Güzel bir film, yerine göre güzel bir türkü bizlere neler anlatmaz ki? Birkaç sözcükten oluşan bir atasözü kitaplara sığmayacak bilgilerle doludur.
Sanatçılarımız yeri gelir elinde kara kalemle, ya da bir fırçayla, halk ozanları kırık bir sazıyla, bilge olan aksakallılar sözüyle bize insan olmanın erdemini anlatır. Heykel yapan ustalar, mağara duvarlarına resim çizenler binlerce yıl öncesinde yaşayan atalarımızı gözlerimizin önüne getirir.
Dünyanın her yerinde yaşayan insanlar izlerini bırakmıştır. Toprak altında, toprağın üstünde onları anlatan eserler, yazılı kaynaklar uzmanların elinde ayrı bir güzellik kazanır. Kimsenin okumak için zaman ayırmadığı Bin bir gece masalları gibi masal kitaplarında yazılanların çok küçük bir kısmı bizlere ninnilerle birlikte anlatıldı. Artık çocukluk yılları geride kaldı.
Hayvanları dile getiren Ezop, La Fonten, Beydeba, Ahmet Mithat Efendi fabl yazarları; kahramanları hayvan olan öykülerle insanları güldürdüler. Yeri geldi düşündürdüler.
Benzer bir anlatımda tavuklar, horozlar var. Konuya geçmeden önce küçük bir uyarı yapmakta yarar var. Bildiğiniz gibi küçük çocuklar kimsenin aklına gelmeyecek sorular sorarlar. Aklınızda bulunsun yumurtanın nasıl üretildiğini soracak olurlarsa kesinlikle yanıtlamayın. O çocuk ömür boyu yumurta yemez!
Horozla tavuk, en kaliteli yumurtayı kendileri üretmek ister. Araştırırlar. Kitaplar okurlar. Öğrendikleri her bilgiye göre hareket edilir. Yumurtanın besin değerini artırmak için tavuk, gerekli olan besinleri tüketir. Sonunda istenilen kalite elde edilir. Her yumurta kurallara uygun olarak saklanır. Pazarda satılacak kadar yumurta biriktiğinde horoz yola çıkar.
Kesinlikle eksiksiz uygulanan kurallar doğrultusunda kaliteli yumurtalar pazar yerinde alıcılara sunulur. Bütün yumurta satıcıları en iyi, en kaliteli, aynı zamanda en ucuz yumurtaları satmak için çaba gösterirler.
Alıcılar, sesi hiç çıkmayan horozun satışa sunduğu yumurtalardan almak ister. Satış bedelinden önce kaliteli yumurtanın özelliklerini dinlemek bile istemezler. Pahalı buldukları yumurtaları kimse satın almaz.
Horoz çaresiz olarak yola düşer. Satış yapamadığı alacakları ürünleri satın alamaz. Kümese geldiğinde eşine bir öneride bulunur: “Hanım boşuna kendini yorma. Kaliteli yumurta para etmiyor!”
Doğru söze ne denir? Günümüzde KALİTE PARA ETMİYOR!