Çorum’un sanayileşme hamlesini “Anadolu Kaplanı” ilan edildiği dönemdeki hızıyla sürdüremediğini, ekonomik gelişmesinin duraksadığını, geçmişteki gibi yatırım çekemez hale geldiğini sürekli yazıyoruz.
Dışarıdan yatırımcının Çorum’u tercih etmesi, ya da Çorumlu yatırımcının gönül rahatlığıyla memleketine yatırım yapması için, kamu, özel, yerel, mesleki tüm kurumlarıyla Çorum’un özveride bulunması, cazibe yaratması gerektiği de çok açık.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, katıldığı bir televizyon programında, Çorum Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti tarafından yatırımcının önüne konulan “arsa” ve “altyapı katılım” bedellerinin “makul” ve “cazip” olması gerektiğini önemle vurguladı.
Çorum OSB’de fiyatların, çevre illere göre daha yüksek olduğu yolundaki şikayetlerin kendisine de ulaştığını belirten Külcü, istihdamı ve üretimi teşvik için, stratejik bir tutum belirlemenin zorunluluğuna işaret etti.
Edindiğimiz bilgilere göre, arsa ve altyapı katılım payı olarak, metrekare başına Yozgat’ta 3.70 lira, Merzifon’da 7.20 lira talep edilirken, Çorum OSB’deki fiyat 23 lira. Bu da Çorum’a yatırım açısından “caydırıcı” bir unsur oluyor.
Ayrıca, yerli ve milli otomobil üretimi için Merzifon’un 400 dönüm, Kastamonu’nun 1.500 dönüm OSB arsasını bedelsiz vermeyi kararlaştırdığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmek üzere resmi dosya hazırladığı öğrenildi.
Başkan Külcü’nün gündeme getirdiği konu, Çorum’un yatırım alması, yeniden sanayileşme yoluna girmesi ve 500 bin nüfuslu büyük kent hedefine doğru yürüyüşe geçmesi bakımından büyük önem taşıyor.
Uzun süredir ciddi yatırım almadığı gözlenen OSB’nin yeniden cazip hale getirilebilmesi için, sağlıklı bir durum değerlendirmesi yapılmasına ihtiyaç olduğu açık. Aksi halde, “bölgenin sanayi merkezi” unvanının bir süre sonra elden kaçırılması sürpriz olmayacak.