(ÖNCELİKLE) İŞİ ZENGİNLEŞTİRMEK
İşletmeler ister küçük ister büyük ölçekli olsun işlerini yaparken çeşitli gerçeklerle karşılaşırlar ve bu gerçekler hem işin hem çalışanın hem de mali/ finansal piyasaların etkisi altındadır. İşletmelerde tüm işler belirli bir amaç dikkate alarak yapılanmıştır şimdi bu yapılanmayı adım adım ileri sardığımızda göreceğimiz gerçeklikler şunlar olacaktır
• İş ve işlemler temel güdülenme prensipleri dikkate alınarak oluşturulmuştur.
• Güdülenme arttığı için iş başarımlarının da artacağı hesaplanmıştır
• Başarı arttıkça hem daha verimli hem daha insancıl fonksiyonlara geçiş mümkün olacaktır
• Verimlilik neticede bolluk sağlayacak hem işveren hem çalışan yarar sağlayacaktır
• İşletmenin başarısı toplumsal gelişime katkı sunacak ve içinde bulunduğu sektörde liderlik pozisyonları oluşacaktır
• Yaşam rolleri ile birlikte işletme faydasının artması toplumdaki etkili iş başarımına örnek teşkil ederek lokomotif rol oynayacak yani rol model uygulamaları yurt geneline yayılacaktır.
Görüldüğü gibi başlangıçta masum ama gerekli basit bir iş tasarımı(ve/veya işi zenginleştirmek) büyük ölçekli bakıldığında çarpan etkisi göstermektedir.
İşin geliştirilmesi veya başka bir ifade ile zenginleştirilmesi:
“FIRSAT+SORUMLULUK +İLERLEME +TAKDİR SAĞLANDIĞINDA GERÇEKLEŞİR”
Çalışanlar açısından iş geliştirme, işin bizzat içeriğinde düzelme hissettiklerinde var demektir. Bu konuyu biraz daha açmak istiyorum: Şimdi bir işletmede işlerin hem çalışan hem işveren açısından doğru gitmediğini düşünelim, işverenin yapılanma konusunda iradesi olduğunu bunu icra etmek üzere anlaşmalar yaptığını varsayalım.
Burada yapılan değişimleri anlamak ve algılamak çift taraflı gözlemlemeyi gerektirecektir, şöyle ki:
• Yapılan değişikliklerle işlerin düzeldiğinin nihai karar yeri doğrudan o işi yapan çalışanlardır.
• Yönetimlerin işlevi sadece işleri nelerin iyileştirebileceği konusunda yargıya varmak ve temin etmekle sınırlı kalacaktır.
• İşleri nelerin düzeltebileceğinin tespitinden sonra bunları denemek işverenin sorumluluğu altındadır.
• Yönetim güdüleyici koşulları yaratmaya çabalarken aynı zamanda durumu koruyucu koşulları da dikkate almak durumundadır.
Görüleceği gibi salt işveren veya salt iş gören açısından bakılmadan yapılabilecek bir tasarım daha sancısız ve başarılı geçecektir.
Bir diğer önemli hususta iş geliştirme konusunun çalışanların kişisel bakış açısından uzak tutulması gerekliliğidir. Çünkü bütün çalışanlar seçim eğer kendilerine doğrudan bırakılırsa geliştirilmiş işleri tercih etmeyeceklerdir değişimin kendisine olan direnç burada işçinin tercihini olumsuz olarak etkileyecektir.
Sonuç olarak kimi çalışanlar rutin işlerin basitliğini ve güvenliğini tercih etseler de burada amaç çalışan memnuniyeti kadar işletme gereklilikleri olduğu unutulmamalı ve motivasyon unsuru dikkate alınarak işletme gerçeklikleri ön planda olmalıdır…