Orman İşletme Müdürü Süreyya Doğan, bize bu konuda şu bilgileri veriyor:
“Toprak Sanayi 600 bin meşe palamudu teminini , bizlerse Orman İşletmesi olarak toprağın işlenmesini yükümlendik. Ekim bakım işi, Çevre Koruma Vakfı, öğrenciler ve halkın desteğiyle yapılacak.”
Neden meşe?” sorusunu da şöyle yanıtlamıştı:
“Anadolu’da, geçmişten bugüne kadar gücün ve ihtişamın simgesi olarak kabul edilir. Meşe 300-500 yıl yaşayan bir ağaçtır. Kökü derinlere gider, toprağı korur, erozyonu önler. Hayvan otlatmalarına, yangınlara ve olumsuz etkilere karşı daha dayanıklıdır. Kurak ortamlarda yetişir.”
Bu arada Abdulkadir Ozulu da şöyle demişti:
“Bu fidanlama Sıklık ve Atçalıyla sınırlı kalmayacak. Valimiz Uzel Atılgün bu kampanyaya büyük destek veriyor. Gelecek yıllarda Köse Dağı eteklerindeki boş alanların da ağaçlandırılmasını istemektedir. Tüm ülkemizde olduğu gibi, Çorum topraklarında da bu kampanya sürecektir. Tüm bunlar ülkemizin geleceği açısından umut verici ve sevindiricidir.”
Ben de o günkü “Sıklık’ta Bir Gün” yazımı şöyle sonlandırmıştım;
“Bu yurt savunması kadar önemli, bir onun kadar kutsal bir görevdir. Haydi, hep birlikte meşe palamudu ekim kampanyasına katılmaya. Bir değil, birkaç fidanınız olsun. “Ülkemiz çöl olmasın…”
ESKİEKİN KÖYÜNDE FİDAN DİKİMİ
Ayrıca, Sevgili Ozulu’yla birlikte Aşık Rifat Kurtoğlu’nun köyü Eskiekin’de de Ormanı oluşturma kampanyasına faal olarak katıldık. Zaman içinde Kurtoğlu, Belediye ve Milli Eğitim destekli olarak köyünde “Öğretmenler Ormanı”, rahmetli babası anısına “Cemal Kurtoğlu
Ormanı”yla kendi adına “Aşık Rifat Kurtoğlu Ormanı” oluşturma çabalarını sürdürecekti. Bizler de Kurtoğlu’nun bu imecesine, bazı okulların ve sevgili Ozulu’nun katılımıyla zaman zaman destek verecektik.
İşte onlardan birisini anlatan 18 Ekim 1999 tarihli Çorum Haber gazetesinde çıkan haberden kısa bir bölüm:
“Albayrak İlköğretim okulu öğretmen ve öğrencileri Eskiekin köyünde Aşık Rifat Kurtoğlu’nun fidan dikimini başlattığı alana 1000 adet tüplü fidan diktiler.
Fidan dikimine eğitimci–yazar Muzaffer Gündoğar, Tema Vakfı Gönüllü Temsilcisi Abdulkadir Ozulu, Şair Ayşe Çoban, Halk Ozanı Kemal Özgür ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Aşık Rifat Kurtoğlu’nun kendi köyü olan Eskiekin’de oluşturmakta olduğu orman alanına fidan dikimi için geçtiğimiz gün saat 09.30’da iki otobüsle hareket eden öğretmen ve öğrenciler Eskiekin köyünde büyük bir coşkuyla fidan diktiler.”
LAÇİN VE YENİÇAMLICA’DA MEŞE PALAMUDU EKİMİ
26 Ekim 1999.
Abdulkadir Ozulu’yla önceden sözleştiğimiz gibi, eğitimci- çizer arkadaşımız (karikatürist) Sönmez Yanardağı’ın arabasıyla Laçin’e doğru yola çıkıyoruz. İkizler benzinliği önünden de Laçin Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özsoy’u alarak Kırkdilimi aşıp Laçin’e ulaşıyoruz. İlk iş olarak Laçin’in bayan kaymakamı Aylin Kırcı Tozman’ı makamında ziyaret ediyor, ardından Laçin Lisesi’ne varıyoruz. Öğretmen Veli Keser ses düzeni kurmuş. Öğrenciler hazır, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla toplantı açılıyor.
Milli Eğitim müdürü Mahmut Özsoy’un açılış konuşmasının ardından Çorum TEMA Vakfı temsilcisi Ozulu arkadaşımız Dia gösterimi eşliğinde erozyonla mücadele ve ağaçlandırma konusunda kısa, öz ve aydınlatıcı bilgiler aktarıyor. Ben de ağaç bayramı şiirimle bu etkinliğe katkıda bulunuyorum.
Okul bahçesinde Sönmez Yanardağ’ın düzenlediği erozyon, orman ve çevre konulu karikatür sergisini öğrencilerle birlikte ilgi ile izliyoruz
Süreyya Doğan, Tema temsilcisi Abdulkadir Ozulu.. 3 Ekim 1998.
Eskiekin köyünde çam fidanı dikimi sonrası. Soldan, önde çömelmiş olanlar: Muzaffer Gündoğar, Abdulkadir Ozulu, 5. kişi Aşık Rifat Kurtoğlu. 5 Mayıs 1999.
(SÜRECEK)