BİR ULU ÇINAR DAHA TOPRAĞA DÜŞTÜ-4

Abone Ol

SANAT DOSTLARI TOPLANTILARI

1995 yılında bir birkaç sanatçı dostumuzla başlattığımız ”Sanat Dostları Toplantıları”nın başlangıçtan bu yana ikimiz de içinde olmuşuzdur. Çorum’un son senatörü, hukukçu- şair rahmetli Abdullah Ercan ve eski Çorum İlköğretmen Okulu Müdürlerinden eğitimci-yazar Tayyar Kerman bu alanda duayen öncülerimizdi. Ayda bir kez bir araya gelip kültür-sanat ve edebiyatın güzelliğini, azık paylaşır gibi paylaştığımız ve halen sürdürdüğümüz sanatsal etkinliğimizdir.

Bu toplantılarda geçmişten bugüne değin edebiyatın her alanını gündeme getirdik. Türk edebiyatı, romanı, öyküsü, şiiri, masalı, halk bilimi dahil olmak üzere farklı sunumlarla paylaşıldı. Doğu ve Batı edebiyatının da romanı, öyküsü, şiiri, masalı yazarlarıyla birlikte gündeme getirildi. Ayrıca katılımcı yazarların üretimleri de bu toplantılarda irdelendi, tanıtıldı. Öyküler, şiirler, deneme ve halk bilimi üzerine yazılmış yazılar paylaşıldı. Birçok kültür sanat heveslisi arkadaşımızın yazdığı yapıtlarını engin kültürü, sonsuz birikimi, tükenmez azmi ve sabrıyla irdeledi. Üzerlerine değerlendirme yazıları yazıp yayımladı. Sanat Dostları Toplantıları, Rahmetli Abdullah Ercan, Tayyar Kerman ve Abdulkadir Ozulu gibi kültür duayenleriyle bir okula dönüşmüştü. Say ki onlar, bu toplantıların hocalarıydılar.

Kimi zaman da bu toplantılar Çorum dışına taştı. Birkaç kez, Salim Savcı ağabeyimizin köyü Çampınar’da, rahmetli Murat Köymen’in ilçesi Ortaköy’de, Çorum’un efsane doktoru Rifat Patır’ın Çorum Barajı’nın kuzey kesimine düşen Kartal Yuvası’nda gerçekleştirildi.

OZULU’NUN TEMA VAKFI ÇALIŞMALARI

Abdulkadir Ozulu’nun doğa tutkusu, salt sözde değil özdedir. O, uzun yıllar Hayrettin Karaca’nın başkanlığını yaptığı TEMA Vakfı’nın, (Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı) Çorum’da gönüllü temsilciliğini yapmıştır. Salt temsilciliğini yapmakla kalmamış, Vakfın çalışmalarının bizzat içinde olmuştur.

Halkı erozyon ve çölleşme konusunda bilinçlendirmek ve bu anlamda yapılacak çalışmalara katmak amacıyla Tema Vakfı ile Orman Bakanlığı ortak bir çalışma başlatmıştı.

Bunu adı: 10 Milyar Meşe Palamudu Ekim Kampanyasıydı.

Cumhuriyetimizin 75. Kuruluş yıldönümü olan 1998 yılının Ekim ayında tüm yurtta başlatılan bu kampanya ülkemizi geçmişte olduğu gibi “yeşil bir meşe denizine dönüştürme kampanyası olup halk tarafından da büyük ilgi görmüştü. Savsöz: “Ülkemiz çöl olmasın”dı. Amaç: Anadolu’nun temel orman ağacı olan ve 18 türü bulunan meşe ağacının kır bayır demeden ülkemizde çoğalmasını sağlamaktı. Bunun olumlu verileri olarak da erozyonu azaltmak, su kaynaklarını çoğaltmak, yakacak odun gereksiniminin bir bölümünü bu yolla sağlayarak, ülke ekonomisine artı değer kazandırmaktı. Yurttaşlar bu kampanyaya 9 meşe palamudu tohumuyla katılacaklardı. İlk aşama olarak Çorum’da, Çorum barajının güney doğu kesiminde 200 dönümlük bir alana 200 bin meşe palamudu ekilmesi planlanmıştı.

SIKLIK’TAKİ ÇALIŞMA

Biz de Orman İşletme Müdürü Süreyya Doğan, Milli Parklar Şefi Mahmut Temel, Tema Vakfı gönüllü temsilcisi Abdulkadir Ozulu ve ben Muzaffer Gündoğar, 3 Ekim 1998 Cumartesi günü sözü edilen ekim alanına gittik.

Önce sıklık boğazındaki fidanlığı gezdik. Ardından ekim alanında incelemede bulunduk. Ekim alanlarının hazırlanmasında araçların çalışamadığı yerlerde, kazma kürekle orman dikim işçileri çalışıyorlardı.

Nisan 2012 (Toki ) Şehit Şükrü Özyol İlköğretim Okulundabir etkinlikte. Sağdan Abdulkadir Ozulu, Ethem Erkoç, Bahri Güven, Muzaffer Gündoğar Şahin Örgel.

Sıklık Boğazı’nın Çorum Barajından yanı 10 Milyar Meşe Palamudu ekim kampanyasının başlatıldığı gün. Sağdan sola: Yazar Muzaffer Gündoğar, Tema temsilcisi yazar Abdulkadir Ozulu, Orman Bölge Müdürü, Süreyya Doğan, Milli Parklar Şefi Mahmut Temel ve iki eleman. 3 Ekim 1998.

(SÜRECEK