DAMGA VERGİSİ KANUNU'NDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER ( I )
1. Nüshalarda Damga Vergisi Uygulaması:
Yapılan düzenleme öncesinde gerek nispi gerekse maktu damga vergisine tabi kağıtlar nüsha sayısına göre ayrı ayrı aynı nispet ve miktarda damga vergisine tabi tutulmaktaydı.
Yapılan düzenleme uyarınca, damga vergisi yönünden vergiyi doğuran olayın ilgili maddenin yürürlük tarihi olan 09.08.2016 tarihinden itibaren gerçekleşmesi durumunda, birden fazla nüsha olarak düzenlenen nispi vergiye tabi kağıtlarda sadece tek nüsha üzerinden damga vergisi hesaplanacak.
Maktu damga vergisine tabi kağıtlarda ise her bir nüshadan ayrı ayrı aynı miktarda vergi alınması uygulamasına devam edilecek.
2. Bir Kağıtta Üçüncü Kişinin Akdinin Bulunması:
Yapılan yasal düzenleme ile 09.08.2016 tarihinden sonra gerçekleşen işlemlerde aynı kağıtta asıl akit ve işlem yanında birden fazla adi kefil ve garantör bulunması durumunda, asıl akit yanında yalnız bir kefalet ve bir garanti taahhüdü için damga vergisi hesaplanacak.
3. Bir Kağıtta Birden Fazla Akit ve İşlem Bulunması:
Asıl akit ve işlemle birlikte aynı kağıtta yer verilen pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin yaptırımı olarak belirlenen taahhütlerden damga vergisi alınmayacak; damga vergisi asıl akit konusu işlem üzerinden alınacak. Ancak söz konusu taahhütlerin ayrı bir kağıtta düzenlenmesi ve başlı başına bir sözleşmeye konu olması durumunda damga vergisine tabi tutulacak.
4. Azami Tutardan Vergi Alınması Uygulaması:
Damga Vergisi Kanunu'nun 14. maddesine göre her bir kağıt için hesaplanacak damga vergisi tutarı (2016 takvim yılı içinde imzalanan damga vergisine tabi kağıtlar için) 1.797.117,30 TL'yi aşamamaktadır. Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.
Azami tutardan vergi alınan sözleşmelere ilişkin olarak sözleşmenin diğer hükümlerinde değişiklik olmaksızın sadece bedelin artırılmasına dair yeni bir kağıt düzenlenmesi halinde, değişikliğe ilişkin bu kağıt için artan bedel nedeniyle tekrar damga vergisi hesaplanmayacak.
Ancak sözleşmenin bedeli dışında ilave iş ve miktar gibi unsurlarının da değiştirilmesi halinde, değişikliğe ilişkin artan tutardan ayrıca damga vergisi alınması uygulamasına devam edilecek.
5. Damga Vergisine Tabi Kağıtları Belirleyen ( 1 ) Sayılı Tabloya Yeni Sözleşme Türleri Eklenmiştir:
Damga Vergisine tabi kağıtları belirleyen ( 1 ) sayılı tabloya aşağıdaki bentler eklenmiştir.
a) Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlara ilişkin ön izin, irtifak hakkı veya kullanma izni sözleşmeleri (yatırım taahhüdü bulunanlar dâhil ön izin, irtifak hakkı veya kullanma izni süresine göre bulunacak bedel üzerinden (Binde 9,48)
b) Resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri (Binde 9,48)
c) Resmi dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin yaptıkları ihalelerde, ihaleyi yapan idare ile düzenlenen sözleşmeler (Binde 9,48)
d) 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen:
- Taksitle satış sözleşmeleri (Binde 9,48)
- Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri (Binde 9,48)
- Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri (Binde 9,48)
- Paket tur sözleşmeleri (Binde 9,48)
- Abonelik sözleşmeleri (Binde 9,48)
- Mesafeli satış sözleşmeleri (Binde 9,48)
e) 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu kapsamında düzenlenen turist rehberliğine ilişkin sözleşmeler (Binde 9,48)
f) 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında düzenlenen:
- Toptan elektrik satış sözleşmeleri (Binde 9,48)
- Perakende elektrik satış sözleşmeleri (Binde 9,48)
g) 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamında düzenlenen:
- Toptan doğal gaz satışına ilişkin sözleşmeler (Binde 9,48)
- Tüketicilere doğal gaz satışına ilişkin sözleşmeler (Binde 9,48).
(Devam Edecek)