GEÇEN YÜZYILDAN SANATSAL ESİNTİLER (1992-1999)-15

Abone Ol

Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Çorum'dan gelen sanat elçilerine geleneksel konukseverliğin en güzel örneğini gösteriyor. O sevecen yüreği gibi, sabah ve öğle yemeklerinde de sofrasını açıyor Çorum ekibine.

Akşam 17.00'den sonra Yenibosna'daki TGRT binasına varıyor ekip. Coşkulu, mutlu, bir o kadar da heyecanlı ekip elemanları canlı yayında. Çorumu, gelenekleri, görenekleri, türküleri ve halk oyunlarıyla tanıtacaklar. Tüm Türkiye’de, Ortadoğu ve Avrupa'da ki Türkler tarafından izlenecekler.

Akşam yemeğini de TGRT üstleniyor. Zaman hızla ilerliyor. Son hazırlıklar yapılıyor, araya basket maçı girdiğinden program 45 dakika ileriye 21.30’a kayıyor. Ekip ve programı izleyecek konuklar programın yapılacağı salonda yerlerini alıyorlar. Çorum Belediye Başkanı Prof. Dr. Arif Ersoy, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık ve Şeydim Belediye Başkanı Yunus Ünal yan yana oturuyorlar.

O gece Türkiye'nin dört bir yanındaki Çorumlular, TGRT ekranları başında Çorumlular gecesini izleyerek, eğlenceli bir gece yaşayacak memleket özlemlerini giderecekler.

İzzet Altınmeşe bir türküyle açıyor programı. Ardından Çorum Hattusas Halk Oyunları Ekibi çıkıyor sahneye alkışlarla. İzzet Altınmeşe'nin yanındayım. Kameralar bana dönük. Abdullah Ercan ağabeyimin "Halay" şiirini seslendiriyorum. Şiirin bitiminde Çorum Halay ekibi çıkıyor sahneye. Salon alkıştan yıkılıyor sanki. Sonra sırayla Çorum’un genç yeteneklerinden Sibel Kıpır, Günseli Yetik ve Çiçek Erdemir’in birbirinden güzel türkülerini dinliyoruz. Neşeli, güzel bir havada sürüyor program. Canlı yayının heyecanını aşıyor, amatörlükten sıyrılıyorlar. Tam puan alıyorlar izleyicilerden. Biliyorum ki ekranları başındaki Çorumlular da, Çorumlu olmanın gururu, onuru, coşkusu ve ayrıcalığıyla izliyorlar Çorum Şenliğini.

Aşık Rıfat Kurdoğlu'yla. İzzet Altınmeşe yıllar öncesine varan dostluklarını daha da pekiştirircesine gönül birliği, duygu birliği içinde seslendiriyorlar bir güzel türküyü birlikte. Halk oyunları ekibinin sunduğu oyunlar bir kez daha kabartıyor göğsümüzü. Onurlandırıp gururlandırıyor bizleri. Çorumluluğun ayrıcalığını yaşıyoruz bu gece. Çorum sanat ve kültürünün güzelliği yansıyor ekranlardan evlere. Oya oya, nakış, nakış işleniyor yüreklere.

Aşık Rıfat'ın kardeşi Cemalettin Kurtoğlu da oldukça deneyimli sahnede; geleceği parlak görünüyor. Ağabeysinin derleme bir türküsünü seslendiriyor. Güzel bir yorumlama: "Eskiekinli yarim, Deste kekilli yarim..."

Bu arada Dilek Aralık'ın deyişleriyle geleneksel Çorum köy düğününden bir kesit sunuluyor. İlgiyle izleniyor. Hattusas Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisinden sonra, Hasan Şen'in doğaçlamalarıyla sonlanıyor program alkışlar içinde.

Zaman su gibi akmış, saat gecenin 23.15'i olmuştur. Çoruma özgü bir program başarıyla sunulmasının sevinci, coşkusu ve mutluluğu yansıyor tüm ekip elemanlarının yüzünde.

Hiç mi kusuru, yanlışı yoktu programın, diyeceksiniz. İnsanın olduğu yerde doğaldır ki kusurda, yanlış da olacaktır. Bu programdaki kusur ise "kadı kızında bile olacak" türdendi. O da, onca güzelliğin içinde eriyip gitti.

Gece yarısı konaklayacağım eve dönerken, programın yankısını merak ediyordum hep. Ama zaman içinde gördük ki. program amacına ulaşmış, çok beğenilmişti. Çorum'un güzel imajına, bir imaj daha eklenmişti.

Bunca güzel işin başarılmasına öncülük eden Rıfat Kurtoğlu'nun hala bir işinin olmaması üzücü bir durum. O hala işsizdir. Hiçbir yerden de bir geliri yoktur. Onun işsiz olması sanıyorum hepimizin hüznüdür. Onun tüm sermayesi sevgidir. O sevgi de Çorum sevgisidir. Çorum sevdasıdır.

O, azığı sevda olanlardandır. Keşke herkes onun kadar Çorum sevdalısı olsa da, kendi çaplarında güzel Çorum’umuz için bir şeyler yapabilseler.

Burada, öncelikle Belediye Başkanımız Sayın Prof. Doktor Arif Ersoy’a, Çorum ekibinin İstanbul'a götürülüp getirilmesinde araba tahsis etmesi, Çorum ekibiyle birlikte kendilerinin de gelerek verdikleri manevi destekten dolayı, içtenlikle teşekkür ediyor; bu tür sanatsal etkinliklere desteklerini sürdürmelerini diliyoruz.

Yine bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutlarken, daha nice sanatsal ve kültürel güzelliklerde bulunmak ve onları birlikte yaşamak dileğiyle diyorum

Bu programın mimarı Aşık Rıfat Kurtoğlu'nu da içtenlikle kutluyor, en kısa sürede bir iş sahibi olmasın ve sürekli başarılarını diliyoruz.

Sanayi ve ekonomisiyle gelişip kalkınan güzel Çorumuzun kültürel ve sanat boyutlarıyla da sesini duyurması en büyük dileğimizdir. 10.03.1997

(SÜRECEK)