1970 yılının Eylül ayı…
Sevgili kardeşim Fikret Berker’in yönlendirmesiyle Çorum Ekspres Gazetesi’nde muhabir olarak mesleğe ilk adımımı attım.
Merhum Orhan Çöplü Yazı İşleri Müdürü, Fikret’in babası merhum Orhan Berker de Matbaa Müdürü idi.
Belediye’nin arkasında, İpiçürüğün berber dükkanı ile Musa’nın Tekel bayii arasında, küçücük gazete idarehanesi ve arkada genişçe matbaa…
O tarihte Çorum Ekspres’le birlikte bir de Yeni Gün gazetesi çıkıyor.
Yeni Gün’ün İmtiyaz Sahibi Aydın Kalelioğlu.
Çorum Ekspres’te benden önce Yaşar Köstekçi ve Yusuf Ay çalışmışlar. Bir süre Abdullah Öğülmüş’le çalıştık.
Yeni Gün’de çalışan Münir Tümtürk, o sıralar askerliğini yapıyor. Gazetenin etkili elemanı Hikmet Uçar.
Aslında her iki gazete de Atatürk ilkelerine bağlı, hemen hemen aynı çizgide yayın yapıyor. Ekonomik koşulların da zorlamasıyla, Nisan 1971’de iki gazete birleşiyor ve kısa süre sonra “Çorum” adını alarak yoluna devam ediyor.
İki gazetenin kadroları birleşince, gerek yazı işleri, gerekse matbaa kadrosundan bazı kişilerle yolların ayrılması kaçınılmaz.
Ben, Gazel Sanatlar Akademisi’ne gidip ressam olmayı düşlediğim için, gazeteciliğe “geçici” gözüyle bakıyorum ve bu birleşmede kadro dışı kalmamın doğal olacağını düşünüyorum.
Aydın (Kalelioğlu) Ağabey beni çekip, “Seni izliyorum, görevine devam edeceksin. Hatta, gazeteciliği meslek olarak seçebilirsin” dedi.
Bu övgü, deyim yerindeyse benim ayaklarımı yerden kesti.
Çorum Ekspres’te, birkaç ay içinde köşe yazısı, hatta başyazı yazar hale gelmiştim. Ord. Prof.Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu da, bende “gelecek” gördüğünü ifade eden bir mektup göndermişti.
Üstat Aydın Ağabey de öyle düşünüyorsa…
*
Çorum Gazetesi’nde Hikmet’le birlikte çalışmaya başladık. O elbette daha kıdemli; Yazı İşleri Müdürü, ben muhabir…
Ama, eski futbolcu olduğu için Hikmet, spora daha yatkın ve spor haberciliğini seviyor.
Ben, kısa sürede, yerel gazeteler için “kilit görev” sayılan 1. sayfayı üstlendim.
Hikmet’le de, O’nun yakın arkadaşları Feyyaz Çetintürk, Yüksel Demirer, Aydın Çırakoğlu ve Erhan Ölçer’le de hemen kaynaştık, samimi arkadaş olduk.
Zaten, Tekin Kerman ve diğer matbaacı arkadaşlarla, Ertuğrul Akkaya, Mehmet Battal ve bu gruptaki diğerleriyle, Çorum Ekspres’ten gelen dostluklarımız sımsıcak şekilde devam ediyordu.
Tüm bu arkadaşlarla ve isimlerini sayamadığım daha niceleriyle, ilk gençlik heyecanlarımızı paylaştık. Hayat yolunda birlikte yürümeye başladık, biraz da el yordamıyla…Bazı arkadaşlarımız erken davranmışlardı, ama pek çoğu ile aynı dönemde (1976’da) peşpeşe yuvalarımızı kurduk.
Hatta ilk çocuklarımızın doğum yılı bile aynı oldu.
*
Hikmet hep “Gazeteci Hikmet Uçar” diye anıldı. Zira, bir de “Maliyeci Hikmet Uçar” arkadaşımız vardı.
Hikmet, geçmişte iyi futbolcuydu. Henüz tanışmazken bile “futbolcu” olarak bilirdim ben. Ayrıca da “popüler” bir kişilikti. Hele de gazeteci olarak, çok tanınıyor, çok seviliyordu.
Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu olan Hikmet Uçar, daha üniversite yıllarında, Aydın Kalelioğlu’nun sahibi olduğu Yeni Gün gazetesinde çalışmaya başlamıştı.
Çorum Lisesi Takımı’nda, Güneş Gençlikspor’da futbol oynamıştı. Zaten o yıllarda Lise takımına giren futbolcuya, tüm amatör takımların kapısı açıktı.
Çorumspor’un kurulduğu 1967 yılından başlayarak, hep camianın içinde yer aldı. Zira, Aydın Kalelioğlu, Çorumspor’un kurucularından ve önde gelen yöneticilerinden biriydi.
Diyebilirim ki, Hikmet de, futbolculuk geçmişinin yanısıra, spor yazarı olarak da, 1970’li yılların ilk yarısına damgasını vuran spor adamlarından biri oldu.
Şimdiki kuşaklar elbette tanımaz, ama, o dönemin insanları bilir ki, Çorum’un spor tarihinde “izi olan” isimlerden biridir.
*
Gazetecilik yaşamı boyunca, denilebilir ki, Çorumspor’la birlikte nefes alıp verdi.
Hatta, -1968 veya 69 yıllarında olabilir-
Çorumspor’un ilk yıllarında, Eskişehir’in unutulmaz Amigo Orhan’ı gibi müthiş amigoluğu ile hâlâ hatırlanıyor.
Amigo Orhan, 1965-70 yılları arasında Eskişehirspor’un statları tezahüratla inleten Türkiye çapında ilk ve örnek amigosu olarak tarihe geçti.
Hikmet Uçar da, Amigo Orhan’dan sonra Türkiye çapında “ikinci” olabilirdi.
Çorumspor maçı öncesi santra noktasında duruyor, bir el işaretiyle kapalı tribünü, diğer el işaretiyle maratonu harekete geçiriyor, Çorum Stadı tezahüratla inliyordu.
Ne var ki, gazeteci kimliğiyle amigoluğun bağdaşmadığı kanaati yaygınlaşınca, bir-iki maç sonra bırakmak zorunda kaldı.
Sonraki yıllarda Çorumspor’un “Koçigoları coşturan” pek çok amigosu oldu, ama o yılları bilenler Hikmet Uçar’ı unutmazlar.
*
1970’li yılların ikinci yarısında SSK’da memur olan Hikmet Uçar, 1980’den sonra Gölcük Değirmendere’ye yerleşerek ticaretle uğraşmaya başladı.
İstanbul’a gidip de Değirmendere’ye uğramadan geçen arkadaşlarına çok kızardı, İzmit’e girmeden Gölcük yol ayrımını tarif ederek, “Bana uğramadan geçenler için oraya küfür koydum” derdi. Neyse ki, otobüsle geçenleri ayrı tutardı, ister istemez.
Nice yıllarımızı paylaştığımız bu güzel insanı, ne yazık ki, 28 Kasım 1996 tarihinde, kalp yetmezliğinden henüz 49 yaşında kaybettik.
Gençlikten olgunluk dönemine bile geçmeden…
Eşi Münire Uçar, kızları Aylin ve Aycan halen Değirmendere’de yaşıyorlar.
*
Sevgili Kemal Bolat, Çorum’un spor tarihinde “adı geçen” ebediyete intikal etmiş değerlerimizi sosyal medyadan tanıtıyor ya, benden de Hikmet Uçar’la ilgili bilgi istediği için bu can arkadaşımı hatırladım ve ÇORUM HABER okurlarından tanıyanlara da hatırlatmak, tanımayanlara ise tanıtmak istedim.
Mekânın cennet olsun sevgili kardeşim.
Seni çok özlüyorum.
1965-66 sezonu, Çorum Lisesi Futbol Takımı…İstiklal, İmdat, İhsan, Mesut, Atilla, Zeki, Erol, Yusuf, Hikmet, Rıfat, Zemin…
Tarih. 26 Nisan 1964…Güneş Gençlikspor’un Bakımspor’u yenip şampiyon olan takım kadrosu…(Soldan sağa: Kasım, Kemal, Macit, Rıfat, Fuat, Hikmet, Bekir, Sırrı, Cevat, Ali Rıza, Necati)
Bu maçta Hikmet, Güneş Gençlikspor formasıyla…
Çorumspor, 1968-69 sezonu açarken, Vali Nazım Başlamışlı, Hikmet Uçar’la tokalaşıyor. Yanında Yüksel Demirer ve Münir Tümtürk var.
Bir Çorumspor maçında, Hikmet Uçar, Salih Akaydın ve Faruk Zahir…
Hikmet Uçar, gazeteci olarak bir Çorumspor antrenmanını izlerken…
Hikmet Uçar, Teknik Direktör İlker Tolon’dan bilgi alırken…
Hikmet Uçar, gazeteci olarak bir deplasmanda tribünde…
Veteranlar maçı…Kimler yok ki…
Çorumspor’un kurulduğu yıl (1967) sezon açılışından önce Atatürk Anıtı’na saygı ziyareti…Kurucu yöneticilerle birlikte ve ilk yılın futbolcu kadrosu…(Hikmet Uçar albümünden)
Münire ve Hikmet Uçar, 1976 yılında dünyaevine girdiler. Fotoğrafta, (soldan sağa oturanlar) Mustafa Meroğlu, Feyyaz Çetintürk, Aydın Çırakoğlu, Feyyaz Serim, Erhan Ölçer, Mehmet Yolyapar, Ertuğrul Akkaya, Remzi Laçin, Şevket Kavukçu ve (ayakta) eşleri…
Hikmet Uçar, Mehmet Yolyapar ve Feyyaz Çetintürk, 1970’lerin ünlü Şehir Lokantası’nda…
Ertuğrul Akkaya, Hikmet Uçar ve Mehmet Yolyapar, Karper peynir-ekmekle bir Çorumspor antrenmanını izlerken…
Münire-Hikmet Uçar çifti…
Münire Uçar ile kızları Aylin ve Aycan, tam 24 yıldır eş-baba özlemiyle yaşıyorlar.
Hikmet Uçar’ın göremediği torunları…
Hikmet Uçar’ın da, Mehmet Yolyapar’ın da patronu ve üstadı olan Aydın Kalelioğlu, halen Gökova Akyaka’da yaşıyor. Fotoğraf, Hülya ve Mehmet Yolyapar’ın kendisini ziyaretinde, yörenin ünlü balık lokantası Halil’in Yeri’nden…
Hülya-Mehmet Yolyapar çifti, Münire-Hikmet Uçar çifti ile aynı yıl (1976), ama birkaç ay önce evlenmişlerdi. İşte kadim dostlar…(Soldan sağa, oturanlar) Feyyaz Çetintürk, Erhan Ölçer, Hikmet Uçar, Yüksel Demirer, Mehmet Battal, (orta sıra) Aydın Çırakoğlu, Niyazi Taybıllı, Erdal Özortakçı, Hülya-Mehmet Yolyapar, Remzi Laçin, Ertuğrul Akkaya, (arka sıra) Feyyaz Serim, Kadir Dalyan, Cihat Ecdaroğlu, Enver Leblebicioğlu, Ahmet Batum.