabilmesi için kıyametin kopması, 1. Sur’un İsrafil A.S. tarafından üflenmesi ve bütün canlıların yok olması (geçici bir zaman) sonra 2. Sur’un üflenmesi ile tüm canlıların hesap kitap için dirilmeleri gerekmektedir. İşte insan hayatının 5. bölümü böylece başlayacaktır, ki bunlar iman esasıdır.

Allahü Azimüşşanın dışında her varlığın bir başlangıcı, bir de sonu vardır. Tüm canlıların dünyanın mevcudatın yani kainatın da geçici de olsa bir sonu vardır. Tüm canlıların yok oluşuna kıyamet, mahşere gidişine de diriliş denmektedir. Doğduğuna inanan her birey mutlaka öleceğine, öleceğini bilen bir kişi dirileceğine ve mizanda da ömrünün hesabını vereceğine de inanır. Kişinin buna inanması ona kim inanmamışsa –haşa- ona korkunç zarar getirir. Yoksa gerçeği değiştirmez. Yüce Allah; “İinsanların hepsi inkarcı olsalar, Allah’ın varlığına bir milim zararveremedikleri gibi tüm insanlar mümin, inanan olsalar Allah’ın varlığına bir milim katkıda bulunmazlar” buyurur. Onun için kim ne yaparsa kendine yapar.

SÜRECEK