DÜNYADA ENFLASYONU DÜŞERKEN FİYATLARI ARTAN TEK ÜLKEYİZ

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE aylık 1,64 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 71.60 oldu. Bu açıklamaların sonucuna tek sevinen sanırım Mehmet Şimşek oldu. Sözde enflasyon düşüş sürecine girmiş. İşin ilginç yanı enflasyon düşerken, fiyatları durmadan yükselen dünyada tek ülkeyiz.

Mehmet Şimşek “Kalıcı refah artışını sağlayacağız, fiyat istikrarını sağlayana kadar sıkı programa kararlılıkla devam edeceğiz” diyor TÜİK verileri ile halk kandırılırken, gerçek sonuçlar Enflasyon Araştırma Grubu  ENAG’dan geliyor. Haziran ayında TÜFE 4,27 iken, yıllık artış ise yüzde 113 olarak belirleniyor. Altı aylık enflasyona TÜİK yaklaşık “yüzde 25” diyor. İTO’ya göre ise yaklaşık yüzde 30 aralarında 5 puan fark var. Asıl ENAG’a göre ise, “altı aylık enflasyon yüzde 41,16’dır.”

Aradaki halkın zararına fark çok büyük. Zam yaparken TÜİK verileri baz alındığından. Halkın cebinden almak için kurulan tuzağı görüyorsunuz. Buradan emekliye en fazla yüzde 25 zam yapılabilecek. Memur ve memur emeklisi ise en fazla yüzde 19 zam alabilecek. TÜİK’in cenderesine düşen 10 milyon emekli yüzde sıfır zam alacak. En altta kalanın canı çıkacak. En fakir daha da fakir olacak. İktidar tam bir yoksul ezme makinası gibi. İşçi, emekçi, köylü, memur, dar gelirliye nefes aldırmıyor.

Merkez Bankası Eski Baş Ekonomisti Hakan Kara; “Memur ve emekliye daha az ücret artışı yapmak için, tüm kamu zamlarının Temmuz ayına ertelendiğine” dikkat çekiyor. Enflasyonla mücadelenin ilk ve tek yöntemi önce ücretleri kısmak dar ve sabit gelirlilerin üzerine gitmek mi?

Mevcut iktidar tüm bu operasyonları için Truva Atı olarak TÜİK’i kullanıyor.  Otoyol, köprü, hava alanı, hastanelere milyonlarca Euro tutarındaki ödeme garantileri devam ediyor. Halk bu köprülerden, yollardan pahalılıktan geçmeye korkuyor. Hastanelerden sıra bile alamıyor. Kur Korumalı Mevduatla (KKM) açıktan yoksuldan; zengine servet transferi yapıldı.

TÜİK kullanılarak enflasyon açıklanırken bile, dün petrole ve ürünlerine zam geliyor. ÖTV yükseliyor. Elektriğe yüzde 38 zam hemen açıklandı. 10 milyon insana hiç vermeyen iktidar aynı anda doğurgan zamları bindirdi. Hani enflasyon düşüyordu. Enflasyon düşerken zam üstüne zam yapan dünyada tek ülkeyiz.

Zam dalgası ile halkı inim inim inleten iktidar, büyük firmalara vergi istinası tanıyor. Vergi indirimi yapıyor, vergilerini siliyor. Gelir dağılımını bozan bunlardan daha iyi örnek olabilir mi?

Değerli dostlar, halkı ezen bu ekonomik politikalar için iktidar Truva Atı TÜİK’i kullanıyor. Eğer DİSK’in internet sayfasına girer bakarsanız daha geniş bilgilere ulaşırsınız. DİSK; “6 Haziran 2022’de DİSK enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan, TÜİK’in kullandığı madde sepeti ortalama fiyat listesinin açıklanmasını” istiyor.

23 Haziran 2022’de TÜİK bu isteği ret ediyor. DİSK bunun üzerine TÜİK’e dava açıyor. Sonuçta Danıştay; “TÜİK’in madde sepetindeki ortalama fiyat listesini DİSK’e vermesine hükmediyor.”

Karar sonrası TÜİK küçük dilinizi yutacağınız bir açıklama yapıyor. “2022 yılı Mayıs ayından itibaren kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayınlanmayan ortalama madde fiyatlarının halen kurumumuzda mevcut olmayışı nedeniyle” diyor. Burayı tekrar okudunuz mu?

O halde ücret atışlarına temel olan hesaplamayı, neye göre yaptınız? Başlı başına skandal. Halkın nasıl soyulduğunu Danıştay kararları ile görüyorsunuz.

Nüfusun yüzde yirmisini oluşturan alt gelir grubu kişi başına düşen ortalama gelirden 3600 dolar pay alırken, en yüksek payı alanlar 26 bin dolar alıyor. Aradaki uçurum tam yedi kat

İktidar halka yıllardır yumurtasız omlet yediriyor. Dünyada enflasyon düşüyor deyip zam dalgası ile halkını ezen tek ülkeyiz.