MANEVİYAT DERYASINDAN DÖKÜLEN HİKMET DAMLALARI-95

Abone Ol

Hz. İsa A.S.in sözüdür. Sana bir tokat atana diğer yüzünü çevir ki insafa gelsin. Senin ona karşılık vermek gerekmez. Çünkü kötülüğün düşmanı Allah, çünkü Allah cc. hazretleri asla zalimde mazlumun ahını bırakmaz. Affı ise çok daha geniştir. Merhameti kainatı kuşatmıştır. Af dileyip kapısına gelenleri kim ve ne olursa olsun asla boş çevirmez. Herkes bir anda ulu Allah cc. hazretleri ile her an görüşebilsin. Kulun kainat dolusu günahı olsa da o günahları kuşun ağzındaki bir çamur gibidir. Allah’ın rahmeti ise okyanuslarla ölçülemez. Öyle ise ağzında çamur, günah olan bir kuş ağzını okyanusa daldırırnsa onun –kuşun- ağzında kir, pas kalır mı, hayır. Öyle ise aşk ile şevk ile yürekten tövbe ve istiğfar eden kulun da üzerinde günah kiri kalmaz.

Müslüman ve mümin bu gerçeği unutmadan ve zaman geçirmeden kendisi için ulu Allah’tan affını istemelidir. Çünkü ölümün ne zaman geleceği belli olmaz. Gündüz işi nedeni ile bir yere giden esnafa dükkanını kilitlerken bir dakikalık iş için bir yere gideceksin, niçin dükkanının kilitliyorsun diyene dikkat. Ölümün, rızkın, hırsızın, müşterinin ne zaman geleceği belli olmaz. Hırsızın yolunu kesmek için ne malum karşıdan bir köşeden beni gözleyip de dışarı çıkmamı beklemediği, demiş. Tedbir tevekkül benden, takdir Allah’tandır diye cevap vermiştir.

Dostluk, iyilik ve tedbir bölümünü bu cümlelerle tamamlayıp ilerisine bakalım. Şimdilik hoşça kalınız, dostça kalınız. Ya alim olunuz bilen, ya öğrenci olunuz öğrenen. Yahutta dinleyici olunuz ve anlayıcı tatbik edici olunuz. Yoksa dördüncüden olmayınız. Büyük atasözü, peygamber öğüdüdür.

CÖMERTLİK VE CİMRİLİK ÜZERİNE ÖNEMLİ NOTLAR

Dünyada bir çok kötülük yolları olduğu gibi, iyilik, güzellik diye müsbet yollar da vardır. Örneğin; cimrilik adi bir sıfattır. Allah cc ve onun kutlu resulü Hz. Muhammed SAV. ve her akıl sahibinin verdiği, kınadığı bir kötü sıfattır. Bunun karşıtı olan, dünyada insanların sevgisini ve saygısını kazanır, yüce Allah’ın rızasına kavuşturan, ahiret saadetine kavuşturan en yüce iyilik sıfatı olan cömertlik de vardır. Cimriliği, pintiliği, sufliliği herkes yapabilir ama cömertliği herkes yapamaz. Çünkü bu yürek işidir, dalak işi değildir.

İslam’da bölüşüm ve paylaşım sosyal adaletin ve sosyal barışın temeli sosyal dayanışma ve sosyal yardımlaşmanın özü, temeli, iyilik severliğin doruğu olan tam anlamı ile yardımlaşmanın temeli olan cömertliktir. Cömertlik, diğerkamlık nefsinden çok neslinin insanları düşünen kişi ve kişilerin en yüce iyilik sıfatı cömertliktir. Sosyal adaletin de temelidir. İnsani kötü alışkanlıklardan, özellikle uyuşturucu bir hastalık olan cimrilikten okruyan demir bir zırh gibidir. Hırs ve tamahın, mala esaretin kötülüğünden koruyan en büyük engel, en güzel koruyucudur cömertlik. Onun içindir ki her zenginin, her fakirin yani her kişinin yapabileceği bir iş değildir. (SÜRECEK)