7104 sayılı Kanunla KDV Kanununun 32. maddesinde yapılan değişiklik ile 2019 ve izleyen vergilendirme dönemlerine uygulanmak üzere, KDV iade hakkı doğan mükellefler, iade işleminin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar iade talebinde bulunabilecekler. 1.1.2019 tarihinden önceki vergilendirme dönemleri için ise 5 yıllık iade talep süresi aynen uygulanmaya devam edecek.
İade türleri itibarıyla KDV iade süreci aşağıdaki gibi işleyecek.
1. İndirimli Orana Tabi İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi:
İndirimli vergi oranına (%1 ve %8) tabi teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirim yoluyla giderilemeyen KDV'nin iadesinin en geç izleyen yıl içinde talep edilmesi gerekiyor.
Mükellefler indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan iade taleplerini, en geç indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin beyannamelerinin herhangi birisinde talep edebilecekler. Ayrıca indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonuna kadar standart iade talep dilekçesinin Mali idarece istenen belgelerle birlikte (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine verilmesi zorunlu. Bu sürelere uygun olarak Yeminli Mali Müşavir (YMM) KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde söz konusu YMM Raporu, indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonundan itibaren altı ay içinde vergi dairesine ibraz edilebilecek. Bu süre içinde YMM Raporunun ibraz edilmemesi halinde ise iade talebi vergi incelemesine sevk edilecek.
2. Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi:
Tam istisna kapsamında KDV tahsil edilmeksizin gerçekleştirilen mal teslimi ve hizmet ifalarında (mal ve hizmet ihracatı, ihraç kayıtlı teslimler, yurt dışı taşımacılık hizmetleri gibi işlemlerde) KDV iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar KDV iade talebinde bulunulabilecek. Bu kapsamda iade talebinde bulunacak mükelleflerin, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde istisnaya ilişkin yüklenilen KDV sütununu doldurmaları ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesi ve Mali İdarece istenen belgelerle birlikte (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunlu. Bu sürelere uygun olarak YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde söz konusu YMM Raporu, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde vergi dairesine ibraz edilebilecek.
İade talep süresinin dolmasından sonra geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talebinde bulunulması mümkün değil. İlgili Tebliğlerde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksiklikler bu süreden sonra tamamlanabilecek.
3. Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi:
Mükellefler kısmi KDV tevkifatı uygulanan işlemlere ilişkin iadelerini, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde göstermek suretiyle talep edebilecekler. Ayrıca en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesi ve Mali İdarece istenen belgelerle birlikte vergi dairelerine başvurulması zorunlu.
İade talep süresinin dolmasından sonra geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilemeyecek.