Uğurludağ ilçesinde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunan AK Parti Çorum milletvekili Salim Uslu, merkez ve Uğurludağ ilçesinde 54 köyün su sorununu çözüme kavuşturacak olana Şendere İçme Suyu Projesi hakkında açıklamalar da bulundu.
Proje kapsamında yapılacak olan isale hattı ile ilgili uzun zamandır çalışma yapıldığını anlatan Uslu, “İl Özel İdaresi hesabına 5 milyon TL ödenek gönderildi. O paranın gönderilmesi ve talimatının verilmesi sayın Cumhurbaşkanımız (o dönem başbakan) Recep Tayyip Erdoğan tarafından olmuştur. Bazıları sel önünden kütük kapmaya çalışıyorlar. Ben o adeti sevmem. Şurada oturan gazeteci arkadaşımız var ya? O haber yaptı. İhlas Haber Ajansı gündeme getirdi. “Uğurludağlı kadınlar su gelmediği için kocalarını evlerine almıyorlar” diye. Sonra Cumhurbaşkanımız o dönemde başbakan iken ‘ne oluyor burada’ dedi. O günlerde valimiz Sabri Başköy’ü aradı. Barajın DSİ tarafından yapılması tartışılırken, o dönem başbakanımız dedi ki “Uğurludağ’ın su sorunu çözüme kavuşturun, orada ki hemşerilerimizi bir an evvel suya kavuşturun” dedi ve talimat verdi. Gazeteci Muttalip Yalçın ve İHA Bölge Müdürü Bülent Özkaleli beyin yaptığı haber, Başbakanımızın talimatıyla 5 milyon TL İl Özel İdaremiz hesabına geldi. İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz burada o da diyor ki Şubat ayının ilk yarısında projeyi tamamlayıp ihaleye çıkacağız. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
OLAY
Uğurludağ ilçesine bağlı Yarımca köyünde yaşanan su sorununu 9 Mart 2014 tarihinde İHA gündeme getirmişti. İhtiyaç duydukları içme suyunu köye 12 kilometre uzaklıktaki Uğurludağ ilçesinden karşıladıklarını dile getiren köy halkı, içme suyu dışındaki ihtiyaçlarını ise köyün 5 kilometre uzağından geçen Kızılırmak nehrinden tankerlerle taşıyarak temin ediyorlardı.
70 haneden oluşan ve 230 kişinin yaşadığı Yarımca köyünde evlerde bulunan çamaşır ve bulaşık makineleriyle güneş enerji sistemleri yaşanan susuzluk nedeniyle kullanılmıyor, temiz içme suyu bulamayan köylüler cami şadırvanına Kızılırmak'tan taşıdıkları su ile abdest alarak ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyordu. Banyo, bulaşık, hayvanların sulanması gibi işlerde ise ırmak suyu kullanmak zorunda kalan köyde zaman zaman da çeşitli hastalıklar baş gösteriyordu. Köylerinin adının Yarımca yerine susuz köy olarak değiştiğini dile getiren köylüler, komşu köylere kız istemeye gittiklerinde sularının olmadığı için kız vermediklerini ifade ettiler.
Editör: TE Bilisim