Kısa Yaşamöyküsü
Dünyanın en önemli Sümerologlarından biri olan Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914’te Bursa’da doğdu. Kurtuluş Savaşı yıllarında ailesi Çorum’a yerleşti. İlkokula burada başladı. Beşinci sınıfa geçtiğinde ise ailesi yeniden Bursa’ya döndü. 1926 yılında girdiği Kız Muallim Mektebi’ni 1931 yılında bitirdi Eskişehir’de 4,5 yıl öğretmenlik yaptı.
1935’te Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümüne girdi. Sümeroloji, Hititoloji ve Arkeoloji bölümlerinde eğitim gören Muazzez İlmiye Çığ burayı da 1940 yılında tamamladı. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne çiviyazıları uzmanı olarak atandı. Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve katalog haline getirdi. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yaptığı çalışmalar ile Sümer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.
2000 yılında Fahri Doktor unvanına layık görüldü.
Sümer ve Hitit kültürlerinin en önemli araştırmacılarından olan Muazzez İlmiye Çığ, on yedi kitap ve birçok bilimsel makale yazdı; birçok ödül aldı.
KİTAPLARI
"Kur'an İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni", 1995, Kaynak Yayınları
"Sümerli Ludingirra - "Zaman Tüneliyle Yolculuk", 1996, Kaynak Yayınları
"İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre", 1997, Kaynak Yayınları
"İnanna'nın Aşkı - Sümer'de İnanç ve Kutsal Evlenme", 1998, Kaynak Yayınları
"Zaman Tüneliyle Sümer'e Yolculuk", 1998, Kaynak Yayınları (Genişletilmiş ikinci basım; ilk basım 1993, Kültür Bakanlığı Yayınları)
"Hititler ve Hattuşa - İştar'ın Kaleminden", 2000, Kaynak Yayınları
"Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman", 2000, Kaynak Yayınları
"Ortadoğu Uygarlık Mirası", 2002, Kaynak Yayınları
"Ortadoğu Uygarlık Mirası 2", 2003, Kaynak Yayınları
"Sümer Hayvan Masalları", 2003, Kaynak Yayınları
"Bereket Kültü ve Mabet Fahiseliği", 2004, Kaynak Yayınları
"Vatandaşlık Tepkilerim", 2004, Kaynak Yayınları
"Atatürk Düşünüyor", 2005, Kaynak Yayınları
"Bereket Kültü ve Mabet Fahiseliği", 2005, Kaynak Yayınları
"Çivi Çiviyi Söker - Muazzez İlmiye Çığ Kitabı", Serhat Öztürk, 2002, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
"Sümerlilerde Tufan - Tufan'da Türkler", 2008, "Kaynak Yayınları"
"Atatürk ve Sümerliler" 2009 Kaynak yayınları
Şimdi de Sümerli Ludingirra yapıtına bakalım.
Bugün 109 yaşında olan bilim kadınımız Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın SÜMERLİ LUDİNGİRRA (Geçmişe Dönük Bilimkurgu) adlı yapıtını 1996 yılında yayımladı. Kitap, Kaynak Yayınları arasında çıkmış olup, 152 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın son bölümünde konuyla ilgili Sümer tabletleri, Nippur şehri haritası ve öteki belgelerin fotoğrafları yer almış.
Muazzez İlmiye Çığ, “Sümerli Ludingirra” adlı bu yapıtında 23 tabletin çevirilerini yaparak Sümerli şair Ludingirra’nın kendi ülkesine bakış açısını bu yapıtıyla ülkemize kazandırdı. Bu 23 tabletin konu başlıklarını da şöyle vermiş kitabın içindekiler bölümünde.
(SÜRECEK)