İHTİYACIN BELİRLENMESİ

Abone Ol

Genel olarak bir ürün belirlenirken:
• Hangi mal ya da malzeme gerekmektedir?
• Neden o mal ve malzeme gerekiyor?
• İkame (yerine) başka mal ya da malzeme kullanabilir miyiz?
• Aynı mal ve malzeme ile başka ürünler elde etmek mümkün mü?
Gibi sorular başlangıçta sorulmalı, yeterli araştırma yapılmalı ve en önemlisi tedarik edilecek malzemenin maliyeti kadar kolay ve sürekli bulunabilirliği sorgulanmalıdır.
Örneğin: Çoğu zaman ithalata dayalı üretim yapan firmalar malzeme temin ederken patent sahibi firmaların yüksek bedelli ürünleri ile karşılaşır ve tedariklerinde yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalırlar. Böyle durumlarda tedarik edilen mal ya da malzemelerin teknik özelliklerinin analiz edilerek muadillerinin iç piyasadan tedariki bir çözüm olabilir.
Ülkemiz sanayinin ilk yıllarında yurt dışında üretilen bir ürünün yerli tezgâhlarda üretimi büyük bir başarı olarak algılanıyordu. Günümüzde bu duruma yeterli demek mümkün değildir artık içerde üretmek kadar (kopyalamak) yaratıcı, sorun giderici, çare olucu teknik hassasiyetler de önemlidir ve amacınız en az maliyetlerle üretmek olmalıdır.
İthal bağımlılığın olduğu ülkemizde çoğu mal ve malzeme üretilirken dünya pazarının çok kolay ulaşılabilir olması ile birlikte seçenekleriniz:
“çok uzak yerlerden düşük maliyetlerle ürün bulmak veya yakın mesafelerde pahalı ürün bulmak” arasındaki bir alanda yer almaktadır.
Bu aşamada önem vermeniz gereken şey uzak ve yakınlıktan ziyade düşük maliyetle ürün temin edebilme yeteneğinizdir.
Kaliteden ödün vermeden ihtiyaçlar belirlenirken neden? Niçin? Nasıl? Soruları her aşamada sorularak aynı malzemenin daha ucuza ve daha geniş kapsamda kullanımına yol açan tedarik politikaları üretilmeli ve maliyetlerin bir baskı unsuru olmasına izin verilmemelidir.
Sonuç olarak: üretimin her aşamasında ve özellikle ilk basamağı olan üretilecek mal ve malzemenin temininde gösterilecek hassasiyet sizlere maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artmasını sağlayacaktır.18.09.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.