ÇANAKKALE SAVAŞLARI-22

Abone Ol

III. Kirte Savaşı planına göre;

1- ANZAC Kolordusu Arıburnu Bölgesi’nde bir gösteri saldırı yaparak dikkatleri üzerine çekecek.

2- Fransız Kolordusu sağda, 8. İngiliz Kolordusu soldan saldırıya geçecek, iki deniz piyade tugayı ve 87. İngiliz Tugayı ihtiyatta bulunacaktı.

4 Haziran günü saat 08.00’da başlayan yoğun kara ve deniz topçusunun atışına müteakip saat 12.10’da saldırı başlar. Yoğun bombardıman neticesinde tek bir canlı kalmadığını düşünen Fransızlar 12. Türk Tümeni cephesine hücum ederler. Ne var ki Türk mevzilerinden açılan çok etkili makineli tüfek ve yoğun piyade atışları karşısında ağır kayıplar vermişlerdir. Yoğun saldırılar neticesinde Türk kuvvetinin insanüstü gayreti neticesinde Fransızlar ilk mevzilerine geri dönmek zorunda kalmışlardır.

Merminin mermiyi vurması

Merminin, mermiyi havada vurması olasılığı milyonda rastlanan bir tesadüfmüş; metre kareye altı bin merminin düştüğü bir ortamı siz düşünün! 12. Türk Tümeni’nin sağ kanadındaki İngiliz saldırıları 36. Alay’ın 3. Taburu’nca durdurulmuş, bu alayın solundaki 1.Tabur ise yoğun İngiliz saldırısı karşısında geri çekilmiştir. Yoğun saldırılar neticesinde 2. İngiliz Deniz Piyade Tugayı ikinci hedefini ele geçirmiştir. 12. Tümen komutanı ihtiyattaki 22. Alay’ı derhal karşı saldırıya geçirir. Bu harekât karşısında 2. İngiliz Deniz Piyade Tugayı geri çekilerek ilk siperlerine geri dönmüşlerdir. Sadece bu savaşta 2. İngiliz Deniz Piyade Tugayı 70 subayından 60’ını, 1900 erinden de 1000’den fazlasını kaybetmiştir. 42. İngiliz Tümeni ilk saldırılarda Türk mevzilerinden 900m. İçeriye girmeyi başarmıştı. Öte yandan 9. Tümen’in sağ tarafından saldırıya geçen 29. İngiliz Tümeni durdurularak geri püskürtülmüştü. Karşılıklı saldırılar 6 Haziran’a kadar devam etmiştir. Gündüz yoğun donanma ateşi desteğiyle ilerlemeye çalışan düşman kuvvetleri az miktarda ele geçirdikleri Türk mevzilerini gece yapılan Türk süngü hücumlarıyla geri kaybediyorlardı. Bu şekilde devam eden savaşlarda çok büyük kayıplara rağmen planlanan toprakları ele geçiremiyorlardı.

III. Kirte Savaşı’nda İngilizler 4500, Fransızlar 2031 zayiat vermiştir. Türkler ise 9000 zayiat vermiştir.

İngiltere Harp Bakanı Lord Kitchener’in Londra’dan çektiği “daha fazla beklemek çok tehlikeli olur” telsiz emri uyarısını dikkate alan General Hamil ton, 6 Mayıs sabahı yeni bir saldırı kararı alır. Ayrıca Harp Bakanlığı’ndan istediği ek kuvvet onaylanmış, 42. İngiliz Tümeni’nin ilk kafilesi olan 125. Tugay Seddülbahir’e ulaşmış, Fransız Tümeni de yoldaydı. Bunların yanı sıra Arıburnu’ndan iki ANZAC tugayı da bölgeye sevk edilmiştir.

Bu kuvvetlerin karşısında 7. ve 9. Türk Tümenleri savunma düzenlerini yenilemişler, 15. Tümen de Kerevizdere’de ihtiyatta bulunacaktır. İki tarafın sayısal olarak kuvveti:

İngiliz-Fransız Kuvvetleri: 25.000’den fazla insan, 300’den fazla ağır makineli tüfek, 105 kara topçusu, 400’den fazla deniz topçusu. Türk Kuvvetleri: 10.000 insan, 24 ağır makineli tüfek, 40 top.

6 Mayıs sabahı İngiliz-Fransız kuvvetleri ilerlemeye başlamış, Türk ileri karakollarıyla temas sağlanmıştı. Birbirleriyle helalleşen Mehmetçik birbirlerine yeminler edilmiş, “ölünecek fakat tek bir karış toprak bırakılmayacak düşmana” sözleriyle adeta olacakları önceden gösteriyordu.

(SÜRECEK)