KURUMSALLAŞMA (36)

Abone Ol

Kurumsallaşma yolundaki işletmelerdeki kurulan ve çalışan takımlarda bazen çözülme ve başarısızlıkların yaşanması kaçınılmazdır. Ortaya çıkan çatışmaları çözmek için bu konuda çözümleyici bir liderliğe ihtiyaç duyulacaktır.
Takımdaki çözülmelerin olası sebepleri:
1. Takım üyeleri beklenen başarı ve sonuçlardan haberdar olmayabilir bu durumda kendi görev ve sorumluluklarının bilincinde olmayacaklardır.
2. Bazı takım üyeleri kendilerinden beklenen görevleri hiç sorgulamadan kabullenir bu durumda kendi kafalarında yarattıkları algı ile görev yapma durumunda kalabilirler ve çoğu zaman bu yönetimin beklentisi olmayan neticeler doğurur
3. Çalışanlar daima değişiklikler karşısında direnç ve mukavemet gösterirler takım üyelerinin kendilerini rahat hissedemeyeceği değişiklikleri izah etmeden uygulamak hem işi görenin başarısını düşürecek hem de takımın genel başarısını
4. Takımın kendi içinde gruplaşması da çoğu zaman görülebilecek sorunlardandır böyle durumlara izin verilmemeli takımın bir bütün olarak başarılı olması için faaliyet icra edilmelidir.
5. Takım üyeleri amaçlar konusunda kolektif düşünebilmelidir. Bazılarının hedef ve amaçlar konusundaki farklı ve yanlış algıları olabilir grubun amaçlarının sağlanmasını kolaylaştırmak yöneticinin asli görevi olmalıdır.
6. Takımın aldığı kararlara bazı kişiler hemfikir olmayabilir bunu da açıkça beyan etmeyebilir bu durum söz konusu kararın kabiliyetini etkileyecek sonuçlar doğuracaktır.
7. Grup üyeleri arasında zaman zaman çatışma olabilir bu gibi durumlarda ya herkes ile görüşme yapılabilir ya da çatışmaya katılanlarla grup halinde görüşülebilir hangi yöntem seçilirse seçilsin önemli olan çatışma ortaya çıktığında hemen müdahale etmek ve grup birliği tahrip edilmeden önce üyelerin kişilik sorunlarını ve taleplerini dikkate almak gerekliğidir
8. Takımdan ayrılmak isteyen üyelerin olduğu durumlarda onların çatışmacı kafa tutucu ve diğer üyeleri rahatsız edici hal ve davranışlarına izin vermemek gerekir
9. Bazı zamanlarda takım liderleri grup üyelerine baskı ve otorite uygulama eğilimine girerler bu eğilime ehil bir yönetici asla izin vermez
10. Grup üyeleri kimi zaman kendi içlerine dönük çalışmaya ve savunmaya çekilebilirler bu durumlarda duygu ve düşüncelerini ifadeden kaçınırlar ve grup içinde belirsizlik hâkim olmaya başlar ne olursa olsun yönetici takım üyelerinin yüzlerini okuyabilmeli haletiruhiyelerini daima çözümleyebilmelidir.
11. Bazı üyeler arasında kıskançlıktan doğan güç mücadeleleri olabilir, bu mücadelede çoğu zaman çatışmayı doğurur ve çatışma ise her zaman mali kayıplarla sonuçlanır yönetici olarak bu durumlara süratle müdahale edilmelidir. Eğer takım üyelerinin bu mücadeleyi ileri götürmelerine fırsat tanınırsa toplam üretkenlikte kayıplar kaçınılmazdır.
12. Takım üyelerinin çalışma koşulları ve üretimi ve verimi arıtma önerilerini dikkate alarak durum iyileştirmelerine olanak tanımak gerekir bu tavsiye ve taleplerin unutulduğu veya göz ardı edildiği durumlarda üyelerin cesaret ve şevkleri kırılacaktır bunun sonucu otoriteye saygısızlık ve son tahlilde isyanı getirir
13. Nihayet bazı takım üyeleri birtakım görevlerin diğerlerine nazaran daha az çekici olduğunu düşünebilir ve bu tip işleri geciktirmeye eğilimli olurlar burada yöneticiye düşen görev her bir grev ve talimatın öneminin ve denelerinin açıklanması ve kabul edilmesini sağlamasıdır.
Sonuç olarak: bir takımda gerilim ve rekabet kaçınılmaz ancak başarı dikkat ve duyarlılığa bağlıdır. Başarılı takım her zaman yöneticiye, çalışana, işletmeye artı değer sağlayacaktır.