‘BEN GAMLI HAZAN’IN HİKÂYESİ

Abone Ol

Şarkıların ve türkülerin hikâyelerini araştırıp yazmayı seviyorum. Sevgi Dostları Türk Müziği Topluluğu’nun Sonbahar Şarkıları konseri repertuarında olan “Ben gamlı hazan sense bahar, dinle de vazgeç” mısraı ile başlayan şarkının hikâyesini araştırırken bir şehir efsanesi ile karşılaştım.

Melahat Pars çok genç yaşlarda bu şarkının söz yazarı Sıtkı Angınbaş’tan ders alırken, hocasına âşık olmuş da hocası bu ilgiyi sezmiş de hocası da yaşlı imiş de “Bende vakit çok geç” deyip bu güfteyi vermiş de genç Melahat Pars bu şarkıyı bestelemiş. Bu hikâye hemen her internet sitesinde var neredeyse. Ancak, Adana’da mali müşavirlik yapan Bayram Yurdacan bu şehir efsanesinin peşine düşerek Melahat Pars’ın hayat hikâyesi üzerinden bu şarkının izini sürmüş.

Melahat Pars 1918 İstanbul doğumlu. İlkokul çağlarından kanuni Mustafa Bey’den sonraları Udi Fahri Kopuz, Udi Cevat Kozanoğlu, Nuri Halil Poyraz ve Mesut Cemil gibi hocalardan yararlanmış.

Daha sonra1938’de Dr. Binbaşı Hazım Pars ile evlenmiş ve eşinin şark hizmeti sebebiyle 1941’de Bitlis’e gitmişler. Üç yıl sonra 1944’de eşinin Ankara’ya tayini çıkmış. Bu yıllarda Ankara Radyosu’nun açtığı sınavı kazanarak radyoda ses sanatçısı olarak göreve başlamış.

1954 yılında İstanbul’a taşınmışlar ve görevine İstanbul Radyosu’nda devam etmiş. Bu dönem tanburi Cemil Bey’in oğlu Mesut Cemil’in radyo müdürlüğü görevini yaptığı yıllardır. (1951-1959)

İşte bu yıllarda Mesut Cemil Bey’in “Ben gamlı hazan sense bahar dinle de vazgeç” adlı şarkı için “Melahat bu şarkı çok tutacak” dediği ise kayıtlardadır. Demek ki bu şarkının bestelendiği tarih 1951-1959 arasındadır. Ve 1959’da Melahat Pars 41 yaşındadır.

O zaman sormamız lâzım. Hani çok genç yaşta hocası Sıtkı Angınbaş’a âşık olmuş da bu şarkıyı bestelemişti. Ayrıca ilkokul çağından başlayarak kimlerden ders aldığını yukarıda belirttik.

Melahat Pars’ın eşine olan aşkı ise hemen herkesçe bilindiği gibi ve “Gümüş tellerle örsem saçının her telini” adlı Kürdili Hicazkâr şarkıyı da eşine bestelemiştir.

Bestekâr olmayan Sıtkı Angınbaş’ın ise 23 bin küsur şarkının olduğu TRT repertuarında bestelenmiş beş güftesi vardır ve “Ben gamlı hazan” dışında olanları da pek okunup seslendirilmez.

İnternetteki bilgi kirliliğinin tip örneklerinden birini bu vesileyle dile getirmiş olduk. Bu araştırmayı yapan Bayram Yurdacan’a teşekkürlerimi sunuyorum.

Meraklısı için ek: Bu yazıyı yayımlamadan önce whatsApp üzerinden bir “şehir efsanesi” daha gelmeye başladı bu şarkı hakkında. Efendim, Melahat Pars konservatuarda hocalık yaparken bir öğrencisi ona âşık olmuş da o da bu şarkıyı bestelemiş! İnternet denilen ağdaki bilgi kirliliği giderek artıyor.