ABDULKADİR OZULU’NUN SANATÇI YÖNÜ VE YAPITLARI ÜZERİNE BİR UFUK TURU-19

Abone Ol

47 makalenin, 25 kutlama ve duyurunun, 27 şiirin yer aldığı kitabın sonunda 3 Mayıs 1921, 5 haziran 1921, 31 Ekim 1923 tarihli 3 adet de o günün harfleri ile basılmış gazetelerden örnekler verilmiştir.

Kitabın başlangıcında önsöz olarak yazıldığı başlıkta şunlar vurgulanıyor:

(...) “Gönlümüz aru ederdi ki Çorum’a 1921 yılından çok daha önceleri matbaa gelmiş ve birçok gazete çıkarılmış olsun. Böyle bir imkan sağlanmış olsaydı her halde Birinci Dünya Harbi ve İstiklal Savaşı başlangıcında Çorum ve Çorumluları hakkında yazılı kaynak bilgilerimiz daha çok olacak ve dünü daha iyi bilip değerlendirebilecektik.”

(...) “Elinizdeki kitaba bu makalelerden daha çok savaşla ilgili olanlar alındı. Bu sebeple kitaptaki makale ve şiirlerde temel konu savaş ve savaş gerçeğinin bütün çıplaklığıyla yaşanmasıdır. Gerek makaleler ve gerekse şiirlerdeki üslup ve doğallık savaş gerçeğinin Çorumluların ruh ve düşünce dünyalarında basılı olan çığlıklar ve öfkelerle doludur.”

(...) “Dünya üzerinde devletler arası münasebetlerde sonsuza kadar dostluklar olmadığı gibi, yine devletler arasında sonsuza kadar düşmanlıklar ve kavgalar da yoktur.”

(...) “Çorum Anadolu coğrafyasında Türk İslam Orduları tarafından fethedildiği günden itibaren hiç işgale uğramamış, toprakları üzerinde büyük savaşlar olmamış, 1000 yıldır hep Türk yönetiminde kalmış bir bahtlı şehrimizdir.”

(...) “Kadim kışlası ile bir asker şehri olma özelliğini de taşımıştır. Çanakkale’de tamamı şehit olan 36. Alay Çorum’da konuşlanan Alay’dır.

Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehit veren ilk üç içinde ikincisi Çorum’dur.”

(...) “Doğup büyüdüğüm kentin geleceğine dünden bugüne bir kaç sayfa bilgi aktarımında bulunabilmiş olmaktan mutluluk duyduğmu ve kitabı İstiklal Savaşı şehitlerimize ithaf ile bugünün ve yarının Çorumlularına armağan ettiğimi belirtirim.”

3 yıl gibi bu çok uzun ve yorucu araştırmasından dolayı bir daha kutluyorum sayın Abdulkadir Ozulu’yu. Yüreğine sağlılığımı yineliyorum...

*

Elimizde Abdulkadir Ozulu’nun bu araştırma kitabı daha var. “İl Geel Meclisi Tutanakları” adını taşıyor. Çorum Valilii İl Genel İdaresi Yayınıdır. Taktim, önsözve sonundaki fotoğraflar sayfalarını saymazsak kitap 220 sayfadır. Kitabın sonunda eski Çorum’u çeşitli yönleri ve yerleri ile yansıtan 14 fotoğraf ilave edilmiştir. Ön ve arka kapak fotoğrafları da eski Çorum kareleridir.

Bu kitabın hazırlanmasında Abdulkadir Ozulu’nun emeği çok büyüktür. Çünkü 1921-1925 yılları arasında yayınlanmış olan gazetelerin araştırılması ile vücut bulmuştur. Hem de o yıllarda kullandığımız eski harflerden ve o günkü dilimizden günümüz Türkçesine çevrilerek. Bu araştırmasına Abdulkadir Ozulu 4 yılını vermiştir. Taktire şayan bir çalışma sonucu bu eser günümüze kazandırılmıştır.

Abdulkadir Ozulu bu kitabın önsözünde şöyle der:

(...) “Çorum’un Milli Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait unutulmuş hafızasını yeni nesillere taşımak amacı ile yola çıkılmıştır. Bununla beraber bu kitabın Çorum konusunda akademik çalışmalaa, tarihçilere, sosyal ve idari konularda araştırma yapanlara kaynak olması arzumuzdur.”

(SÜRECEK)