KURUMSAL GELİŞİM SÜREÇLERİ:
Kurumsallaşma dediğimiz süreç dünden bu güne oluşabilen bir yapı değildir bilindiği gibi “LOKMA BİLE ÇİĞNENMEDEN YUTULMAZ”
Kurumsallaşma bir işletmede 1 yıl ya da daha fazla süren ve sonsuza dek devam eden karmaşık bir süreçten geçmektedir.
İşletmenin kurumsallaşma istek ve talebi oluştuğunda bunun cari olabilmesi için işletme sahiplerinin ve icra organlarının da olumlu iradeleri gerekecektir. Burada tepe yönetim desteği sağlanamaz ise değişim salt kısmi düzenlemelerden ibaret olur.
Kurumsallaşma ve bu yoldaki gelişimlerde çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Ben bu konuda basit işlevsel bir yaklaşım sunmak isterim:
Bu programda süreç ile ilgili programın birçok adımını görmek mümkün olacaktır.
1. İlk teşhis: işletmede bir şeylerin yolunda gitmediğinin anlaşılması ve bunun kanıksandığı durumlarda işverenler ve yöneticiler sorunların tespiti ile kurumun gelişmesi ve müessese olması için gerekleri bir danışman veya uzman nezaretinde ortaya çıkarırlar. Bu ilk teşhis aşamasıdır. Bu konudaki danışman işletme içinden de olabilir ama genellikle dışardan istihdamı sağlanan ehil bir profesyonelin bakış açısı işletme rutininin dışında olacağı için daha rasyonel bir seçim olacaktır.
Bu ilk aşamadaki danışman/yönetici öncelikle mümkün olduğunca fazla insanla görüşerek kurumsallaşma ile ilgili sorunların alt yapısını hazırlar
2. Veri toplama: İş yerinde değişimi beklenen hususlar iki ana grupta olacaktır bunlardan birisi çalışanların ve yönetenlerin davranış sorunları diğeri de iş yerinin işletimi ile ilgili yapısal sorunları. Bu aşamada danışman öncelikle bu sorunları belirleyerek oldukça fazla veri toplamalıdır. Çünkü toplanan bu verilerden hareket ile kurumun değişime tabi olacak alt yapısı oluşacaktır. Danışman bu konuda çeşitli soruların cevabını aramalıdır bunlara birkaç örnek vermek gerekir ise:
• İş yerindeki huzursuzlukların sebebi nedir
• İş etkinliğine en çok neler katkı sunabilir
• Başarıyı etkileyen faktörler nerede yer almaktadır
• İşletmenin öncelikli değişimi nereden başlamalıdır vb..
3. Analiz: toplanan veriler bir ekip vasıtasıyla süzgeçten geçirilerek analiz edilmeli ihtiyaçlar ve talepler gerekçeleri ile birlikte sağlıklı olarak toparlanmalıdır. Bu aşamada değişime tabi olacak unsurlar arasında uzlaşma gerektirecek pozisyonlar ve durumlar çıkacaktır değişime başlamadan önce bu tip uzlaşma veya ehlîleştirme işlemleri zaman geçirilmeden başarılmaya muhtaçtır.
4. Planlama: danışman başkanlığındaki değişim takımı toplanan veriler ile eylem planı hazırlamalıdır. İlk eylem planı kesin olmayıp önerilere açık bir fizibilite niteliğinde olmalıdır. Bu aşamada tenkit eleştiri ve önerilerin oldukça fazla olması uygulanacak ana plana büyük katkı sağlayacaktır.
“BIRAKINIZ ÇOK FİKİR ORTAYA ÇIKSIN HER BİRİ BİR FİDANIN TOHUMLARI OLACAKTIR”
Tartışmaların gerekli sorunlar üzerinde yoğunlaşmasını sağlayan danışman bu işlemlerin sonucunda elinde revize ettiği bir kurumsallaşma stratejisi oluşturacaktır.
Yine bu aşama uygulanacak programın sorumlularının ve uygulayıcıların yetki ve görevlerinin belirlendiği bir aşamadır. Ve yönetici bu süreci hazırlarken gerçekten çok dikkatli olmalıdır doğru görevler doğru insanlara verilmelidir
5. Takım: danışmanın uygulanacak kurumsallaşma süreci için oluşturacağı takım birden fazla olmalıdır çünkü takımlar arasındaki iletişim doğru konuşlanır ise gelişimi takip etmek daha kolay olacaktır. Hiyerarşik olmamasına özen gösterilmesi gereken bu takım oyununda danışman ve veya yönetici rehber konumunda olmalı işletmede 2. Bir patron veya genel müdür görüntüsü vermemelidir.
6. Uygulama: Bu aşamada danışman için en önemli unsur izleme konusudur. Müdahil olacağı konu ve koşulları başlangıçta doğru yapılandırmış ise bundan sonraki süreçte ortaya çıkacak sorunları tanımlama ve bu hataları modifiye etmek şansını bulacaktır
Sonuç olarak Kurumsallaşma yolunda iyi analiz edilmiş ve iyi planlanmış stratejiler uzman danışmanlar elinde uygulandığında başarıyı kısa sürede yakalamak kaçınılmaz olacaktır.