Kazanç artışı-22
“KALİTE DEDİĞİMİZ ŞEY AYNI ZAMANDA O ÜRÜN YA DA HİZMETİ TALEP EDEN TÜKETİCİNİN BEKLEDİĞİ VE ARADIĞI ÖZELLİKLERİ KAPSAMAKTADIR.”
Kalite konusunun üzerinde yeterince durulmazsa diğer bütün faaliyetler ve girişimler başarısız olmaya mahkûmdur, bu arada sarf ettiğimiz emek ve maliyet unsurları da boşa heba edilmiş olur.
Kaliteli üretimi herkes bir kenarından bilmekte kendine göre kullanmaktadır, aslında kalite herkesin kendine göre yorumladığı ve tanımladığı bir biçim olmayıp ulusal ve uluslararası genel kabul görmüş kriterlerle oluşmuş bir yapıdadır.
“KALİTELİ ÜRETİM POLİTİKA GİBİDİR HERKES ONU İYİ BİLİR ANLAR VE KENDİNE GÖRE UYGULAR SORUNLAR ORTAYA ÇIKTIĞINDA DA KENDİSİNİ DEĞİL BAŞKALARINI SUÇLAR”
Kalite konusunda teknik detaylara girmeden, işin felsefe ve stratejisinden bahsetmek istiyorum. Çünkü kaliteli bir üretim, ülkenin dışa bağımlılığının azaltılmasında, yerli ürünün mütekabiliyetini artırmada önemli bir unsurdur. İthalatın azalması, ihraç ürünlerimizin artırılması ve dünya pazarlarında yerli ürünlerimizin sorunsuz talep görmesi en büyük stratejik hedefimizdir diye düşünüyorum.
Kalite her zaman ürünün bizatihi kendisi olmayabilir. Bazen öyle üretim biçimleri ve pazarlarla karşılaşırız ki “çok kaliteli ve sağlam ürün” imalatı yapıldığı halde rakiplerin aynı ürünü farklı (örneğin) renkte ve formatta arzı bizim kaliteli ürünümüzün önüne geçebilmektedir. İşte buradan baştaki kalite tanımına dönmek ve kalitenin “müşterinin beklentileri ile doğru orantılı” olduğunu görmek mümkündür.
Müşteri tercihleri bulunduğu yöre ve kültüre bağlı olarak da çok değişkenlik göstermektedir. Günümüzde birçok satış ünitesi aynı ürünü ürettikleri halde bazı şehir ve ilçelerde o ürünün farklı formatlarını satışa sunmaktadır. Tanınmış birçok tekstil ürün satış mağazaları “İstanbul” “İzmir” gibi kentlerdeki satış ürünlerini Çorum pazarında tüketiciye arz etmezler. Çorum’un demografik ve sosyal yapısına uygun ürünlerinden tercih edilenleri mağazalarında arz etmektedirler.
Buradan şuna gelmek istiyorum, kaliteli ürün elde etmek başlı başına yeterli değildir aynı zamanda satışı ile satış artırma çabalarını bir arada düşünmeden sadece kaliteye odaklanmak verimlilik açısından yanlış bir davranış olacaktır
Diğer taraftan kalkınmasını tamamlamamış ülkelerde kalite konusu üretimden daha az önemli bir konumdadır. Piyasanın o ürün ve hizmete olan talebi arzın karşılayamayacağından fazla olduğu bu ülkelerde kalite üzerinde fazla durulmayarak sadece talep miktarları dikkate alınmaktadır.
Sonuç olarak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik veriler dikkate alındığında kaliteli ürün ve hizmet elde etmek, sadece iç piyasa açısından değil aynı zamanda global piyasalar için gerekli ve önemlidir diyebiliriz.13.03.2016
Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.