Bugünlerde faaliyete başlayacak olan Teknokent'in ilimize çok büyük katkılar sağlayacağı bir gerçektir. Bilgi ile uygulamanın birleşeceği yeni üretim teknolojilerinin mutfağı olacak bir yerdir Teknokentler.
İlimize bu katma değeri yaratmak için büyük çaba gösteren rektörümüze, hocalarımıza, Ticaret ve Sanayi Odası başkanımıza, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne, siyasi katkıda bulunan siyasetçilerimize ve diğer katkı yaratan herkese teşekkür ederek yazıma başlamak istiyorum.
Bu yazımda gerek İlimizde faaliyet gösteren gerekse dışarıdan teknokentimize gelecek işletmelerin elde edecekleri avantajlar üzerinde durmak istedim.
Teknokent A.Ş 'de faaliyete başlamak için işletmelerimiz Teknokent' te merkez veya şube olarak faaliyet gösterebilir, yada yeni bir işletme kuruluşu da gerçekleştirebilir.
Bölgede çalışan işletmelerin bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, sadece bu bölgedeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Ayrıca, bu işletmeler kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde (31/12/2023 tarihine kadar) münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.
Diğer yandan, işletmelerde görev yapan ve ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için 5 (beş) yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır. Bunun yanında, Bölgede çalışan destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31/12/2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır.
Bir destekte Damga vergisi kanunundan, Teknokent kapsamında yapılacak her türlü sözleşme ve Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacaktır.
Ayrıca, Üniversitelerimizde görevli hocalarımız, Teknokent’te şirket kurabilecekler, kurulu bir şirkete ortak olabilecekler ve kurulu bir şirketin yönetiminde görev alabileceklerdir.
Bu desteklerden sağlıklı bir biçimde yararlanmak için bazı kural ve uygulamalara dikkat etmek gerekmektedir, bu hususlar ise şöyle özetlenebilir;
• Teknopark’a girmek için sunduğunuz projenin yönetim tarafından onaylanması işletmeleri, AR-GE ve yazılım faaliyetlerinizi sürdürürken bir vergi incelemesi geçirmeniz halinde, sizi kanunun yaptırım maddelerinden muaf kılmıyor. Yani projelerin kanuna uygunluğunu sağlamak ve sürdürmek konusunda sorumluluk Teknopark yönetiminde değil, işletmeye ait olacaktır.
• Mesela, hem yazılım geliştirme hem de bakım faaliyeti yapıyorsunuz, bunların gelir-gider kalemlerini ayrıştırmanız gerekir. İki gelir tablosu oluşturmalı ve AR-GE gelir-giderlerinizi ayrıştırmalısınız. Genel Müdür ücretini, amortismanları, pazarlama faaliyetlerinizi nasıl dağıttığınız bir incelemede ilk sorulacak sorulardır.
• Ayrıca bakım, eğitim gibi amaçlarla ekibin teknopark dışında geçirdiği süre de istisna kapsamında değildir. Ücretlerden hesaplanan gelir vergisi istisnası, teknopark’ta geçirilen, ve belirtilen projeye ayrılan süre ile sınırlıdır. Vergi incelemelerinin ağırlıklı olarak karşılaşılan şöyle tespitler vardır, kişi 30 gün teknokent’te projeyle ilgileniyor gösterilmiş, ama şehir ya da yurt dışında olduğunu gösteren uçak, otobüs, otel, harcama faturaları gider kalemi ile ispatlanacak şekilde teknokent dışında da çalışmasının tespiti halinde, yılın başına kadar tüm gelir vergisi muafiyetleri iptal olmaktadır.
• Maliye ve Sanayi Bakanlıkları, artık tüm teknopark’larda kullanılacak bir on-line uygulaması ile hangi projenin kaç kişi/ay’lık çalışmayla ne kadar zamanda ortaya çıktığı, bu ürünün satışından ne kadar gelir elde edildiği takip edilerek uygulanan muafiyetler takip edilecektir.
Devletin girişimcilere en büyük katkısı olduğunu düşündüğüm bu kanundan faydalanabilecek her işletmenin bu hususlara uyması halinde, gereksiz yere istisna hükümlerinden faydalanmamak ve cezalı duruma düşmemek için dikkat etmesi gerektiği unutulmamalıdır.