ATASÖZLERİ VE ÖZLÜ SÖZLER-1

Abone Ol

Atasözü, manalı deyim, hikmetli kelamı kibar büyüklerin, duayen önderin derin ilmi ve tecrübelirini aksettiren özlü sözleri, hikmet ve ibret dolu, az sözle çok mana ifade eden, her okuyucunun mutlaka kendisini ilgilendiren bir yönünün bulunduğu, güzel ve özel sözler hüzmesi...

Yıllardır Çorum Haber’de çeşitli konularda özellikle de dah açok dini ve manevi konularda halkımızı aydınlatmak, din kültürü ve İslam literatüründe kendini bulan, insan yaşamı için çok önemli olan, çeşitli fırkalara, grupla klinglere cemiyet ve cemaat mensubu olmuş, bunları ayrılık değil bir halının desenleri gibi, bir gül bahçesinin havayı mis kokulu hale getiren çiçekleri gibi gördüğümüz, toplum katmanlarını ortak noktada buluşturmak, birleştirmek, toplumsal hoşgörü ortamını oluşturmak, böylece toplumsal birliği-beraberliği, dirliği ve düzenliliği ortama hakim kılmak için, yani güzel Çorumumumuzun güzel ve değerli insanlrımıza hizmet etmek amacı ile bu güne kadar diğer yazılarım hariç Çorum Haber’de 1450’ye yakın makale yazmışım. Elbette ki bu yazılarımızda eksikliğimiz, hatalarımız olmuştur. Hatasız kul olmaz. Ama asla art niyet, kötü düşüncemiz olmamıştır. Okurlarımız ve gazete yöneticilerimizin bunu iyi bildiklerini düşünüyorum. Çünkü bölücü, parçalayıcı, öteleyici, heleyci değil, bilakis birleştirici, bütünleştirici, ortak faydalarda buluşturucu, hoşgörü idealimizdir. Çorum sevdası gayemizdir. Vatan, millet, devlet, bayrak, ezan, milli kahramanlarımız bu devlete, bu millete hizmet eden herkese saygımız ve sevgimiz, yazı hayatımızda ve özel yaşantımızda kırmızı çizgimizdir.

Bu bakımdan gönlümüz rahat, yolumuz bellidir. Genelde bu düşüncelerimizin kaynağı 1-Din adamı olmamızdan, vatan millet bayrak sevdamızdan gelmektedir. Onun için bu vatanda herkesin tavır ve düşünceleri, grupları, mezhep ve meşrepleri ne olursa olsun, bu onların özelidir. Sorumluluk kendilerine aittir anlayışımız hoşgörü iklimine dayanmaktadır. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Parolamız Çorumlu sevdalısı, her şey Çorum ve Türkiye içindir olacaktır.

Bugüne kadar 1450’ye yakın makalemizin amacı işte budur. Bu husustaki dayanağımız ayırımsız aziz Çorum halkı ve gazetemizin duayen, tecrübeli, Çorum sevdalısı, Atatürk hayranı, başta sayın Genel Müdürümüz Mehmet Yolyapar, kıymetli çaışanlarımız ve okurlarımızın maddi ve manevi destekleridir...

*

Şimdi; asıl yazacağım makalenin konusuna gelelim... Otuz senedir yazılan yazılarımızın, çok uzun olanlarının çok az okunduğunu, kısa, öz, net açık mesaj veren, halkın değerlerine ait olan yazıların daha çok benimsendiğini gördüm. Şeffaflık bir erdemdir. Kapalı, imalı, gizli manalı yazılar şüphe ilham ettiğinden zaten doğru değildir. Etik de değildir. Daha çok atasözlerinin büyüklerin sözlerinin, ilahi mesajların daha çok okunduğunu gördüm. Bu anlamda Hz. Ali R.A. hazretlerinin muazzam eseri “Nehcü’l Belağa” adındaki  eserinden Hz. Ali’ye ait 250’ye yakın özlü ve ibretli ve hikmetli sözlerini yayınladım. Gördüm ki, her okuyucum bunda kendine ait bir özellik ve bir güzellik buluyor. Bundan güç alarak 70 senedir cep defterime not ettiğim yurt içinde ve yurt dışında duyduğum ve özellikle kütüphanemde bulunan yüzlerce kitaplardan gördüğüm ve kayda aldığım güzel sözlerden belki olaylardan, hikayelerden, gizemli söz ve yazılardan bazılarını yüksek anlayışınıza sunacağım. Bunu yaparken aynı konunun başka başka ifadelerle anlatıldığı da bir gerçektir. Taa öğrenciliğimizden bu güne dek cep defterlerimde bir altın gibi sakladığım öz sermayelerim diyebileceğim sözleri sizlere arzedeceğim. Hidayet ulu Allah’tan, itibar ve ilgi alaka siz aziz Çorum Haber’in kıymetli okuyucularımızdandır.

(SÜRECEK)