BURHAN GÜNEL
Ben de kitaplarımı toparlamak üzereydim ki Burhan Günel’i buldum karşımda. Özlemle kucaklaştık. Otuzu aşkın yayınlanmış öykü ve romanlarıyla oldukça üretken bir yazarımızdı. 1986 yılından bu yana tüm olumsuzluklara karşın Ankara’da kültür sanat dergisi “Karşı”yı yönetiyordu. Son yıllarda oldukça zor ve sıkıntılı günler geçirdiğini biliyorduk. Yanında bir bayan vardı. “Nişanlım Nisa,” diye tanıştırdı. Her ikisinin de gözlerinde mutluluk okunuyordu. Seksenli yılların sonlarında eşinden ayrılmıştı Günel. Mutluluk dileklerimle birlikte, her ikisine birden imzaladım kitaplarımı.
Burhan Günel, Şükrü Gümüş’ün “Zap Boyları” romanının ikinci baskısını Kerem Yayınları’nca gerçekleştiren arkadaşımızdı. Ahmet Özer, Mehmet Yaşar Bilen, Muzaffer Gündoğar, Ali Mustafa, Baki Yiğit, birlikteliği sonucunda kitaplaşıp okur önüne çıkmıştı Zap Boyları. 1985’lerde kurulan bu dostluk içtenliğinden hiçbir şey yitirmeden o günlerden bu günlere değin sürüp gelmişti.
Son görüşmemizden bu yana dört yıl geçmişti. Çıkacak olan dergimiz “Yazılıkaya”dan söz ettim kendisine. Dergiciliğin ne değin zor bir iş olduğunu bilenlerdendi Burhan Günel.
“Umarım başarılı olursunuz,” dedi.
Söze söyleşiye doyum olmuyordu. İzin isteyerek ayrıldılar.
Ahmet Özerler de toplanmışlardı. Yeniden nice güzel günlerde buluşmak dileğiyle diyerek, orada kalan sanatçı dostlarla da vedalaşarak ayrıldık oradan.
Kitap çantamda sanatçı dostlarımın imzalı kitapları ve yüreğimde sevgi sevgi açan yeni dostlukların güzellikleriyle, karıştım Ankara’nın yoğun gürültülü araç ve insan trafiğine.
19.05.1996
TGRT'de ÇORUM ŞENLİĞİ YA DA AŞIK RIFAT KURTOĞLU
Aşık Rıfat Kurtoğlu’nu Çorum'da yaşayan çoğu kimse tanır ve bilirler. Bir çokları da onu ye-rel basından ve yerel televizyonlardaki müzik programlarından anımsarlar.
Eskiekinli’dir. Çorum Belediye-sinin bastırdığı "Gönül Dilim" adlı bir şiir kitabı, kitaplaşmaya hazır bir şi-ir dosyası bulunmaktadır. Son iki yılın bahar dönemlerinde köyünde fidanlama yapmış gerçek bir doğa severdir ay-nı zamanda. Bir kurum ya da bir kuruluşun yapabileceği işi O. yalnız ba-şına başarmıştır. Binlerce fidanla donatmıştır. Eskiekin Köyünün kıraç ya-maçlarını.
Türküleri vardır; sevgi üzerine, sevda üzerine. Bozlakları vardır: derlediği, bestelediği; TRT repertuarına girmiş sayısı on dördü bulan eseri ... Bu alanda da bir rekorun sahibi sayılabilir Aşık Rıfat Kurtoğlu.
Geçen yıl (1996) Kanal 7'nin, STV'nin Çorum özel tanıtım ve müzik prog-ramlarıyla, TGRTnin İzzet-i İkram" müzik ve eğlence programına katıl-mıştır. Çorumun yerel sanatçısı olarak kendi özgün parçalarını ve Ço-rum türkülerini seslendirmiştir bu programlarda. Oldukça da beğenilmiştir.
Yine geçen yıl TRT 1'in, "Yörelerimiz-Türkülerimiz" programı için mer-kez Kazıklıkaya Köyünde çekimleri gerçekleştirilen programın öncülüğü-nü yapmış, program ilgiyle izlenmiştir.
Çorum’un ülke genelinde sanatsal, kültürel ve halk bilimi (folklor) boyutlarında tanıtılmasında Çorum'un gönüllü sanat elçisidir Aşık Rıfat Kurtoğlu.
Sözü buradan, 2 Mart günü 1997 Pazar akşamı İstanbul'da TGRTde İz-zet-i İkram programında gerçekleştirilen, Çorum Özel Müzik ve Eğlence programına getirmek istiyorum.
Aşık Rıfat Kurtoğlu’nun, bu programın kotarılması için aylar sü-ren çaba ve uğraşlarının yakın tanığıyım. Hiçbir şey birden bire kolayca başarılmıyor. Bunun için çaba gerek, emek gerek, birikim gerek... Gün-ler boyu süren bir yığın hazırlık, birçok kişiyle iletişim kurma, görüş alışverişi, maddi ve manevi destek arayışı. İstanbul-Çorum arası telefon trafiği, uykusuz geçen geceler ve yoğun bir stresi yaşamak. Sonuçta gideceklerin belirlenerek, ekibin oluşturulması, programın netleşmesi. Son aşa-mada da Çorum Belediye Başkanlığının tahsis ettiği arabayla, 2 Mart 1997 günü Pazar sabahı Çorum ekibinin İstanbul'a inişi... Bir hafta ön-cesinden başlayarak sürekli duyurusu yapılan Çorumlular Gecesi prog-ramı, doğaldır ki tüm Çorumlular tarafından merakla beklenir olmuştur.
(SÜRECEK)