İBRAHİM GÖSTERİR’DEN ÇORUM YÖRESİ AĞIZLARI SÖZLÜĞÜ-1

Abone Ol

Söz konusu olan bu kitabı gibi, yayımlanan diğer kitaplarını da her çıkışında ince bir duyarlılıkla adıma imzalamıştır Sevgili İbrahim Gösterir. Bugüne değin kitapları üzerine fırsat bulup da birkaç satır yazamadım.

“İyi günün vakti geçmez.” denilmiştir.

Bu yazım, bu yazının başlığındaki kitap içindir.

Eğitimci, ozan, araştırmacı, yazar İbrahim Gösterir son yıllarda şiirde olduğu gibi, halk bilimi (folklor) ve Çorum halk kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla Çorum’un kültürel yaşamına büyük varsıllık ve güzellik katmaktadır.

Peki, kimdir bu yetenekli, çalışkan, başarılı ve üretken yazarımız. Önce onu tanıyalım:

“İbrahim Gösterir (Ozanî),

1965 yılında Çorum Sarin (Çalyayla) köyünde doğdu. Köyünde başladığı öğrenimini, ailesinin geçim sıkıntısı nedeniyle 1974 yılında kente taşınması üzerine Çorum’da sürdürdü. 1986 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni bitirdi. Türkiye’nin değişik yerlerinde öğretmenlik yaptı.

Şiir yazmaya lise yıllarında başladı. Geçmişte yaşamış, toplumda iz bırakmış ozanlarla günümüzün önemli ozanlarının şiirlerini okuyup inceleyerek kendisini yetiştirmeye çalıştı. Halk şiiri geleneğine uygun olarak yazdığı bu şiirlerin bir bölümü Batman Çağdaş, Çorum gibi çeşitli gazetelerde Kılçık, Sorun, Yazılıkaya, Çorum Kültür Sanat, Kültür Çağlayanı, Güncel Sanat gibi dergilerde, değişik seçkilerde yayınlandı. Ozani, Güncel Sanat Dergisi’nin 2012 yılında düzenlediği Kaygusuz Abdal Şiir Yarışması’nda Hece Dalında Birincilik Ödülü aldı.

Ozani’nin şiirleri ile ilgili olarak araştırmacı, halk bilimci, şair Can Yoksul, 2011 yılında “Ozani ve Şiirleri Üzerine” adlı bir inceleme yayınladı.

Halk kültürü üzerine araştırmalar da yapan yazarın, Çorum yöresi ağızlarının söz varlığını derlediği “Örnekli-Tanıklı Çorum Ağzı Sözlüğü” adlı çalışması 2009 yılında, “Ölüm Var Ayrılık Var - Çorum Manileri” adlı derlemesi 2011 yılında Çorum Belediyesi’nce kitaplaştırıldı. İbrahim Gösterir (Ozani), 2020 yılında emekli olup halk bilimi ve halk kültürü üzerine olan çalışmalarını sürdürmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır.”

O emeklilik öncesi, bir yandan eğitimciliğini sürdürürken; diğer yandan da gecesini gündüzüne katarak oldukça nitelikli ve değerli yapıtlar üretmiştir. Bunlar şunlardır:

İlk kitabı, “Örnekli Tanıklı Çorum Ağızları Sözlüğü” adlı yapıtı. Çorum Belediyesi Kültür Yayınları arasında 2009 yılında çıkıp okurla buluşmuştur. Bu kitabın ikinci basımı 2010, üçüncü basımı 2015 yılında yayınlanmıştır. Geliştirilmiş dördüncü basımı ise, “Çorum Yöresi Ağızları Sözlüğü” adıyla 2020 yılında çıkmıştır. İlk üç basımı büyük boy, 440’ar sayfadan oluşurken; dördüncü basımı 514 sayfaya ulaşmıştır.

İkinci yapıtı, “Ölüm Var Ayrılık Var- Çorum Manileri” yine Çorum Belediyesi Kültür Yayınları arasında 2011 yılında çıkmış olup büyük boy ve 360 sayfadır.

Üçüncü yapıtı bir şiir kitabıdır: “Bahar Türküleri” adını taşımaktadır. Ankara’da Prof Dr. Hayrettin İvgin’in yönettiği Kültür Ajans Yayınları arasında çıkan ve 112 sayfadan oluşan kitapta 93 şiiri vardır.

Dördüncü yapıtı, “Çorum Halk Kültüründe Gülmece” adlı kitabıdır. Bu da Ankara’da Kültür Ajans Yayınları arasında 2016 yılında, 320 sayfa olarak yayımlanmıştır.

(SÜRECEK)