GEÇEN YÜZYILDAN İKİBİNE KİTAPLARDAN ESİNTİLER - 19 -

Abone Ol

MAHMUT SELİM GÜRSEL ve “ÇORUM 97”

Mahmut Selim Gürsel, Çorum’un yetiştirdiği karınca gibi çalışkan, arı gibi üretken yeteneklerimizden birisidir. Son yıllarda çıkardığı kitaplar ve basıma hazır olarak duyurduğu dosyaları bunun en açık kanıtıdır.

Mahmut Selim adı bana her zaman kütüphaneyi ve kitapları çağrıştırmıştır. Çünkü onunla ilk kez kütüphanede kitapların arasında tanıştık. Sonraları kütüphaneye ne zaman gitsem, O’nu, “Bilgiç Dede” gibi kitaplarının ve araştırma dosyalarının arasında bulurdum.

O, sürekli inceleyen, araştıran, üreten, onları kitaplaştırıp okurlarına ulaştırmaya çalışan bir güzel insandır.

Mahmut Selim Gürsel, kütüphaneden emekli olduktan sonra köşesine çekilip oturmadı; çalışmalarını sürdürdü. Bunun sonucunda da güzel yapıtlar ortaya çıkmaya başladı.

“Kaynak Eserler” dizisinin dördüncü kitabı olan “Çorum 97” onun bu konudaki azminin, çabasının ve başarısının somut bir ürünü olarak geçen aylarda çıktı. Kitabın ön kapağında Çorum’un simgesi saat Kulesi’nin, arka kapağında ise Mahmut Selim’in resmi ve altında, ”Çorum’un, Çorumluyum diyenlere her zaman her yerde ihtiyacı vardır.” sözü yer almış.

Kitabın ilk 10 sayfasında içindekiler ana dizini, görüş, düşünce ve temennilerle yazarın önsözü yer almış. 502 sayfalık ana bölümle birlikte kitap toplam 512 sayfayı buluyor. Kitap birinci hamur kağıda basılmış; il-ilçe haritaları ve fotoğraflarla desteklenmiş.

Yapıtının ilk sayfasında: “Yazmaktaki maksadının, bilgiyi herkesle paylaşmak” olduğunu vurguluyor Mahmut Selim. İster ki, bilginin aydınlığından herkes yararlansın, payına düşeni alsın.

Kitabın baş tarafındaki (görüş, düşünce ve temeniler bölümünde) Dönemin Valisi Mustafa Yıldırım’ın, Belediye Başkanı Arif Ersoy’un, Milli Eğitim Müdürü M. Şakir Çıplak’ın, İl Kültür Müdür Vekili Mehmet Yüce’nin, İl Turizm Müdürü İbrahim Yıldız’ın ve TSO Başkanı Ümit Uzel’in, bu yapıtı konusundaki görüşlerine yer vermiş.

Vali Yıldırım, özetle şöyle demiş:

“…İlimizdeki kültürel faaliyetlerin mutlaka işadamlarınca desteklenmesi gerekmektedir. Özellikle araştırmacılara, yazarlara maddi katkılarda bulunarak yeni eserler ortaya çıkmasına destek verilmelidir. Çorum’un ekonomik kalkınmasına paralel olarak kültürel gelişmesini de sağlamalıyız…”

Belediye Başkanı Prof. Dr. Arif Ersoy’sa:

“Güzel Çorum’umuzu geliştirme gayretlerimizin yanında, kentimizin tarih, kültür ve eski eserleriyle de ilgilenmekteyiz. Çorum’un gelişmesi ve kültürüne katkıda bulunan şahsiyetlerin görüş, düşünce ve eserlerinden faydalanmaya çalışıyoruz…” demektedir.

Mahmut Selim Gürselse, “Çorum 97”nin içeriğini şöyle özetlemiş önsözünde:

“…Araştırmalarımı bir araya getirirken Çorum coğrafyası ile başlamayı uygun buldum. Yaşanılan yerin yüzey şekilleri, tarihi, bu yerleşim alanında yaşamış kişileri, sanayi, tarım, eğitim, kütüphaneler, basın, folklor ile ilçeleri sıralamaya çalıştım…”

Kitabın içeriği ana başlıklarıyla şu konulardan oluşmaktadır.

Çorum’un Adı, Coğrafya, Kronolojik Çorum Tarihi, Çorumlular, Ticaret ve Sanayi, Çorumlular, Çorum’da Eğitim Tarihi, Çorum’da Kütüphaneler, El Yazması Kitaplar, Çorum Hasanpaşa Kütüphanesinde Bulunan Ünik (Nadir) El yazma Kitaplar, Çorum Basın Tarihi, Çorum Hakkında Basılı Materyal, Çorum’da Matbaalar, Ev, Mutfak, Yemek Geleneklerimiz, Giyim Kuşam Sözlüğü, Atasözleri ve Vecizeler, Bilmeceler, Maniler, Şiirlerde Çorum, Türküler ve Halkoyunları, Sağlık Hizmetleri, Çorum’da Ulaşım ve Haberleşme, Merkez İlçe, Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu ve Uğurludağ.

Kitabın hiç eksiği yok mu? Var kuşkusuz. Özellikle yazım kurallarına özen göstermesi gerekiyor sevgili Gürsel’in. Bir de en az üç kitaplık malzemeyi, küçük puntolu yazıyla bir kitaba sıkıştırması pek hoş olmamış. Bir sonraki baskısında bu durumu gözden ırak tutmamalıdır Sayın Gürsel.

“Çorum 97”, kapsamlı bir çalışmanın ürünü. Çorumluyum diyen herkesin evinde bulunması gereken bir başucu yapıtı. Kendi alanında büyük bir boşluğu dolduracak olan bu yapıtı tüm okurlara, aydınlara, öğretmen ve öğrenciler salık veriyoruz.

Sevgili Mahmut Selim Gürsel’i de bu eşsiz yapıtı için içtenlikle kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Çorum Haber; 14.11.1997

(SÜRECEK)