Yeni bir "Üç Aylar" mevsimine daha girmiş bulunmaktayız.
Kameri yıl hesabıyla Recep ayı üç ayların ilki; onun ilk Cuma gecesi de "Regaip" kandilidir.
Yüce Mevla'nın mü'min kullarına rahmet ve mağfireti, lütuf ve ikramı, sevap ve mükafatı, bu gecede bol-bol dağıtıldığı için bu geceye Regaib gecesi denilmiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) Recep ayına girince "Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizlere mübarek kıl. Bu aylardaki güzel amel, güzel ahlak ve güzel hallerimizi bereketlendir. Bizi böylece Ramazan ayına kavuştur." diye dua etmiş, Recep ve Şaban aylarının Ramazan ayına bir hazırlık dönemi olduğuna işaret buyurmuştur.
Bu ve benzeri mübarek günler ve geceler, mü'minlerin bir takım manevi kazançlar elde etmeleri için büyük fırsatlardır. Fani hayatın çeşitli badireleri karşısında yıpranan, geçici zevkleri arasında sıkışıp kalan ruhumuzu kurtarmak; onu, ubudiyyet kapısını aralayarak rububiyyet aleminden esen hayat rüzgârlarıyla yeniden canlandırmak, ruhumuzdaki boşlukları onun feyziyle doldurmak için kavuştuğumuz bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmalıyız. Kötü alışkanlıklarımızı bırakıp, Yüce Mevla'nın emirlerine yönelmeliyiz.
Unutmamalıyız ki, insan bu dünyada nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde öyle kalkacak; Allah'ın huzuruna dünyada işledikleriyle birlikte varacaktır. Götürdükleri iyi ise sevinip, mesrur olacak; kötü ise pişmanlık duyacak, mahcup olacaktır. Hatta kötülükleriyle kendisi arasında uzun bir mesafe olmasını dileyecektir. Al-i imran Suresinin 30. ayetinde şöyle buyruluyor: "Herkesin, iyilik olarak yaptıklarını da kötülük olarak yaptıklarını da karşısında hazır bulduğu günde, (insan) isteyecek ki kötülükleri ile kendisi arasında uzun bir mesafe bulunsun. Allah, kendisine karşı (gelmekten) sizi sakındırıyor. Allah kullarına çok şefkatlidir."
Haşr Suresi 18. ayette de: "Ey iman edenler: Allah'tan korkun her nefis yarın için ne hazırladığına bir baksın. Allah'a saygılı olun, çünkü Allah yaptıklarınızdan haberdardır" buyrularak zaman zaman davranışlarımızı kontrol etmemiz öğütlenmektedir.
Kasas Suresinin 77. ayetinde Cenab-ı Hak; "Allah'ın sana verdiğinden (O'nun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu iste; ama dünyadan da nasibini unutma. Allah sana ihsan ettiği gibi, sen de (insanlara) iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah, bozguncuları sevmez."
Ne mutlu bu ilahi çağrılara kulak verip hayatına tatbik edenlere! Dünya ve ahiret hayatının bahtiyarlığına erenlere!..
23 Nisan Perşembe gününü 24 Nisan Cuma'ya bağlayan geceyi Regaip kandili olarak idrak ettik. Durumu müsait olanların perşembe gününü oruç tutarak, bu geceyi de tevbe, istiğfar ederek, Kur'an okuyarak, kaza namazı kılarak değerlendirdiklerini umarak hepinizin Regaip kandilini tebrik ederim.