“BÜYÜME STRATEJİSİ” ACİL İHTİYAÇ!
Yine defalarca, Çorum’un bir “büyüme stratejisi” belirleyip hedef olarak önüne koyması gerektiğini savunduk. Çünkü, Çorum merkezinin nüfusu düzenli olarak artmakla birlikte, Çorum ilinin nüfusu yine düzenli olarak azalıyordu. Kentin büyümesini biraz daha hızlandırabilirsek, il nüfusundaki kan kaybının da önüne geçebilirdik.
Çorum kenti, kendi kırsalından göç alarak büyüyordu. Buna karşılık ilçeleri ağırlıklı olmak üzere dışarıya göç vermeye de devam ediyordu. Kentsel gelişmenin ve nitelikli büyümenin ilk koşulu ise, “nitelikli” göç almaktı. Meslek ve vizyon sahibi insanların, “beyaz yakalıların” Çorum’a çekilebilmesi için, yeni bir kent vizyonuna, büyük yatırımlara ve markalara ihtiyaç vardı.
TÜİK’in son yayınladığı verilere göre, Çorum ilinin nüfusu 527.220’den 525.180’e geriledi. Çorum kentinin nüfusu ise, 243.698’den 250.464’e yükseldi. Artık alışılmış rakamlar bunlar. Çorum il nüfusu 600 binin üzerlerinden düzenli olarak geriliyor. Kentin nüfusu da, düzenli olarak artıyor. Malûm, Çorum’un bir zamanlar 7 olan milletvekili sayısı da 4’e düşmüş durumda.
Oysa, Çorum’un “büyükşehir” statüsüne kavuşabilmesi için hem nüfus olarak büyümesi, hem de kentsel donatılar yönünden zenginleşmesi gerek. Kırsalda nüfusu artırmak mümkün görünmediğine göre, Çorum kenti, daha hızlı büyüyerek il nüfusunun da artıya geçmesini sağlayabilir.
Çorumlular, Cumhuriyetimizin 100. yılı, yani 2023 için kent nüfusunu 400 bin olarak daha yıllar öncesinden hedeflemişlerdi. Elbette bu tempoyla bu rakama ulaşılması mümkün değil. Onun için, Çorum’un tempo yükseltmesi gerek. Bu da, birlik-beraberlik içinde “büyüme stratejisi”ni belirleyip o doğrultuda gönül birliği, iş birliği, eylem birliği yapmakla mümkün olabilir.