DİĞER MALİYETLERİN AZALTILMASI 1

Abone Ol

Kazanç artışı ve verimlilik konusunda öncelikle gelir artırma faaliyetlerinin neler olması gerektiğini, sonrada giderleri azaltmak için neler yapılması gerekli sorularının cevabını açıklamaya çalıştım.

İşletmeler için daha fazla özen ve dikkat gerektiren maliyetlerin düşürülmesi için, Öncelikle;

•Mal /malzeme maliyetlerinin azaltılması gerektiğini,

•Sonrasında işçilik maliyetlerini aşağıya çekebilmek için neler yapılması gerektiğini,

•Son analizlerimde ise finansman yönetimi ve maliyetlerinin önemini ortaya çıkaran uygulama hatalarını ve maliyetleri düşürülebilmek için neler yapılması gerektiği konusundaki düşüncelerimi paylaştım.

Bugünden itibaren de mal, malzeme, işçilik ve finansman dışında yer alan diğer maliyet unsurlarının üzerinde durmak istiyorum:

Bilindiği gibi, yukarıda yer alan tüm maliyetler işletmelerin A grubu maliyetlerini oluşturmaktadır  ( yani işletme giderlerini pareto mantığı ile sınıflarsak mal/ malzeme işçilik ve finansman giderlerinin 1. Derece öneme sahip olarak diğer tüm maliyetlerin üzerinde yer aldığı rahatlıkla görülecektir.)

Ancak işletmelerin gider unsurları sadece A grubu maliyetlerden oluşmaz, B grubunu oluşturan yani ikinci derecede önem arz eden ve fakat kesiklikle göz ardı edilmemesi gereken maliyet unsurları da bulunmaktadır.

Şimdi bu maliyetler üzerinde:

•Hangi tedbirler alınabilir?

•Düşürmek ya da azaltmak mümkün mü?

•Vaz geçilebilir olanlar var mıdır?

•Neler yapılabilir?

Sorularını analiz etmeye başlayabiliriz.

Öncelikle bütün maliyet unsurlarının tüm işletmeler için aynı şekil ve önemde olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.

Yani bu aşamadan sonra analizini yapacağım öyle gider ve maliyet unsurları var ki bunlar kimi işletmeler için hayati öneme sahip olabilir, bu bakımdan değerlendirmelerinizi işletmenizin konum ve yapısına uygun olarak düşünürseniz analizden rasyonel sonuçlar elde edebilirsiniz,

Gelelim diğer maliyetlerin neler olduğuna:

Özellikle para arzında sorun olan, döviz dengelerinin bozulduğu, istikrarsızlığın hissedildiği ve enflasyonist baskıların olduğu dönemlerde aslında öncesinde fazla dikkat çekmeyen ancak içinde bulunulan an itibariyle veya istikrarsız dönemlerde önemli olduğu ortaya çıkan maliyet unsurları vardır bunlar cari ve fiili işlemler sırasında maliyetleri yükselten unsurlardır

Bunlar Ana hatları itibariyle

1. Enerji maliyetleri

2. Patent hakları

3. İletişim giderleri

4. Kira giderleri

5. Sigorta maliyetleri

6. Hukuki maliyetler

7. Danışmanlık maliyetleri (komisyonlar)

Sonuç olarak işletmelerimizde üretmek satmak kadar sarf etmek ve tasarruf etmekte aynı derecede öneme sahiptir. Birini diğerine tercih edemezsiniz bu nedenle satışı artırdığınız kadar tasarruflarınıza göstereceğiniz önem de işletmenizin verimliliğine katkı sağlayacaktır.

29.01.2017

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla  kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.