BU İHMAL ÇORUM'A YAKIŞMIYOR!

Abone Ol

Başlığımız iç açıcı değil. Aklımda kalan ve son günlerin Çorum Haber Gazetesine yansıyan "iç açıcı" olayları sıraladıktan sonra, beni üzen olaya dokunarak yazımı sonlandıracağım.

•Çorum Haber, "Yazılıkaya" isimli dergisini her ay yayınlıyor. Geçen sene yayınlanan dergilerden birinde Hüseyin Cahit Yalçınla ilgili yazıda; 1925 yılında Çorum'a sürgün olarak gelişinde anlattığı misafir edilişi, gurur verici. Kendisine kahvaltı olarak gönderilen yemek çeşitlerini övmekle kalmıyor, "Ben devlet tarafından sürgün olarak gönderilmiştim. Buna rağmen memurlardan bile ziyaretime gelenler oldu" diyor.

Abdülaziz; 1860 yılında, Kafkasya'daki soykırımdan kaçan Çerkezler için Çorum halkı tarafından yapılanlara karşılık para gönderiyor. Çorum halkı, "Onlar bizim misafirimiz" diyerek parayı iade ediyorlar. Olaydan duygulanan padişah; devrin gazetelerinde teşekkürname yayınlatıyor. Yayınlanan teşekkürnamede, "Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz" cümlesi geçiyor (16 Kasım 2018 tarihli Çorum Haber Gazetesi). Bu kadar güzel başlangıcın tadını kaçıran, nerden çıktığı belli olmayan, "Senin yaptığını Çorumlu yapmaz" lafı üzücü oluyor elbette.

* * *

Bana, Çorum Haber Gazeteleri haftalık 6 gazete (Pazar günleri Anadolu gazeteleri çıkmıyor) geliyor. Bu defa bir haftalık gecikme yaşandı. İki haftalık toplam 12 gazete geldi.

18 Aralık'ta başlayan bazı güzel haberleri buraya almak istiyorum:

•"Bursa'yı Bursa yapan Otomotiv yan sanayidir" denilmiş ve Volkswagen fabrikasının Çorum'u çok değiştireceği vurgulanmış. Zor olan ama imkansız olmayan bu olayı zorlamak lazım.

•Volkswagen'e odaklanma devam ediyor ve Ahlatcı Holding’in, yüzde 25 oranında büyüme ile yılı kapatmaya hazırlandığı yazılıyor. Tebrik ediyorum. Çok sevindirici buldum.

•Volkswagen isteği büyüyerek devam ediyor. Yine gazetede "Çorum Eğim ve Kültür Vakfı'nın (ÇEKVA) 13'üncü Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Avni Çelik'in Vakfın kaynaklarının burs yerine, (Devlet her öğrenciye 500.-TL burs verdiği için) kültürel çalışmalar ve Çorum'un marka değerine katkı sağlayacak olanlara aktarılmasını istedikten sonra; 8 yıllık vakıf başkanlığı döneminde 4 bin 590 öğrenciye burs imkanı sağlandığını belirterek beş ve üzeri burs desteği veren iş insanlarına teşekkür etti" deniliyor.

Yazıya başladığımda iç açıcı güzel haberlere devam etme niyetindeydim. Ama yazımız çok uzayacak. Ben, Çorum Eğim ve Kültür Vakfı (ÇEKVA) ile ilgili bir kaç gelişmeyi aktardıktan sonra başlığa aldığım şikayetime dönmek istiyorum...

Avni bey, başkanlıktan çekilmek istediğini belirtince, yeni Yönetim Kurulu Sayın Necati Şahin'i dört gün önce Vakıf Başkanı olarak seçti. Sayın Başkan'a yeni görevinde başarılar diliyorum.

Ben, vakfın kurucularındanım. Sayın Avni Çelik'in vakfa dahil olmasının sağladığı gelişme; burs alan öğrenci sayısında açıkça görülüyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.

Vakfın merkezi olan İstanbul'da, Antalya ve İzmir Şubelerinde sorun yok ama, Çorum şubesinde sorun var. Nakit sorunu çekiliyor. Antalya ve İzmir Şubeleri vakıf merkezinden herhangi bir nakit talebinde bulunmuyor. Ama, Çorum şubesinin nakit ihtiyacının tamamına yakını İstanbul merkez tarafından karşılanmaktadır.

Çorumlular 154 sene önce padişaha söyledikleri "Onlar bizim misafirimiz" deyip; gelen parayı iade etme inceliğine benzer bir incelik gösterip; "İstanbul'da bulunan öğrencilerimize gösterilen yakınlık için teşekkür ederiz. Çorum'da bulunan öğrencilerimize yapılan yardımlar, bilhassa İstanbul'dan bilgisayarlar göndererek, bilgisayarın bir çok insan tarafından bilinmediği bir devirde 765 kişinin kurs mezunu yapıldığı ve bu sayede bir çok insanın iş bulduğunu biliyoruz" demeliler. Bu safhada Çorumluyum diyen herkesin "BENİM ŞEHRİM, BENİM VAKFIM" diyerek geleceğine ve vakfına sahip çıkmasını temenni ediyorum.

Bugün emekli olmuş olan Atatürk Lisesi Müdürü Sayın Ahmet Güngör'ün, hem müdürlüğü, hem de emekliliği zamanında vakfa sahip çıkmasını, hizmeti karşılığında en küçük maddi talepte bulunmadan şube başkanlığı görevini yürütmesini tebrikle karşılıyor, kendisine teşekkür ediyoruz. Bundan sonra ilgilenip üzerimize düşeni yapacağız diyecek babayiğitleri bekliyoruz diyeceğim de demiyorum.

Çünkü olay babayiğitlik çapında olmayan, Volkswagen çapında kuruluşu Çorum'a taşıyabilmeyi uman insanlar için denizlerin yanında, bir kova su gibidir.

Başlığımızı tekrarlıyorum, "Bu ihmal Çorum'a yakışmıyor!"

Sayın Ahmet Güngör'ün telefonu 0 (505) 234 43 93'tür, Çorum Şubesinin telefonu ise 0(364) 225 41 98'dir. Kendisi ile görüşüldüğü zaman çözüme ulaşmak için izlenecek olan yol belli olacaktır.

Eğitim, ulusal gelişmenin baş yoludur. Bu yolda görev alacak idealistleri bekliyoruz.

En güzel günler sizlerin olsun.