KENTİN YAKASINDAKİ ONUR ve GURUR MADALYASI ABDULKADİR OZULU -5

Abone Ol

EŞREF ERTEKİN GÜNLÜKLERİNDE BİR ZAMANLAR ÇORUM

Abdulkadir Ozulu’nun Prof. Dr. Meral Demiryürek’le birlikte hazırladığı yayımlanmış son kitabı. Bu kitap; 1892-1979 yılları arasında yaşayan ve Çorum Kütüphanesi’nde Hafız-ı Kütüp olarak adlandırılan Eşref Ertekin’in anılarından oluşmaktadır. Eşref Ertekin 1925 yılında hizmete giren Milli Kütüphane’nin kurucusu olarak kentin kültür belleğinde iz bırakmış bir değerdir. Yaşadığı dönemin sosyal, kültürel yaşamını günlüklerinde içtenlikle yansıtarak önemli bilgiler ve belgeler bırakmıştır.

Sevgili Ozulu kitabın arka kapağında Eşref Ertekin için şöyle yazar:

“… 1927-1968 yılları arasında tuttuğu günlüklerinde özel hayatı yanında, mesleği kütüphanecilikle bağlantılı çok sayıda konuya yer verir. Ayrıca Çorum’un çarşı pazar, o yılların heyecan dolu bayram kutlamaları… Halkevi çalışmaları, deprem, sel gibi doğal afetlerin yaşandığı günler, sıra davetleri, akşam sohbetleri, dini yaşantı ve şehir kültür varlıklarına sahip çıkış, köy ziyaretleri sırasında tasvir edilen Çorum’un köylerine dair özellikler gibi, Çorum ve Çorumluyu anlatan pek çok renkli sahne Eşref Ertekin’in bakış açısıyla yansıtır…”

2017 yılında basılan bu kitap 320 sayfadır.

SANAT DOSTLARI TOPLANTILARI

1995 yılında bir birkaç sanatçı dostumuzla başlattığımız ”Sanat Dostları Toplantıları”nın başlangıçtan bu yana ikimiz de içinde olmuşuzdur. Çorum’un son senatörü, hukukçu- şair rahmetli Abdullah Ercan ve eski Çorum İlköğretmen Okulu Müdürlerinden eğitimci-yazar Tayyar Kerman bu alanda duayen öncülerimizdi. Ayda bir kez bir araya gelip kültür-sanat ve edebiyatın güzelliğini, azık paylaşır gibi paylaştığımız ve halen sürdürdüğümüz sanatsal etkinliğimizdir.

Bu toplantılarda geçmişten bugüne değin edebiyatın her alanını gündeme getirdik. Türk edebiyatı, romanı, öyküsü, şiiri, masalı, halk bilimi dahil olmak üzere farklı sunumlarla paylaşıldı. Doğu ve Batı edebiyatının da romanı, öyküsü, şiiri, masalı yazarlarıyla birlikte gündeme getirildi. Ayrıca katılımcı yazarların üretimleri de bu toplantılarda irdelendi, tanıtıldı. Öyküler, şiirler, deneme ve halk bilimi üzerine yazılmış yazılar paylaşıldı. Birçok kültür sanat heveslisi arkadaşımızın yazdığı yapıtlarını engin kültürü, sonsuz birikimi, tükenmez azmi ve sabrıyla irdeledi. Üzerlerine değerlendirme yazıları yazıp yayımladı. Sanat Dostları Toplantıları, Rahmetli Abdullah Ercan, Tayyar Kerman ve Abdulkadir Ozulu gibi kültür duayenleriyle bir okula dönüşmüştü. Say ki onlar, bu toplantıların hocalarıydılar.

Kimi zaman da bu toplantılar Çorum dışına taştı. Birkaç kez, Salim Savcı ağabeyimizin köyü Çampınar’da, rahmetli Murat Köymen’in ilçesi Ortaköy’de, Çorum’un efsane doktoru Rifat Patır’ın Çorum Barajı’nın kuzey kesimine düşen Kartal Yuvası’nda gerçekleştirildi.

Soldan sağa: Aşık Cefai, Abdulkadir Ozulu, rahmetli Abdullah Ercan,

Muzaffer Gündoğar ve rahmetli Kemal Özgür.1999.

(SÜRECEK)