GELECEK KUŞAKLARA KÖTÜLÜK YAPMAYA HİÇ HAKKIMIZ YOK

Abone Ol

Küresel iklim değişikliği, insanın içini karartan ve geleceğe dönük umutlarını körelten bir gerçek.

Dünyayı yaşanır olmaktan çıkaracak bu değişime karşı, bilim insanları ve dünyanın kanaat önderleri çare arayışındalar. Karbon salınımının nasıl azaltılacağına ilişkin önlemler araştırılıyor, projeler üretilmeye çalışılıyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ise iklim krizine dikkat çekmek üzere bir eylemi dünya genelinde bu akşam hayata geçirecek. Türkiye saatiyle 20.30 ile 21.30 arasında ışıklar “değişim” için kapatılacak.

Dünya çapında milyonlarca insanın katılacağı etkinlik, pandemi koşulları nedeniyle bu yıl evlerde gerçekleştirilecek ve dijital mecralardan paylaşılacak.

Slogan: Dünya Saati, Değişim Saati…

*

Cumhuriyet dün bu haberi, “İklim için ışıkları kapat” başlığıyla verdi.

WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, herkesi değişimin parçası olmaya davet ederek, “Türkiye’nin iklim krizi ile mücadelede, geçen yıllar içerisinde hız kazanan düşük karbon ekonomisine geçiş ve enerji dönüşümü sürecinin dışında kalması beklenemez” dedi.

“Bugün harekete geçmezsek, hiç de uzak olmayan bir gelecekte iklim krizinin çok daha şiddetli etkileriyle yüz yüze gelebiliriz” ifadesini kullanan Aslı Pasinli, şu çağrıyı yaptı:
“Gelin, Dünya Saati’nde ışıkları kapatarak bir saatliğine gezegenin sesine, değişim çağrısına kulak verelim.”

*

Doğanın korunması adına üzüntü verici bir haberi de, yine Cumhuriyet’ten, Hazal Ocak’ın haberinden okuyoruz.

Türkiye’de 2020 yılı verilerine göre, 22 milyon 933 bin hektar orman alanı varmış. İstatistikler, 2012-2020 yılları arasında 334 bin hektar orman alanının, kamu yararı gerekçe gösterilerek orman dışına çıkarıldığını ortaya koyuyor. Maden ve enerji sektörü için tahsis edildiği için kaybedilen bu alan, yanan ormanlardan 4.5 kat daha fazlaymış.

Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi elbette ekonomimize kazandırmalıyız, ama bunu bilimsel veriler ışığında, bilinçli ve planlı yapmak zorundayız.

Ormanlarımızı, yeşil örtümüzü, genel anlamda doğamızı korumamız, stratejik açıdan da, ülkemizin geleceği açısından da çok büyük önem taşıyor.

Bugün için geleceği feda edemeyiz.

Gelecek kuşaklara böyle bir kötülük yapmaya hakımız yok!