23 NİSAN

Abone Ol

105. yılını kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı başta çocuklarımız olmak üzere tüm ulusumuza kutlu olsun.

23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile bağımsız ve demokratik Türkiye Cumhuriyetinin ilk adımı atılmıştır.

Emperyalizme karşı direnişin kıvılcımı olan "Anadolu Halk Ayaklanması"nın milli irade ile bütünleşmesi sağlanmıştır. Dünya uluslarına bu günden itibaren ülkenin yönetim merkezinin İstanbul değil, Ankara olduğu ve "Kurtuluş Savaşı"nın siyasi irade merkezinin de TBMM olduğu mesajları verilmiştir.

TBMM'nin ilanının mazlum milletlerin emperyalizme karşı uyanmalarında çok önemli etkisi olmuştur. Türk halkının haklı ve meşru direnişi çoğu mazlum ülkeye örnek olmuştur.

Atatürk, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!" sözünü Türkiye Büyük Millet Meclisi için söylemiştir. Atatürk'ün milli egemenliğe ne kadar önem verdiğini ileriki yıllarda söylediği şu sözler daha iyi kanıtlıyor.

"Kuvvet birdir ve o milletindir."

"Egemenlik hiçbir şekilde ve hiçbir renkte ve işarette ortaklık kabul etmez."

"Milli emeller, milli irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, bütün millet fertlerinin arzularının bileşkesinden ibarettir."

23 Nisan 1920 Cuma günü Hacı Bayram Veli Camiinde cuma namazı kılındıktan sonra, kurban kesilerek, dualarla TBMM açıldı. Sinop Milletvekili Şefik bey, en yaşlı üye olması nedeni ile, meclisin ilk toplantısını başlattı.

Meclisin Ulus meydanında İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak yapılan ve henüz inşaatı bitmemiş binada toplanması kararlaştırıldı. O günlerin milli heyacanı ile, Ankara halkının katkısı sayesinde inşaat kısa sürede tamamlandı. Meclisin kiremitleri Ankara'nın evlerinin çatılarından, sıraları okullarından alınarak, Meclis'in açılması sağlandı. Geceleri çalışmalar gaz lambaları ışığında yapıldı.

Meclis, 31'i Anadolu ve Rumeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri ve 84'ü de Osmanlı Mebusan Meclisi'nden kaçarak Ankara'ya gelebilenler olmak üzere 115 milletvekili ile toplanabildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk başkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1 Mart 1921 tarihinde Meclis'in 4. toplantı yılının açılışında milli iradenin önemine dikkat çeken şu konuşmayı yaptı:

"Hep birlikte bakışlarımızı, vicdanımızın merkezi olan millete dikelim. Orada erdemin, vefa ve içten bağlılığın, yenileme arzusunun, egemenlik aşkının ve geleceğin sönmeyen ateşi yanmaktadır. Bu kutsal ateş, kendi içindeki bilgisizliği ve karanlığı yaracak ve bağımsızlığımızın önüne dikilecek bütün engelleri yıkacaktır. Efendiler, millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenileme arzusunun önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların tarihi hüsrandır, çökmeye mahkumdur."

Atatürk, 23 Nisan 1924'te 23 Nisan gününün milli bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası bir niteliğe taşıdığımız bu milli bayramımıza, bu yıl 30 ülkeden 600 çocuk katılmaktadır.

Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya çocukları ile paylaşan ilk ve tek lider Atatürk, ilk ve tek ülke Türkiye'dir.

Bu gün hür ve bağımsız bir ülkede yaşamamızı sağlayan Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve saygıyla anmalıyız.