DÜNYACA MEŞHUR BİLİŞİM ÜSTADIMIZ PROF. DR. AYDIN KÖKSAL

Abone Ol

Aydın Köksal, Türk elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisi ve dil bilimci

Türkiye Bilişim Derneğinin onursal başkanı, Bilişim AŞ'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.

En büyük özelliği bilgisayarbilişimdonanımyazılımveri tabanı gibi 2500 bilişim terimini Türkçeye kazandırmış olmasıdır.

Prof. Dr. Aydın Köksal, 1940'ta İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesini birincilikle bitirdi ve buradaki birinciliğinden dolayı 1964 yılında çağrılı olarak gittiği Fransa'daki INSA Lyon'dan Elektronik diploması aldı. Bütün iş yaşamı bilişim alanında, bilgisayarlar konusunda çalışmakla geçti. Yedek subaylıktan sonra Ankara’da bir bilgisayar firmasında, Remington Rand/UNIVAC’ta, bir yıl çalıştı. Hacettepe Üniversitesi kurulurken planlanan Bilgi İşlem Merkezi'nin (BİM) kurucu müdürlüğünü 1967’de kabul edip 18 yılı aşkın bir süre HÜ’de bulundu. Bilişimsel dil bilimi dalında bilim doktoru (1975, HÜ), Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği dalında üniversite doçenti (1980, HÜ), Bilgisayar Yazılımı ana bilim dalında profesör oldu (1991, GÜ).

Hacettepe Üniversitesi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı (1967) ve burada dersler verdi (1968-85). Ayrıca Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ, 1968-69), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF, 1971-74) ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde (İİBF, 1990-95) de dersler vermiştir. Toplam 30 yıllık hizmetten sonra 1995'te üniversiteden emekli oldu. 1985'te Ankara'da kendi endüstriyel yazılım ürünleri ile pazarlama ve proje geliştirme doğrultusunda hizmet sunan Bilişim AŞ'yi kurdu. Bugün, yönetim kurulu başkanı olarak bilgisayar yazılımı üreten Bilişim AŞ’nin başında, ulusal yazılım endüstrileri ile Türkiye’nin yeryüzünün en ileri ülkelerinden biri olarak gelişmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

1971'de Türkiye Bilişim Derneği'ni kurdu ve yönetti (1971-75; 1981-87); 1978-87 yılları arasında Bilişim Dergisini yayınladı. Bu derginin yayın kurulu üyeliğini 1996'ya değin sürdürdü. Bilgisayar, bilgi işlem, yazılım, donanım, bilişim vb. Türkçe bilişim terimlerini geliştirdi (yaklaşık 2.500 yeni sözcük).

Üniversiteler arası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) projesini Bilgi İşlem Birim Başkanı olarak örgütledi ve yönetti (1974-80); ÖSYM Bilgi İşlem Merkezi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi (1976). Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstitüsü'nün kurulmasını sağlayarak (1973), Bilgisayar Mühendisliği dalında Türkiye'nin ilk doktora programını başlattı (1974). HÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nü, yine bu alanda Türkiye'de açılan ilk bölüm olarak kurdu (1977) ve bu bölümün başkanlığını yaptı (1980-85).

Kamu İktisadi Kuruluşlarını Yeniden Düzenleme Komisyonu Bilişim Alt komisyonu üyeliği (1971); DPT Elektronik Bilgi İşlem Sürekli Özel Uzmanlık Kurulu üyeliği (1975-86) ve başkanlığı (1977-78) yaptı; Başbakanlık Danışmanlığı'nda (Devlet Durum Merkezi) bulundu (1981-82). Bununla birlikte Türk Dil Kurumu üyeliğine (1975) ve yönetim kurulu üyeliğine (1982-83) ve TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi (1984-87). Dil Derneği'nin kurucu üyeliğini ve genel yazmanlığını yaptı (1987-88). Aynı zamanda bu derneğin yönetim kurulu üyeliğini 1992'ye kadar sürdürdü. Birleşmiş MilletlerUNESCOSPINOECDIFIP vb. uluslararası örgütlerde yurt dışında Türkiye'yi 22 kez temsil etti.

Bir mühendis olarak özellikle bilişim teknik biliminin ekonomik ve toplumsal kalkınmada en etkin bir araç olarak kullanılabileceğine inanan Köksal, Türk toplumunun "çağdaş bir bilişim toplumuna dönüşmesi doğrultusunda sivil toplum örgütleri çerçevesinde yoğun çaba göstermiştir. Üye olduğu dernekler şunlardır: Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türkiye Bilgi İşlem Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Bilişim VakfıAtatürkçü Düşünce DerneğiDil DerneğiTürk-Fransız Mühendisleri Dostluk DerneğiTürk-Japon Dostluk DerneğiAnkara Galatasaraylılar BirliğiGalatasaray Spor KulübüAnkara Tenis KulübüBilim ve Ütopya Kooperatifi.]

Günümüzde, 1985'ten beri kurduğu danışmanlık kurumu ve yazılım evi olan Bilişim AŞ'yi yönetmektedir. Bu göreviyle Türk ulusal yazılım endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışan Prof. Dr. Köksal, diğer yandan, kitapları, yazıları, yurdun birçok bölgesinde verdiği konferansları ve katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla Türk aydınlanmasına katkılarını sürdürmektedir.

Dr. Aydın Köksal iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, İtalyan’ca bilmektedir.

Prof. Dr. Gülden Köksal ile evlidir (1967).

Aylardır internette Prof. Dr. Aydın Köksal’ın Türk bilişim dünyasına kazandırdığı yaklaşık 2500 Türkçe bilişim kelimeleri anlatılmaktadır. Güzel Türkçe’mizi istila eden uyduruk yabancı sözcüklerden usanmış bir öğretmen olarak Prof. Dr. Aydın Köksal’ın bu olağanüstü hizmetlerini takdirle karşılıyorum.

Bu yüzden Prof. Dr. Aydın Köksal hocamızın kıymetini bilmeli ve yaptığı hizmetleri takdir etmeliyiz. Unutmayın “Adam kıymeti bilinmeyen ülkelerde, kıymeti bilinecek adam da yetişmezmiş.

10 Ocak 2024