BAŞLARKEN
Abdulkadir Ozulu 1941 yılı Çorum doğumludur. Konya-Selçuk Eğitim Fakültesi Edebiyat Bölümü mezunudur. Çeşitli şehit ve okullarda öğretmenlik ve idarecilik yapmış, 1993 yılında emekli olmuştur.
Yazmaya öğrencilik yıllarında başlayan Abdulkadir Ozulu’nun yazı ve şiirleri çeşitli edebiyat ve sanat dergilerinde yayımlanmıştır. Çorum’da yayımlanan gazete ve dergilerde makale, sohbet, araştırma yazıları yazmaktadır.
Abdulkadir Ozulu çok yönlü bir sanatçı arkadaşımızdı. Edebiyatın her dalında serbest ve korkusuz gezinen, sağlam tutunan bir yazardı. Zor olanını seçerdi. O, emekli olanını seçerdi. İnce olanını seçerdi. Satır ister, aylarca-yıllarca üzerinde çalışmak ister seçtiği konular, karınca gibi büyük olanını kucaklar, arı gibi tatlı yapardı yapıtlarını. Araştırma işine soyunmuştur çünkü.
Abdulkadir Ozulu’nun yapıtları her dalda takdir görmüştür. Öyküde, makalede, anıda, şiirde, araştırmada eserleri takdire şayandır.
Ben bu yazı dizininde Abdulkadir Ozulu’nun yapıtları üzerine kısa bir ufuk turu yapacağım. Abdulkadir Ozulu’yu, çok yönlü sanatçılığını tanıtabilirsem mutlu sayacağım kendimi. Beğeninize sunuyorum... Ve ailesinin de hoşgörüsüne...
*
Sanat, bir duygu, bir tasarı, bir güzellik ve bu gibi konuların anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılıktır. Başka bir söylemle sanat, belli bir uygarlığın veya topluluğun anlayış ve zevk ölçülerine uygun olarak yaratılmış anlatım tarzıdır. Daha bir başka deyimle bir güzelliktir.
Bu güzelliği işleyen, birikimlerini esere dönüştüren, sanat ortamına verimliliği artırıcı katkılar sağlayan bu güzel insanlar da sanatçıdır.
Bunlardan birisi de Çorumumuz’un yetiştirdiği, çorum aşığı, güzel sanatlardan edebiyatın her dalında eserler veren Eğitimci-Araştırmacı Yazar Abdulkadir Ozulu’dur. Abdulkadir Ozulu tek yönlü bir sanatçı değildir. Edebiyatın her yönünde boy göstermiş, kendisini kabul ettirmiş, yazıları beğeni ile takip edilip takdir görmüş bir kalemdir. Bunun içindir ki Abdulkadir Ozulu’yu, Abdulkadir Ozulu’nun sanat yönünü tek taraflı anlatmak, birkaç çizimle geçiştirmek doğru olmaz. Çünkü Abdulkadir Ozulu içinde bulunduğu topluma yapıcı, yaratıcı, yararlı eserler verir. Farklı yetenekleri ile, kendine has özellik ve yöntemleri ile yaratılmış seçkin insanlar sanatçı değil miydi? İşte Abdulkadir Ozulu da onlardan biridir. Sessiz, sedasız durmadan çalışır. Her türlü duygu ve söyleme kulağını tıkayarak, terini sile sile kalemini bir oynatır, bir oynatır. Abdulkadir Ozulu edebiyatta çok yönlü bir sanata sahiptir. İşte Abdulkadir Ozulu:
-Öykücüdür.
-Makale yazarıdır.
-Anı yazarıdır.
-Araştırmacıdır.
-Şairdir.
-eleştirmendir.
-Fotoğraf sevdalısıdır.
Bunların dışında doğa sevdalısıdır. TEMA’nın Çorum temsilcisidir. Yani Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı’nın tüm etkinliklerinde bulunup, Çorum’u temsil eder.
Abdulkadir Ozulu’nun tüm uğraşları Çorum içindir. Bu ülkenin sanatsal, kültürel ve bilimsel anlamda kalkınmasında kendisini sorumlu sayan sanatçılardandır...
Sanatçı ruhlu yaratılmış insanların içindeki duyguları ortaya çıkaran bazı etkenler vardır ki, bunlar aşktır, sevdadır, hevestir, meraktır, acıdır, ekonomik çöküntüdür.
Abdulkadir Ozulu mezun olmuş, İmam Hatip Lisesinde öğretmendir artık. Devlet Baba’nın verdiği bir maaşı vardır. Evlidir de, bir çocuğu vardır.
Abdulkadir Ozulu mezun olmuş, İmam Hatip Lisesinde öğretmendir artık. Devlet Baba’nın verdiği bir maaşı vardır. Evlidir de, bir çocuğu vardır. Babasını kaybetmiş, anasının yanındadır. Yani dört nüfuslu bir ailedir bundan böyle. Bu aile kiralık evde oturur. Evin kirası, dört kişinin yiyeceği, yakacağı, giyeceği, sosyal yaşantı harcamaları salt bu maaşla karşılanacaktır. Her maaşlının olduğu gibi maaş gününü iple çeker. Aldığı maaşın yarısı veresiye aldığı bakkalın, manavın, kasabın, manifaturacının...
(SÜRECEK)