GEÇEN YÜZYILDAN İKİBİNE KİTAPLARDAN ESİNTİLER -3-

Abone Ol

Abdullah Ercan, bu 526 sayfalık kitabını hazırlarken birçok kaynağı gözden geçirmiştir. Bunlar; cönkler, divanlar, dergiler, antolojiler ve yayımlanmış yapıtlarla, halk arasında söylenegelenlerdir. Kısacası, kılı kırk yararcasına titiz bir uğraş vermiş bu yapıt için. Şairleri de 14. Yüzyıldan başlayarak doğum tarihlerine göre tarihsel bir sıralamayla vermiş. Her şairin yaşam öyküleriyle birlikte, şiirlerinden de çarpıcı örnekler sunmuş.

Şairler şiirlerinde, dönemlerinden günümüze nice güzellikler aktarmaktadır günümüze. Özellikle Cumhuriyet sonrasında yetişmiş nice değerli bilim adamı, sanatçı ve yazarımız da şiire gönül ve emek vermiş. Nice güzel ve kalıcı şiirler üretmişlerdir. Kitabı okurken şiirlerin kendine özgü büyüsüne kapılıyor; onun verdiği duyarlılıkla sanatın güzelliğini yaşıyor, bu şairlerimizle de övünç ve gurur duyuyoruz.

Burada, Cumhuriyet sonrası şairlerimizden Recep Rahmi Tankaya, Halil Rıfat Arıncı, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Sabri Dil, Celalettin Arif Demirel, Tayyar Kerman, Abdullah Ercan, Salim Örgel, Necdet Evliyagil, Şahin Kaya Dil, Sait Maden, Teoman Aktürel ve Hamdi Şahin’in adını anmak isterim.

Hiç kuşkusuz bu kitaptaki şairlerin başyıldızı, Ord. Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’dur. O, Çorum’umuzun övünç ve gurur kaynağı, ülkemizin en büyük bilim ve düşün insanlarından birisiydi. Ne yazık ki O’nu, 24 Şubat 1992 günü bu yazı yazılırken yitirdik. Onu bir kez daha rahmetle anıyor; “Yol Kesen Irmak” adlı şiirini alıyoruz buraya.

Salmışlar her yolculuğa beni

Hiç bana sormadan

(…)

Sabah uzun sürdü

Oldu öğle

Belirdi ikindi

Ve daha yıllar bitmeden

Ne çabuk geldi akşam

(…)

Yaşlı bir kuş yitirdi eşini

Bütün sesler dindi

Gün uzak dağlara indi

İşte batıyor batsın

Ve artık ırmak kesti yolumu

(…)

Ne taraf

Mor dağlara yaslanan o solgun güneş

Hiç batmasın istiyorum şimdi

Abdullah Ercan, bundan başka hiç kitap yayımlasa dahi, bu eşsiz ve özgün yapıtıyla Türk Edebiyat Tarihindeki onurlu yerini rahatlıkla alacaktır. Bir şiir de Abdullah Ercan’dan alıyoruz.

Ey Oğul

Ey oğul ey, çorakta bir tohumun

Köklenip dal budak salmışı var mı

Cahille dava-yı irfan eyleme

“Dibi yok testinin dolmuşu var mı

Özgürlüğü kutsa zulme başkaldır

Her tür haksızlığın üstüne saldır

Korkaklar çok yaşar sözü masaldır.

Akbabanın kartal olmuşu var mı

.

Mert ol erdemli ol insan aldatma

Aşına işine hiç haram katma

İnancını dünya malına satma

İnsanın acından ölmüşü var mı

.

Onurlu yaşayıp ölmek değil zor

Her şeyi aklına vicdanına sor

İyi dinle Ercan emmin ne diyor

Yiğit adın yerde kalmışı var mı

.

Abdullah Ercan’ı bu övülesi ve kutlanası çalışmasından dolayı içtenlikle kutluyor, çalışmalarının salt bu kitapla sınırlı kalmayacağını umut ediyoruz.

Çorumlu Şairler kitabı her aydının alıp okuması, sürekli el altında bulundurması ve kitaplığımızda özenle korunması gereken bir yapıt. İlgilenen tüm aydın ve şiir severlere duyurulur.

Nisan 1992

(SÜRECEK)