Oğuzlar

Oğuzlar Cevizi’ne coğrafi işaret belgesi için çalışma

Abone Ol

Çorum Valiliği’nden yapılan açıklamada geçmişten günümüze önemli tarihi ve kültürel değerlere sahip Çorum’un tarih boyunca evsahipliği yaptığı medeniyetlerin getirdiği kültür mirasıyla sofralarını da zenginleştirdiğini hatırlattı.

Çorum’un gerek tarımsal alanların zenginliği, gerek yöresel ve geleneksel tarzda üretilen gıda ve tarım ürünleri açısından oldukça zengin bir şehri olduğu vurgulanan açıklamada “Bu zenginliğin göstergesi niteliğindeki İskilip Turşusu ve İskilip Dolması, İskilip Belediyesi’nce 2009 yılında, Çorum Leblebisi ise Çorum Ticaret Borsası tarafından 2002 yılında coğrafi işaret tescil belgesi almıştır. Zengin ürün çeşitliliğimizin bir başka önemli değeri de “Oğuzlar Cevizi” dir. Oğuzlar ceviz çeşidinin diğer ceviz çeşitlerinden en önemli farkı yan dallarda meyve vermesi yani verimli bir çeşit olmasıdır” denildi.

Oğuzlar Cevizi’ni dünyaya tanıtmak için İl Özel İdaresi tarafından coğrafi işaret çalışmasının yürütüldüğü hatırlatılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “ Oğuzlar çeşidine ait meyve fidanları 2. yaştan itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Bu durum çeşidin yan dallarda meyve verme özelliğini gösterir en önemli karakteristik özelliğidir. Oğuzlar ceviz tipini diğer ceviz tiplerinden ayıran bir başka önemli karakteristik özelliği de, meyvesinin dolgun olması, meyvenin kabuktan bütün olarak çıkması ve beyaz renkli iç oranının % 100 olmasıdır.

Ayrıca adi depo koşullarında saklanmasına rağmen bir yıl boyunca acıma ve bozulma olmaksızın kalitesini muhafaza etmesidir. Hastalıklara dayanıklılığı iyidir. Peryodisite olayı hiç görülmez. Meyveye yatma çok erkendir. Bazen aşı için takılan gözlerde bile meyve olmaktadır. Verim olarak 15-20 yaşlı ceviz 30-35 kg ceviz verebilmektedir. Acılık ve burukluk yoktur. Meyve içi ve dış kabuk pürüzsüzdür. İyi bakım ve çevre şartlarında çok iyi gelişme gösterir.

Oğuzlar-77 Cevizi; yerli çeşitlerimizden olup yöre ekolojisine adaptasyonu yüksektir. 650 metre rakımlı Oğuzlar ilçe merkezi ile 1200 metre rakımlı yaylalarda çok rahat yetişmektedir. Tüm bu üstün özelliği nedeni ile Oğuzlar Cevizini dünyaya tanıtmak için İl Özel İdaresi coğrafi işaret çalışması sürmekte olup, devamında diğer yöresel zenginliklerimizin de coğrafi işaretle tescil edilmesi çalışmalarına başlanacaktır.”

(Volkan SINAYUÇ)