Türkiye'de bugünlerde neler oluyor, ülke nereye doğru gidiyor? Doğrusu bilen yok. Kendilerini strateji uzmanı, yok güvenlik uzmanı olarak lanse eden insanları dinlediğinizde kafada bir resim, bir tablo oluşmuyor.
Anlatılan ve cereyan eden olaylarla ilgili düşündüğünüzde bir yargıya varamıyorsunuz. Şimdi şu çözüm süreci. Hani neredeyse son bir hamle daha yapılsa bu iş bitecekti. Ne oldu? Kimse bir şey bilmiyor. Hani biz de çözüme yaklaştık. Artık Kürdü-Türkü bu ülkede kardeşçe yaşayacağız derken her şey sil baştan mı oldu?
Bugün savaştığımız IŞİD'e daha dün TIR’lar dolusu silah gönderdiğimiz doğru mu? Ortadoğu'da adını telaffuz etmekte dahi güçlük çektiğimiz bunca örgüt ile ne bağımız var? Bu ve benzeri bir çok sorunun cevabını bilmeye ihtiyacımız var.
Yarım asırdır ülkenin iç ve dış politikasını çok profesyonelce olmasa da yakından izlemeye çalıştık. Atatürk'ün "Yurtta barış cihanda barış" sözünün ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu tekrar tekrar idrak ettik. Özellikle de Ortadoğu ve komşularımızla ilişkilerde Cumhuriyet hükümetlerinin neden temkinli olduklarını bugün daha iyi anlamak mümkün.
*
Tüm bunlar bir tarafa. Ülkemiz içte ve dışta savaşırken doğru dürüst hükümetimiz yok. Ekonominin çok çok istikrarlı olduğunu hükümet çevreleri dışında söyleyen yok. Maazallah bu şartlarda bir ekonomik krizi insanın düşünesi bile gelmiyor. Seçim yapılalı 50 gün olmuş. Daha bugün akşam üzeri koalisyon kuracak iki parti ihtimalin %50-50 olduğunu söylüyor. Bravo yani!.. Ne kadar büyük yol almışsınız. Demek ki siz, koalisyon kurmak için değil, kurmamak için uğraşıyorsunuz, daha doğrusu olası erken seçimde, mitinglerinizdeki konuşmalarınıza mesnet hazırlıyorsunuz.
*
CHP böyle zamanlarda ihtiyaç duyulan bir parti. Rahmetli Ecevit zamanındaki CHP bile iç politikada belki istenen performansı gösteremedi ama, dış politikada daima ülkenin saygınlığını koruduğu söylenir.
CHP bugünlerde koalisyon kurmakla meşgul. İyi de kendisinin tek başına hükümet olabilecek oyu bir türlü alamadığını neye bağlıyor? Başarının veya başarısızlığın tam bir analizi yapıldı mı?
Benim memleketim Çorum. Mesleğimi icra ettiğim yer ise Tokat. CHP kaç seçimdir bu iki ilimizde, birer milletvekilliğine öyle razı ki, nasıl “iki” edebilirim diye düşünmüyor. buralarda liste başına birer kişi oturuyor veya oturtuluyor. Onlar seçimlerde gezseler de, gezmeseler de garanti vekil. Çorum'dan bir vekil geliyor ya, diğer üçü kazandıran kitleye bakmaya gerek yok. Zaten o kitle dinci, şeriatçı ve de cemaatçi yobazlar (!?) Mikro seviyede bir örnek de olsa bu iki ilin analizi, sanırım etnik ve mezhepsel yapısı bu iki il’e benzeyen diğer Anadolu illeri için de örnek teşkil edecektir.
Kılıçdaroğlu etnik, dinsel ve mezhepsel takıntıları olmayan bir liderdir. Ama sanırım etrafı çok kapalı ve kuşatılmış.
Son bir cümle: Sayın İhsan Özkes, İstanbul milletvekilidir, aynı zamanda Çorumlu hemşehrimizdir. İstifa ederken söyledikleri çok yetersiz. Sanırım ileride daha detaylı açıklama yapacaktır. Ben şahsen merakla bekliyorum.