MUHARREM AYI, AŞURE VE KERBELA-1

Abone Ol

Değerli okuyucularım, saygıdeğer canlar. Yazımızın başlığından da anlaşılacağı gibi kutsal bir ay olan Muharrem ayına girmiş bulunuyoruz. Bizleri bir yeni yıla (Hicri yılbaşı) ulaştıran Ulu Allah’a hamd-övgüyle O’nun kutlu sevgilisi Hz. Muhammet’e (sav) salât ve selam okuyarak yazıma başlamak istiyorum.

Tarihsel olaylar geçmişten ders alınarak geleceği şekillendirmek, daha mutlu bir yaşam kurulması için tedbirler almaya yarar. Tarihten ders alan milletler huzuru yakalayabilirler.

Değerli canlar, Yüce Allah zamanlar içerisinde kutsal zamanlar, mekânlar içerisinde de mukaddes mekânlar yaratmıştır. Aslında zamanların ve mekânların, asılları itibariyle birbirlerinden farkları yoktur. Ancak, o zamanlarda ve o mekânlarda meydana gelen olaylar o günleri ve o mekânları, anlamlı kılarlar. Örneğin dini değerler açısından bakınca Cuma günün önemi diğer günlere nazaran daha kalabalık bir toplulukla Cuma günü öğle vaktinde öğle namazı yerine Cuma namazı kılınmasıdır. Ramazan ayının kutsiyeti de Ramazan içerisinde otuz gün oruç tutulmasıdır. Kadir Gecesi de böyledir. Onun kutsiyeti Kur’an’ın Kadir Gecesi’nde indirilmesidir. Muharrem Ayının mukaddesiyeti ve özelliği ise bu ayda birçok kutsal olayların zuhur etmesi, bu gün ve gecelere özellik kazandırmıştır. Durum mekân itibariyle de öyledir. Mekke’nin güzelliği Kâbe’den Medine’nin güzelliği Ravza’dan yani Hz. Muhammet’in (sav) kabrinin orada olmasındandır. Arafatın ve Mina’nın vs.nin kıymeti Hac olayındandır. Milli günlerimiz Cumhuriyet Bayramımız 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos vs. de böyledir. Çanakkale Zaferi’nin değeri de 18 Mart 1915’te kazanılan zaferdendir.

Gelelim konumuza; Muharrem ayı, hürmete layık, özen gösterilmesi, kutsanması, ibadetlerin özellikle orucun tutulması, kıymetli olan bir ay demektir. İçerisinde meydana gelen tarihsel olaylar nedeniyle mübarek sayılmıştır. Muharrem ayı birinci dereceden şehrullahtır. Yani Allah’ın kutsal ayıdır. Tevbe Suresi 33. ve Mutabaki ayetlerinde bahsedilen Haram ayları içerisinde bulunmaktadır. Bunlar, Hicri Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayıdır. Ayetin tamamı şu anlamdadır. “Yerlerin ve göklerin, yaratıldığı günden beri ayların sayısı Allah katında onikidir. Bunlardan dördü saygılı aylardır. Üçü peşpeşe gelir. Birisi Recep ayı ayrı gelir. Buna fert denir. Öbürlerine serd denir ki farısidir. Bizim kültürümüzde (Türkçe, Farsça, Arapçanın karışımı ortaya çıkan dile Osmanlıca denir) Allah (cc) niçin ayları 12 yaratmıştır? İnsanların toplumsal ve ferdi olarak karşılıklı ilişkilerinde (sosyal, siyasal, hukuksal ve ekonomik vs.) hesap ve kitap işlerinde, tarih-zaman çok önemlidir. İşte bu muameleleri kolaylaştırmak için ayın ve güneşin hareketlerinden doğan ay, gün, mevsim gece-gündüz, saat gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. İnsanlar geçmiş zamanlarda Allah (cc) bu kurallara ihanet ederek kendi menfaatleri doğrultusunda günleri ve ayları değiştirmişlerdir. Örneğin oruç yaz aylarına geldiğinde kışa almışlar. Ticari işlemlerinde hilelere başvurmuşlar. Bundan dolayı Ulu Allah (cc) her türlü işlemlerde yer ve zamanın şahit belirtilerek yazılmasını emretmiştir. İşte zamanlarla ilgili bu ayetin amacı insanların huzuru sağlamak onları mutlu kılmaktır. Bu bakımdan günlerin, ayların, yılların hatta saatlerin bile önemli olduğu bildirilmiştir. Dinin gayesi insanlar arasında adaleti sağlamaktır.

Ana konuyu unutmamak için zaman konusunun detayına girmek istemiyorum. İsteyen meraklı kardeşlerimiz ansiklopedilerden konuyu enine boyuna öğrenebilirler. Şimdi, Muharrem ayı neden kutsaldır ona bakalım.

Allah’ın ayı olarak bilinen Muharrem ayı, ilahi bereket, feyiz, rabbani iyilik ve cömertliğin coştuğu bollaştığı bir aydır. Başta ifade edildiği gibi Allah’ın aylarının, günlerinin birbirinden farkı olmaz. Ancak, Allah’ın rahmetinin bugünlerde insanlara verilmesi onlar için fırsat olur. Bu ayın rahmeti ve bereketi, ayet ve hadis-i şeriflerle açıkça belirtilmiştir. Özellikle de Muharrem ayının onuncu günü çok daha önem kazanmıştır.

(SÜRECEK)