BAYKUŞ

Abone Ol

Dün akşam yürüyüşüne çıktığımda dere kenarında kanadı yolunmuş, uçamaz durumda gaklayıp duran akbabaları görmüş çok üzülmüştüm. Zavallılar uçamıyor, kaçamıyor, dertlerine umar arıyordu. Durumları öyle acıklıydı ki!

     Bunaltıcı yaz sıcakları bitti, hafif serinliğiyle ekim geldi. Mersin, Silifke, Susanoğlu/Kapızlı sahilinde artık terlemeden yürüyor ve denize giriyoruz. Bütün yaz insanın canına okuyan sıcakların verdiği bunaltıyla geçti. Son yılların en sıcak mevsimi diye açıkladı atmosfer bilimciler. Bölgenin en güzel tatil ayları eylül ve ekim. Deniz sıcak, hava gündüzleri sıcak akşamları hafif serin, Orta ve Doğu Anadolu soğuklarının etkisi henüz duyulmuyor.

     Akşam lambalarının aydınlığında sanki beni daha çok düşündürmek için kurgulanmış gibi iki baykuş gördüm. Nerede mi? Bizim sitenin içinde kullanılmayan iki bahçeli ev var. Birinin çatısında bir baykuş, diğerinde başka bir baykuş! Şaşırmamak olası değil, sanki beni bekliyorlar. Korkudan uçup gitmiyorlar da. Tam da geçeceğim yolun üzerindeki bahçeli evleri virane olarak görüp kurulmuşlar tepelerine, ötüp duruyorlar karşılıklı. Biri ötüyor, diğeri yanıt verir tarzda ötmeye başlıyor. Sanki mübarekler baykuşlar meclisinin daimi üyeleri! Aklıma “iki de baykuş bir kayada” türküsü geldi, “ötme de baykuş…derdim bana yetiyor, bölgem ateş altında” diyeceğim. Sahi bu türkü baykuşlu değildi yaa.. keklikli türküydü. İyice saçmalamaya başladım anlaşılan. Duyanlar da bu emekli kardeş kafayı ütülemiş ortalıkta geziniyor diye hakkımda söylemediklerini bırakmayacaklar. Türkü çığırmaktan vaz geçtim, eve doğru yürümeye başladım. Aklıma çocukluğumda tarhana yumrularımızı araklayan ‘sürtük kargayı’ avlamak için yaptığım muhteşem sapanım geldi. O zaman kargayı avlamıştım bugün de baykuşu avlamasam da kaçırırım düşüncesiyle kapıyı çaldım. O zamankine benzer bir sapan yapabilir miyim diye kafa yoruyorum. Yapsam ve baykuşları ürkütüp kaçırsam yine hakkımda söylenti çıkar mı ki?

Ama baykuşların bahçeli evin tepesinde karşılıklı guguklamalarını işitmeliydiniz sanki hayvanlar meclisinin sihirbazları mübarekler!