O yıllarda Çorumspor, yalnızca bir spor kulübü veya futbol takımı değildi, Çorum gençliğinin ve binlerce sporseverin en büyük tutkusuydu. İnsanlar, Çorumspor’la yatıyor, Çorumspor’la kalkıyordu. İşyeri ziyaretlerinin, kahve sohbetlerinin, hatta misafirliklerin bir numaralı konusuydu.
Pazar günü Çorumspor galip gelmişse bir başka türlü başlardı hafta, yenilmiş, puan kaybetmişse bir başka türlü…
İşte o dönemin “efsane” futbolcularından biri Mehmet Ali Çınar. Şampiyon kadronun rekortmen futbolcusu…
Samsunspor Gençlik Geliştirme Sorumlusu olarak, 13 yaş grubu takımının başında Çorum’a geldi. Kırk yıl öncesine dayanan anılarını tazeledi, dostlarıyla, tanıdıklarıyla görüştü, özlem giderdi.
Gazetemizi de ziyaret eden M.Ali Çınar’la, biz de Çorumspor’un o yıllarına kısa bir yolculuk yapma fırsatını bulduk.
M.Ali Çınar, gazetemizi ziyaretinde Mehmet Yolyapar, Yalçın Kıbır ve Hüseyin Aşkın’la Çorumspor’un 40 yıl öncesine döndü…
SAMSUN YOLSPOR’DA BAŞLAYAN ÖYKÜ
M.Ali Çınar, 1951 Trabzon Akçaabat doğumlu. 1967 yılında Samsun Yolspor’da lisanslı futbolcu olarak forma giymeye başlıyor. 1968-69 sezonunda Samsunspor’a geçiyor. Askerlik dönüşü de 1971’de Çorumspor’a transfer oluyor. 1974-75 sezonunda Çorumspor’un ilk şampiyonluğunu yaşayarak bir nevi tarihe geçiyor.
M.Ali Çınar Çorum’a geldiğinde Çorumspor Kulübü Başkanı, Kurucu Başkan Dr. Turhan Kılıçcıoğlu’dur. O’nun 1973’te Belediye Başkanı olması üzerine, en yakın arkadaşı Dr.Atilla Bozdoğan Kulüp Başkanlığı’nı üstleniyor. Şampiyonluk da o dönemde geliyor.
ŞÖHRETLER AYRILDI, ŞAMPİYONLUK GELDİ
Aralarında B.Cengiz, Fatih gibi klas futbolcuların da bulunduğu 5 futbolcu ayrılmış, yerlerine Samsun’dan İsmail-Yaşar kardeşler gibi birkaç amatör futbolcu alınmıştır. Daha mütevazı bir takımla sezona girilmiştir. Ama işte büyük başarı da o sezon yakalanmış, Çorumspor tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaşılmıştır.
M.Ali Çınar, şampiyon kadroyu da bugünkü gibi hatırlıyor:
Kalede rahmetli Yılmaz (yedekleri Hasret ve Bilal), sağ bekte Kız Mehmet, sol bekte Tatar Rıdvan, stoperde Bilgin ve Arap Hüseyin, orta sahada M.Ali, Mustafa Çapanoğlu ve K.Metin, sağaçıkta Alaattin, solaçıkta K. Cengiz, santrforda Osman…
Ve o sezon, M.Ali’nin 39 maçın 39’unda da oynama rekoru…
Teknik Direktör İsmail Kurt.
M.Ali Çınar, Çorumspor’a ilk geldiğinde ise hocalarının İlker Tolon olduğunu söylüyor.
Ulumezar’a giden M.Ali Çınar, eski Başkanı Dr. Turhan Kılıçcoğlu’nun kabrini ziyaret etti.
ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞMİŞTİK
Merhum Dr. Turhan Kılıçcıoğlu’nun karizmatik, liderlik vasıflarını taşıyan, saygın bir insan olduğunu belirten M.Ali Çınar, Dr.Atilla Bozdoğan’ın ise verdiği sözleri yerine getirme konusunda inanılmaz tutarlılık gösterdiğini hatırlıyor:
“Bize daha ilk günden, ‘Verdiğim her sözü yerine getiririm, bana güvenin. Ama, benden uçuk vaatler de beklemeyin.’ demişti. Ondan sonra dikkatle izledim kendisini; 500 lira yerine 100 lira galibiyet primi vaat ederdi, ama maçın bitiminde elinde parayla soyunma odasında beklerdi. Kılıçcıoğlu’nun liderlik özelliklerinden, Bozdoğan’ın ise tutarlılığından kendime dersler çıkardım. Sonraki yıllarda teknik adam olarak elde ettiğim başarılarda, bu derslerin büyük payı olduğunu düşünürüm.”
M.Ali Çınar, şampiyonlukta, şehirle bütünleşmelerinin büyük katkısının olduğunu da anlatıyor, “Adeta Çorum’la birlikte nefes alır hale gelmiştik. Şehir bize güveniyordu. Bu, bizi müthiş motive etti” diyor.
TEKNİK DİREKTÖRLÜK YILLARI
M.Ali Çınar, Amatör Milli Takım’a seçiliyor. 1976-77 sezonunda Gaziantepspor’a gidiyor. Oradan da birinci ligdeki (şimdiki süper lig) Samsunspor’a. Üç yıl oynadıktan sonra futbola başladığı Samsun Yolspor’a antrenör-futbolcu oluyor. Samsunspor’un adeta altyapısı niteliğindeki bu kulüpte, henüz 13 yaşında aldığı Tanju Çolak başta olmak üzere, gelecek yılların pek çok ünlü futbolcusunu yetiştirme onuruna erişiyor.
1988-89 sezonunda, Samsunspor kafilesinin yaşadığı trajik kazadan sonra, Yılmaz Vural’ın yardımcısı olarak Samsunspor’da görev alıyor.
1991’de, Merzifonspor’da ilk profesyonel teknik direktörlük…Samsunspor ile Merzifonspor arasında gidip-gelmeler…
Cici Multescu döneminde 4 yıl Samsunspor’un teknik direktör yardımcılığı ve yine Multescu ile Kayserispor…
Sonra, Samsunspor’un başına tam yetkili Teknik Direktör olarak gelişi.
Kısa veya uzun, hocalık yaptığı o kadar takım var ki: Kayseri Erciyes, Amasya, Çarşamba, Bafra, Fethiye…Adıyamanspor’u 3. ligde şampiyonluğa ulaştırması…Marmaris Belediyespor’da görev yaptığı 4 yılın üst üste 3 yılında, Bank Asya’yı play-off’ta penaltılarla kaçırması…
Halen Samsunspor’da Gençlik Geliştirme Sorumlusu olarak Türk futboluna yeni yıldızlar kazandırmanın çabası içinde…
KIZ İSTEMEYE VAHİT BENDERLİ GELDİ
M.Ali Çınar’ın unutamadığı yöneticiler arasında, Yaşar Battal, Vahit Benderli, Aydın Kalelioğlu, Ünal Akkaya ve Atilla Laçin hemen ilk solukta saydığı isimler.
Vahit Benderli’nin, Samsun’a kadar gelerek kendisi için kız istemesini ise hiç unutamıyor.
Eşi Hidayet Çınar…Oğlu Hüseyin, İstanbul’da banka müdür yardımcısı, 1 çocuk babası…Kızı Serap Bıyıklı, Adalet Bakanlığı’nda psikolog ve 2 çocuk annesi.
Ve yıllar sonra geldiği Çorum’da, kendisini tanıyan, tanımayan tüm Çorumlulara, selamlarını, sevgilerini ve saygılarını yolluyor M. Ali Çınar, ÇORUM HABER aracılığı ile.
Editör: TE Bilisim